La vaga general triomfa a la indústria però punxa en els comerços i serveis

Els sindicats situen l’aturada a la comarca en un 80%, gràcies a l’alt seguiment a les grans empreses. Els empresaris rebaixen l’eufòria al 30-35 %.

Publicat el 14 de novembre de 2012 a les 18:19
Un piquet en un comerç del centre de Vic. Foto: Adrià Costa

Els sindicats han qualificat la vaga general a Osona d’un “èxit rotund”, amb una alta participació, que voltaria el “80%”. Aquesta xifra, segons CCOO i UGT, pujaria fins al 85% en les grans empreses  i baixaria al 60% a les petites i mitjanes. Miquel Sánchez, secretari general de CCOO Osona, considera que aquest seguiment encara hauria pogut ser major si no hagués estat per “les tàctiques brutes” d’algunes empreses vers els treballadors, que els haurien amenaçat amb l’acomiadament.

Des del Consell Empresarial d’Osona, però, no es té la mateixa sensació i, tot i no tenir dades concretes, calculen que el seguiment de la vaga a la comarca ha estat entre un 30 i un 35%. També s’assegura que moltes petites i mitjanes empreses han treballat amb “la persiana baixada”.

Aquesta “forquilla” entre les dades d’uns i altres, que ja s’està convertint en habitual en vagues i manifestacions, s’assembla força a les xifres que s’han donat a nivell nacional. Els sindicats calculen que a Catalunya el seguiment ha estat d’un 80%, en canvi, el Govern el rebaixa fins al 20%.

Els sindicats han convocat la vaga general contra la política econòmica del govern espanyol, les retallades i per denunciar el que consideren un fracàs de les dues reformes laborals aprovades els darrers anys. Durant la jornada, els únics incidents remarcables a Osona han estat els talls de trànsit a l'Eix Transversal i la C-17, que han protagonitzat els sindicats. També ha aparegut alguna pintada i cartells enganxats en diversos comerços de Vic.

A Osona, el punt àlgid de la vaga general s’ha viscut a les 12 del migdia, amb una manifestació que ha concentrat més de 1.000 persones. L’activitat sindicalista a la tarda ha amainat. Els delegats s’han desplaçat a Barcelona, on hi havia preparada una gran manifestació de caire nacional.

Indústria i transport

“El seguiment a la indústria ha estat gairebé total”, assegura Cesc Poch, secretari general d’UGT Osona. Segons els sindicats, tot el sector carni i grans empreses com LaFarga Lacambra, Llet Pasqual, Casa Tarradellas o Tessem han paralitzat gran part de l’activitat.  

Els piquets informatius van iniciar la seva tasca ahir, a les empreses amb torn de nit. A primera hora del matí, s’han traslladat als polígons dels principals municipis osonencs, com Vic, Tona o Torelló, i més tard, han anat a les zones comercials. “Als polígons hi havia més mossos que no pas treballadors. Han estat piquets avorrits”, assegura Poch, que assegura que no s’han hagut d’escarrassar gaire per convèncer el personal.

Un piquet, enganxat un cartell als videres d'una oficina bancària del carrer Verdaguer. Foto: Adrià Costa

Aquestes xifres elevades, però, es podrien matisar una mica, si tenim en compte alguns casos especials. A Casa Tarradellas, segons ha pogut saber Osona.com, s’ha quedat un petit retén de la plantilla en “serveis mínims” i la resta ha estat enviada a casa, a compte d’un dia de vacances, per decisió de la direcció de l’empresa.

L’aturada del sector del transport de mercaderies també ha estat majoritària, segons els sindicats. El transport escolar es va veure força afectat, sobretot en els instituts.

Salut, ensenyament i administració pública

Els sindicats reconeixen que el seguiment en els serveis, en sectors com l’ensenyament, la salut o l’administració pública ha estat menor, però també ha presentat xifres importants. A tot arreu, però, els serveis mínims han funcionat amb normalitat.

A l’ensenyament, les dades varien segons els centres, ja que depenien de l’assistència o no dels professors. En algunes escoles, i sobretot a gairebé tots els instituts, els alumnes han optat directament per no anar a classe. A la Universitat de Vic, els treballadors que han secundat l’aturada han estat un 11,7%. La xifra augmenta considerablement quan ens referim als estudiants: 79,1%.

Els hospitals i els CAP d’Osona han registrat una activitat força normal, a causa dels serveis mínims i perquè la majoria de treballadors han optat per no adherir-se a la vaga. Un exemple el tenim a l’Hospital General de Vic, on el seguiment ha estat molt minse, entre d’altres raons, perquè “els treballadors ja van molt escanyats” i els haguessin tret part del sou, segons expliquen des del comitè d’empresa.

La dada global de seguiment de la vaga general entre el personal del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha estat d’un 1,29%, sobre un total de 855 professionals dels tres torns afectats (nit, matí i tarda del 14 de novembre). Entre els professionals pertanyents als Serveis Auxiliars a la Sanitat que treballen per als centres del CHV, la vaga ha estat seguida per un 0,81% dels 124 treballadors afectats, i per un 0% del personal adscrit a la Fundació Hospital Sant Jaume de Manlleu.

Un altre dels llocs on la vaga ha punxat ha estat en l’administració pública. Alguns exemples: a l’Ajuntament de Manlleu han deixat de treballar 22 persones, que significa un 9,01% de la plantilla total; i a l’Ajuntament de Taradell, ni una sola persona s’ha adherit a la vaga.

Comerç

El comerç ha estat un dels sectors on s’ha notat menys la vaga. Al centre de Vic, la majoria de botigues han estat obertes durant tot el dia i només han tancat una estona durant la manifestació.

Notícies publicades de la vaga general


  La manifestació ha sortit de la plaça de l'Estació de Vic. Foto: Adrià Costa