La plataforma No a la MAT estira les orelles a l'Ajuntament de Vic

Publicat el 17 de juliol de 2007 a les 17:58

"No tindrem gaires opcions de veure ajuntaments que deixin fer l'aixecament de les actes", ha explicat Pasqual Aguilar, portaveu de la plataforma, per justificar l'acte de protesta. Aguilar, que ha dit que les expropiacions estaven "plenes d'irregularitats, prepotència i improvisació", ha assegurat que quan el procés d'expropiacions arribi a Girona, tots els ajuntaments prohibiran l'acte i no deixaran "cap espai públic" perquè es realitzi.

El consistori vigatà, tal com va expressar l'alcalde Vila d'Abadal en el darrer ple, no veu amb mals ulls la línia entre Bescanó i Sentmenat, ja que afecta un tram molt petit del terme municipal. A més, el projecte inclou el desmantellament d'una altra línia de Molt Alta Tensió, la Pierola-Vic, que travessa per centres urbans, barris i equipaments.
 
Pasqual Aguilar, portaveu de la plataforma No a la MAT
 
Tot i això, des de la plataforma puntualitzen que aquest argument té una doble lectura, ja que el desmantellament es portaria a terme de totes maneres, degut als problemes mediambientals que provoca la línia.
 
El futur de la MAT, una incògnita Aguilar ha aprofitat la trobada amb els mitjans de comunicació per explicar que el futur de la MAT encara no estava decidit. "La línia Bescanó-Sentmenat és d'interconnexió, i com a tal, és molt important on decidirà el Govern francès que es faci la connexió", ha dit. "A més, està per veure si França acceptarà a fer un nou corredor d'alta tensió"ha afegit.
 
PLATAFORMA NO A LA M.A.T.
Comunicat de premsa
 
Acció dimarts 17 de Juliol
Ajuntament de Vic
 
La Plataforma No a la MAT s'adreça a l'opinió pública, els mitjans de comunicació i els responsables polítics per manifestar:
 
La nostra indignació perquè durant aquest mes de juliol l'empresa Red Eléctrica de España S.A. (REE) i representants del govern de Madrid viatgen pel territori del tram Sentmenat-Bescanó, de la línia M.A.T d'interconnexió elèctrica amb França, per recollir la signatura de  les actes prèvies d'expropiació dels terrenys afectats.
 

La Plataforma No a la M.A.T, els ajuntaments afectats i diverses entitats hem demanat reiteradament explicacions públiques sobre la necessitat del projecte. A canvi, hem rebut evasives, mentides i negatives a facilitar les dades. Des del seu inici la tramitació ha estat plena d'irregularitats, prepotència i improvisació.
 
El desgavell planificador fa que, després de gairebé una dècada de tramitació del projecte i poc després d'aprovar-lo el Consell de Ministres aquest mateix any, ja hagi aparegut la primera modificació substancial al punt de subministrament energètic de la subestació de Riudarenes (la Selva). Aquest canvi comporta una situació d'indefensió dels futurs propietaris afectats.

El tracte dispensat a la població, els propietaris i els ajuntaments recorda les formes autoritàries de la dictadura franquista.
 
Els ciutadans assistim a una campanya permanent de desinformació que presenta la construcció de la línia MAT com a única solució possible, quan sabem que existeixen alternatives menys agressives i més sostenibles.
 
REE s'aprofita de la cobertura i el beneplàcit de la Generalitat,  que ha designat el secretari tècnic de REE com a director general d'Energia a la conselleria d'Economia i Finances. D'aquesta manera pot negociar amb els propietaris des d'una posició de força que porta a l'abús. En els projectes d'expropiació només es tenen en compte els terrenys que ocupen les torres elèctriques i no es reflecteixen les ocupacions directes i indirectes de terrenys per fer camins, ni les servituds de pas. Tot plegat, amb unes compensacions econòmiques fetes a la baixa i de pagament únic!
 
 
La cultura de la imposició que practiquen els nostres governants comporta que els ajuntaments rebin pressions de REE si es neguen a cedir un espai públic per a fer les reunions. Són aquestes les maneres de procedir davant d'un projecte que afecta greument el territori i la seva població?
 
