A conseqüència d'aquest fet, i després d'un estiu amb restriccions a tota la zona per l'afluència massificada de turistes, aquest dissabte van començar les visites guiades a l'antic poble de Sant Romà de Sau, insígnia del qual és l'antic campanar. Meritxell Font, descendent directe de la casa de La Riba, que roman encara sota les aigües de Sau, va ser l'encarregada de fer les explicacions sota l'atenció d'una cinquantena de persones.
Els orígens dels primers habitants de la zona daten de fa vint mil anys en restes trobades al Cingle Vermell de Sau, concretament a l'abric de Castell Sa Sala.
Al segle X la vall estava poblada en cinc nuclis disseminats al voltant de les parròquies de Santa Maria, Sant Romà, Sant Pere de Castanyadell, Sant Andreu de Bancells i Sant Martí de Querós, i un bon nombre de masos dispersos pel territori. El nucli més important de població es va formar al voltant de l'església de Sant Romà de Sau, que a mitjans del segle XX tenia gairebé 300 habitants. Aquests vivien bàsicament de l'agricultura amb conreus de blat i ordi, la ramaderia amb ovelles, cabres i vaques i de l'explotació forestal com la llenya i carbó vegetal.
La construcció del pantà va comportar l'expropiació de finques i la consegüent desaparició del poble sota les aigües. La presa de Sau es va inaugurar l'any 1963, però el primer projecte datava de la Segona República (1931) encara que les obres no s'inicien fins a principis de la dècada de 1940 i s'allarguen durant més de vint anys.

El pantà de Sau, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa
Actualment, el municipi té 330 habitants, amb Vilanova de Sau com a nucli principal i compta també amb fauna molt variada on podem trobar ocells com el blauet i el corb marí, i fins i tot la proliferació d'una espècie d'esponja d'aigua dolça. Pel que fa als peixos, predominen el silur i molt especialment la carpa. En total, 15 espècies diferents, 11 de les quals introduïdes.