
La mecatrònica, que és la integració de la mecànica, l’electrònica i la informàtica, és una disciplina moderna que ha sorgit per atendre les necessitats de disseny d’un nombre creixent de productes comercials i processos industrials. Permet oferir unes solucions que van més enllà de les que poden obtenir cadascuna de les disciplines per separat.
La jornada comptarà amb ponències, demostracions i tallers, amb l'objectiu de transmetre coneixements i experiències sobre les àrees d’aplicació de la mecatrònica, així com també de promoure la disciplina entre els estudiants d’enginyeries, de batxillerat i de cicles formatius.
La Jornada d’enguany té la particularitat de celebrar-se al matí a la seu de la Fundació Eduard Soler de Ripoll i a la tarda a la Universitat de Vic. La sessió matinal començarà amb la inauguració a càrrec de Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic, seguida d’una classe magistral de Joan Sunyol, professor de la FES. També hi haurà la presentació de projectes mecatrònics i el taller pràctic d’un disseny funcional.
A la tarda, la jornada continuarà a la Sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic, i comptarà amb la presència de Fritz J. Neff, professor de la University of Applied Sciences de Karlsruhe (Alemanya), que parlarà sobre la mecatrònica i la col•laboració universitat-empresa; de Josep Lluís Bonnín, de l’empresa Asea Brown Boveri, que parlarà de robots industrials; i de Salvador Ferrer i Carles Colldelram, del Sincrotró Alba, que presentaran les sinergies que existeixen entre mecatrònica i sincrotró.
Durant la sessió es farà la presentació del robot Alfa6UVic, desenvolupat i construït íntegrament a la UVic, que farà una actuació sorpresa al llarg de la tarda.
Alfa6UVic, el braç robòtic de la mecatrònica
L’alfa6Uvic és un braç robòtic dissenyat i construït pels professors del departament de Tecnologies Digitals de la UVic com a exemple d’un projecte mecatrònic complet. És una de les eines pedagògiques i docents que es fan servir en el Grau en Enginyeria Mecatrònica, que la Universitat de Vic imparteix des del curs 2009-10.
És un braç robòtic capaç de moure’s i fer accions. Construït amb sis graus de llibertat (o sis articulacions), pot agafar un objecte, girar-lo i col•locar-lo en qualsevol posició sobre l’espai. Es tracta d’un robot pensat i dissenyat per donar a conèixer als estudiants del Grau en Enginyeria Mecatrònica, com són, com es dissenyen, com es construeixen i com es programen els robots.
Aquest dimecres, amb motiu de la 3a Jornada de Mecatrònica, es farà una demostració del braç robòtic alfa6Uvic, a les 17:45 a la Masia Torre dels Frares.
Els reptes de la robòtica del segle XXI
La jornada tambe acollirà una altra conferenciant de luxe. Es tracta d’Alícia Casals, una científica eminent, que pronunciaria la conferència “Els reptes de la Robòtica del segle XXI”. L’acte tindrà lloc a les 15:45h a la Sala Segimon Serrallonga (Masia Torre dels Frares).
Alícia Casals és bioenginyera i catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de Computadores de la UPC. És membre del group leader de Robòtica de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), ubicat al Parc Científic Barcelona. Des de desembre, Alícia Casals forma part del nou Consell Assessor de la Universitat de Vic.
Casals és també una de les dones científiques que formen part de l’exposició “16 científiques catalanes”, que es pot visitar al vestíbul de l’Edifici Torre dels Frares (C. Laura, 10), fins al 25 de febrer. Aquesta exposició, promoguda per l’Associació Catalana de Comunicació Científica, vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avançament de la ciència en la nostra societat.
Alícia Casals parlarà de com, des de diferents perspectives i des de diferents branques de la tecnologia, ha anat canviant la forma de vida de la humanitat, dels sistemes productius, del confort i el benestar, de l’assistència a la salut o del coneixement científic. A través de l’evolució en diferents àmbits de la tecnologia ha anat evolucionant la robòtica, que integra moltes disciplines i que en els darrers anys ha tingut una incidència molt significativa. Analitzant els progressos d’aquestes disciplines, Alícia Casals farà una mirada cap a la robòtica del futur.