
La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va reconèixer fa uns dies que la vespa asiàtica -Vespa velutina- s'ha instal·lat "permanentment" a Catalunya, després de detectar vuit exemplars a la província de Girona: sis a la comarca de la Garrotxa, un a La Selva i un altre al Ripollès. Des del Departament de la Generalitat assumeixen que aquesta espècie invasora “ha vingut per quedar-se” i que la tasca que tocarà desenvolupar és “intentar-ne disminuir la població”.
La Vespa velutina és una vespa invasora de grans dimensions (3 centímetres) procedent de l'Àsia i ha arribat al nostre país des de la Catalunya Nord. Malgrat que no és perillosa per a les persones, pot arruïnar les explotacions apícoles ja que és depredadora d'abelles. Es diferencia de les vespes autòctones pel seu color taronjós.

Dalmau admet que la possibilitat del salt a la nostra comarca existeix, per la proximitat amb el Ripollès i la Garrotxa. En tot cas, assegura que estan alerta i que si es donés el cas, s’activaria un pla especial.
Un operatiu que s’allargarà fins al 2014
El 5 d'octubre es va localitzar per primera vegada una vespa asiàtica a Ripoll i el 30 de setembre va passar el mateix a Susqueda, després que el 19 i el 28 de setembre es van detectar quatre i dos exemplars, respectivament, a Sant Privat d'en Bas.Tots aquests animals es van localitzar a través de les 550 trampes -més de 100 a càrrec de la Generalitat i les 400 gestionades per particulars- que es van instal·lar des que s'ha tingut constància, a mitjan setembre, de la possible presència de la vespa asiàtica a la demarcació de Girona.
L'any passat ja es van localitzar tres exemplars d'aquest insecte a l'Alt Empordà i tres nius a Vall d'Aran, tot i que es va considerar que es tractava d'una presència esporàdica; en el primer cas, per la proximitat amb França -on es va reconèixer com espècie invasora el 2007- i, en el segon, per ubicar-se en una zona massa freda i inadequada per poder-hi subsistir.
El director dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, ha explicat que en els pròxims mesos, sobretot en la primavera, la Generalitat valorarà com afecta la presència de la vespa asiàtica als 253 apicultors catalans -38 dels quals ubicats a la Garrotxa- perquè aquesta espècie, quan ha d'alimentar les seves larves, es menja les abelles que produeixen mel, entre d'altres insectes. Llavors, es podria reactivar l’operatiu per intentar destruir els nius.