L'ACA ja té a punt el dispositiu per treure peixos morts del pantà de Sau

Publicat el 19 de gener de 2008 a les 16:06
 
Segons ha explicat Riera, el dispositiu està a punt des de fa unes setmanes de manera que 'quan s'activi serà molt ràpid perquè està tot planificat'. Tot i això aquesta setmana l'ACA ha informat a l'Ajuntament que encara no s'activa perquè les darreres pluges han frenat temporalment la situació. L'alcalde de Vilanova de Sau diu que 'pensaven empitjoraria més ràpid' però la situació 's'ha estabilitzat'.
 
Actualment el control de la qualitat de l'aigua el porten les universitats Autònoma de Barcelona (UAB) i de Girona (UdG). Tal i com ha explicat Riera, l'ACA està fent 'compensacions de nivell entre els pantans de Sau i Susqueda'. Quan en la compensació de nivell entre els dos pantans el nivell sigui molt baix 'aplicaran el dispositiu especial'.
 
L'opció aplicada al 2005 de pescar els peixos tenia també com a objectiu millorar la qualitat de l'aigua. Aquesta s'ha descartat per la manca de resultats i els costos elevats. A més en l'actuació d'ara fa dos anys hi va haver problemes tècnics desprès que les embarcacions es trobessin que 'quan el nivell de l'aigua era tan baix i es volia pescar, les xarxes s'enganxaven'. Els peixos morts recollits s'incineraran.
 
Segons han explicat fonts consultades per l'ACN, actualment l'ACA ha signat els contractes amb les empreses que extraurien el peix del pantà i gestionaran els quilograms de peix extret de l'aigua. En la operació del 2005 es calculava que el buidatge del pantà havia provocat la mort de 500 tones de peixos, tant de les espècies autòctones com de les invasores
 
 Actualment la majoria dels peixos que hi ha a Sau són silurs i alburns, espècies foranies introduïdes per l'home que provoquen efectes negatius en l'ecosistema del pantà. En la operació del 2005 es volia minimitzar aquesta presència de peixos no autòctons però no es va aconseguir.  (Marc Riera i Morató/ACN)