«Lluçanès Viu» neix per combatre les macrogranges i la mala gestió de l'aigua

La plataforma es presenta a Prats de Lluçanès, reivindicant un model sostenible per a la comarca

Publicat el 28 de juliol de 2014 a les 17:47
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kYpuygDK36U[/youtube]Presentació de la plataforma a Prats de Lluçanès

Un grup de persones i entitats preocupat per l’augment de macrogranges de porcs i de la contaminació de l’aigua al Lluçanès ha creat la plataforma “Lluçanès Viu”. L’entitat es va presentar en públic el passat diumenge, 27 de juliol, a les dotze del migdia al Passeig del Lluçanès de Prats de Lluçanès.

L’acte va anar a càrrec de Ramon Baucells, jardiner de Perafita, i Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà, que n’és una de les impulsores. La construcció d’una macrogranja de porcs a la finca de Serrarols de Sant Martí d’Albars és la gota que ha fet vessar el got, segons va explicar Baucells.

A la presentació, es va llegir el manifest de la plataforma, es van presentar els objectius i es va donar el punt de sortida a un equip de treball que vol “informar la ciutadania i preservar la comarca”. El eixos que es volen combatre són tres: la proliferació de grans granges de porcs, sovint impulsades per grans grups industrials; la mala gestió i planificació de l’abastament d’aigua i la proliferació d’altres activitats industrials o lúdico-esportives no vinculades a la comarca, com per exemple la planta de Compostatge de Fumanya.

En aquest marc, “Lluçanès Viu” es compromet a obtenir i difondre informació de tots aquests problemes a la població de la comarca i comarques veïnes; promoure la participació ciutadana en aquest àmbit, i la conservació del territori, amb “un estil de vida respectuós amb l’entorn i unes activitats productives que tinguin el mateix caràcter”.

“Rebutgem el model industrial de carn barata i volem un model ramader vinculat a l’agricultura local.  L’excés de purins acumulats en els camps del Lluçanès és una mala herència per a les futures generacions”, diu la plataforma en el manifest.

A hores d’ara, ja hi ha una desena d’entitats adherides a la plataforma, com Aigua és vida, el Grup de Defensa del Ter i SOS Lluçanès, entre d’altres. Les adhesions, tant a títol personal com associatiu, es poden fer a través del web de la plataforma.