Dels fons que es conserven a l'Arxiu Municipal, el de l'Ajuntament és el més ampli. La documentació que en forma part comprèn el període que va de la segona meitat del segle XVIII al 2001, malgrat que les sèries documentals no apareixen d'una manera més homogeneïtzada fins el segle XIX. A més del fons estrictament municipal, l'arxiu custodia fons aliens, cedits per particulars i associacions representatives del municipi. D'entre aquests cal destacar el fons de la Coopertiva de Vivendes "La Vall del Ges" (1961/1981), el fons de l'Escola d'Estiu de la Vall del Ges (1979/1987) i el Fons de la Banca Subirachs (1907/1957). A banda, l'arxiu compta amb petites colleccions de publicacions d'àmbit local i de particulars.
Apunt històric del Mas Prat
El Mas Prat està situat al carrer Capsavila, 2-4. La casa està documentada des del segle XIII i ha estat objecte de diverses reformes al llarg de la seva història. Originalment, va ser una masia a tocar del clos murallat de Torelló. Al segle XVI va passar a ser propietat dels Calveria, important família de paraires amb negocis a Barcelona, Vic i Torelló. L'aspecte actual de la casa es correspon amb les reformes que hi van fer els Calveria. A l'últim terç del segle XVIII, el Mas Prat va passar a ser l'Hostal de Dalt, funció que va fer durant més d'un segle.
Del 1857 al 1944, la primera planta del Mas Prat va ser seu d'algunes aules de l'Escola Municipal. D'altra banda, la part corresponent al número 4 (actualment un aparcament), des de mitjans del segle XIX fins a principis del XX, va acollir el Teatre Gros.
I encara al segle XIX, concretament el 1870, l'edifici del Mas Prat va convertir-se en la seu del Jutjat Municipal (entre1948 i 1986, Jutjat Comarcal de Torelló), fins el 1986, quan el Jutjat de Pau es va traslladar a l'edifici de Correus.
Després que l'Ajuntament en cedís l'ús a l'ADET (Associació d'Estudis Torellonencs), que en va utilitzar alguns espais per guardar el seu material, finalment el 1997 es van iniciar les gestions per a la rehabilitació de l'històric edifici.