Des de la Plataforma No a la MAT estem convençuts que els eixos bàsics de qualsevol actuació d'un govern democràtic passen per la informació i el foment de la participació de tots els sectors implicats en un debat públic de caràcter decisori. Així és com s'ha fet a la Catalunya Nord, en què el sistema democràtic no està contaminat per pràctiques de dècades de dictadura.
 
Avui, des de Vic, volem recordar a l'Ajuntament d'aquesta població i a la societat catalana que la millor línia MAT és la que no es fa, i que és inacceptable el risc que pateix des de fa massa anys la població de la comarca d'Osona pel pas de la MAT Pierola-Vic pels centres urbans, barris i equipaments. La imposició de la línia Sentmenat-Bescanó com a contrapartida per aconseguir l'allunyament de la línia Pierola-Vic – si no s'acaba utilitzant l'argument de la necessitat de mantenir aquesta línia per garantir la seguretat del sistema elèctric- és una mostra més del caràcter antidemocràtic que des de l'inici ha marcat aquest projecte d'interconnexió elèctrica.
 
---------------------
ARTICLE D'OPINIÓ
OSONA DESPERTA

Des de principis de mes s'han començat a signar les actes d'expropiació de la MAT en el seu tram Sentmenat-Bescanó, que passa per onze poblacions d'Osona. Cada vegada que s'acosta més la línia, l'oposició va creixent arreu de la comarca, tanmateix els seus partidaris continuen fent bandera dels seus beneficis.

Els protagonistes dels darrers dies han sigut els propietaris particulars i els Ajuntaments. Pel que fa als consistoris municipals hem vist una gran diferència entre municipis. Mentre uns s'hi han oposat fermament i han dut el projecte de la línia als tribunals, altres no han fet res més que vanagloriar-se dels seus suposats efectes positius. Entre els opositors hi trobem la meitat dels Municipis per on passarà la nova línia, són: St. Martí de Centelles, Seva, Taradell, Viladrau i Tona (a Osona); St. Hilari, Sta. Coloma de Farners, Anglès, Bescanó, Osor, Brunyola (a la Selva i el Gironès); i St. Quirze Safaja al Vallès oriental. Aquests, d'una manera o altra, s'han mobilitzat en contra de la línia, i la majoria han prohibit l'aixecament de les actes d'expropiació dels terrenys afectats. És a dir, han impedit que Red Eléctrica Espanyola es reuneixi amb els propietaris en els respectius Ajuntaments.
 

Alhora, altres Ajuntaments han destacat per fer una ferma defensa de la nova línia. Entre els quals destaquen els de Centelles, Folgaroles i Vic. Centelles ha posat totes les facilitats a REE perquè el projecte de la línia Sentmenat-Bescanó tirés endavant, tot i l'oposició de part de la seva població. A Vic, l'actual equip de govern s'ha mostrat totalment favorable a la línia en l'últim ple municipal i, com ja havia fet Calldetenes anteriorment, l'únic argument que han defensat és el benefici que suposarà per la comarca la MAT, ja que d'aquesta manera esperen que es tregui la línia que actualment passi per dins dels nuclis urbans. De moment però, sobre la taula no hi ha cap document que asseguri la fi d'aquesta línia. A més a més, és obligació de REE treure l'actual línia de dins els municipis sense cap mena de compensació com diu la legislació vigent.

Pel que fa als propietaris, sembla que dins aquest col•lectiu l'oposició també estigui creixent. Una mostra en són els que s'han negat a signar les actes d'expropiació. En el mateix sentit, per aquest divendres dia 20 s'ha fet una convocatòria a Taradell per a propietaris i Ajuntaments de municipis afectats directa o indirectament, i persones opositores a la MAT. Aquesta trobada servirà per unificar el rebuig i dibuixar noves mobilitzacions que ens permetin frenar aquest nefast projecte que perjudicarà encara més el nostre territori.

ATURAR LA MAT ENCARA ES POSSIBLE...

Manuel Prieto, de Taradell i membre de la plataforma No a la MAT
 
----------------------
Al mig, la regidora de l'Ajuntament de Vic per la CUP, Laia Jurado, també present a l'acte de protesta
 
El primer acte reivindicatiu