La tòfona arrela a Vic

Centenars de persones passen pel Recinte Firal del Sucre en una nova edició del Trufforum

Passejants pel Trufforum de Vic aquest dissabte
Passejants pel Trufforum de Vic aquest dissabte | Gerard Vilà
04 de febrer del 2023
Actualitzat el 08 de febrer a les 18:16h
"Mai havíem vist tanta gent un dissabte". Així de clars son els membres de l'organització del Trufforum que viu una edició més a Vic. La realitat és que centenars de persones volten des de divendres pel recinte Firal del Sucre on la tòfona se situa al centre. Al pavelló principal, desenes d'empreses dedicades al món de l'elaboració de productes amb aquest preuat fong ofereixen les seves novetats. 

Una de les que no s'ha volgut perdre aquesta edició és Tòfona de la Conca. En Dídac Espasa és el seu gerent i es mostra "molt satisfet" de com està funcionant la fira. Assenyala que cada vegada hi ha menys prejudicis en relació a la tòfona i que cada cop menys gent la considera un producte de luxe.

La realitat és, però, que un quilo de trufa negra costa al voltant de 1.200 euros. El que cal explicar al consumidor, diu la Carme Vivó, presidenta de l'associació de Productors de Tòfona de Catalunya, és que amb molt poc producte es pot condimentar un plat.

"El problema és que de seguida la gent s'espanta quan escolten el preu per quilo. I és normal, però amb 20 euros de tòfona pots condimentar tres àpats tranquil·lament. No és un producte inaccessible per la majoria de gent", assenyala.

Però la falta de pluges ha fet que aquest any "hagi estat fluixet" en producció de tòfona i això ha fet incrementar el preu. Malgrat tot, els diferents productors de diverses parts de l'estat que oferien tòfona fresca "han pogut vendre prou". "Hi ha interès i això és el més important. Que es pugui explicar bé el que tenim", remarca.

Una opinió que comparteix el periodista, Jordi Basté, que ha estat distingit amb la Tòfona d'or. Basté ha reconegut que és un premi que li fa "especial il·lusió" i que és important poder fer arribar als ciutadans que es tracta d'un producte de qualitat, molt interessant i que cal donar a conèixer. 

Les diferents demostracions de cuina amb tòfona per part de diferents cuiners reconeguts han estat un dels espais més visitats d'aquest Trufforum. L'altre, la zona de bar on per 12 euros s'ofereixen tres tapes amb tòfona i una copa de cava. Just al costat hi ha un altre dels espais més visitats, la zona d'exhibicions de gossos tofonaires.

En Joan i la Miranda s'han acostat al Trufforum per primera vegada. Reconeixen que no en tenen massa idea de com treballar el producte i que els interessava saber-ne més, perquè son aficionats a la gastronomia. "Ens agrada molt cuinar i menjar i volem agafar algunes idees, a més de comprar", explica en Joan.

La fira tancarà aquest diumenge amb una desena més d'activitats entre les dirigides al públic general i les dirigides a professionals -especialment conferències a l'auditori-. Una edició que tot apunta que haurà servit per apropar una mica més la tòfona als ciutadans, que és el gran objectiu del Trufforum.
Arxivat a