L'Ultra Clean Marathon, la cursa que uneix esport i medi ambient, torna a Osona

L'esdeveniment repeteix edició a la comarca amb el format de 'plogging' i dos traçats circulars diferents que recorren els paratges més simbòlics del territori

Presentació de l'Ultra Clean Marathon 2024 a Vic.
Presentació de l'Ultra Clean Marathon 2024 a Vic. | Irene Giménez
15 de febrer de 2024
Actualitzat: 11 de març, 13:57h
L'esplanada de l'Atlàntida de Vic ha estat l'escenari, aquest dijous, de la presentació de la 6a edició de l'Ultra Clean Marathon, una cursa que uneix esport i medi ambient i que repeteix pels paratges d'Osona travessant espectaculars indrets de la plana de Vic, les Guilleries o la vall de Sau tot vorejant el riu Ter.

L'esdeveniment tindrà lloc el pròxim 16 de març. Es participa en equips que podran escollir entre dos traçats circulars diferents –un de 36 quilòmetres i un de 60- que es podran fer corrent o caminant i incorpora el format plogging recollint durant l'activitat els residus dipositats a la natura. Així, la cursa impacte directament en el territori i la seva gent, perquè enllaça salut, esport, sostenibilitat, medi ambient i solidaritat.

Vic és la ciutat amfitriona de l'esdeveniment, acollint-ne la sortida i l'arribada. La regidora de Medi Ambient de Vic, Ester Coma, subratlla que l'UCM dona valor "no només a l'esport i la salut sinó també al medi". "És una oportunitat per conscienciar a la ciutadania", insisteix. Per la seva banda, el regidor d'Esports de la capital d'Osona, Eduard Comerma, detalla que la cursa "encaixa" amb els valors de la ciutat i, a més, coincideix amb la Festa de l'Esport de Vic.
 

Núria Burgada, coordinadora d'educació de la Fundació Kilian Jornet i Irene Zendrera, directora de la Transpirenaica Social Solidària. Foto: IG

 

Fer "plogging"

L'Ultra Clean Marathon se celebra en format plogging. Això significa que, mentre els participants corren o caminen, han d'anar recollint els residus que es trobin a la natura al llarg del recorregut. La cursa va néixer l'any 2018 i s'emmarca dins de la campanya Let's Clean Up Europe, organitzada des de l'Agència de Residus de Catalunya.

Es tracta d'un esdeveniment amb "triple" finalitat, expliquen des de l'organització: "Un objectiu educacional, un de social i un de solidari". Aquest últim vessant, detallen, se centra en una donació per equips de 300 o 600 euros –en funció del nombre de membres que configuren el grup- destinats a un projecte ambiental de Catalunya.

L'UCM també està dissenyada per ser sostenible "perquè el millor residu és aquell que no es genera", remarquen des de l'organització. En aquesta línia, s'apliquen diverses mesures per minimitzar la generació de deixalles: el circuit no està senyalitzat amb cintes i és necessari utilitzar un dispositiu per seguir el recorregut; no s'obsequia els participants amb bossa corporativa; el dorsal és d'un material reciclat; i els corredors s'han d'emportar un recipient per veure aigua als diferents avituallaments. Entre altres, també s'intenta no fer servir envasos d'un sol ús i promoure productes ecològics i de proximitat.

Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya, remarca que la cursa "pot servir com a model per altres esdeveniments esportius, demostrant que és possible organitzar competicions d'alta qualitat prioritzant el respecte pel medi ambient".
 

Isaac Peraire, a la presentació de l'Ultra Clean Marathon 2024 a Vic. Foto: Govern

 

Dos traçats, caminant o corrent

Una de les novetats d'enguany és la incorporació d'un circuit curt de 36 quilòmetres i un desnivell de 400 metres, dividit en 10 trams, que es podrà fer caminant i per a equips de màxim 6 persones. El traçat surt de Vic, continua per Manlleu, Tavèrnoles, Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes i amb arribada a la capital d'Osona.

També hi haurà el recorregut llarg, de60 quilòmetres i un desnivell de 1.400 metres, on poden participar equips de fins a 12 persones i fent relleus cada 10 quilòmetres. En aquest cas se segueix el mateix traçat que en la versió curta, però s'hi afegeixen els paratges de la vall de Sau i les Guilleries.

A cada punt on es poden fer els relleus amb altres membres de l'equip, els participants han de buidar i classificar les deixalles que han recollit, donant un premi al grup que més quilos de residus hagi recollit.

A l'edició del 2023, només a Osona es van recollir més de 600 quilos de deixalles i es van aconseguir un total de 12.650 euros en donatius. Enguany, ja hi ha 29 equips confirmats entre els quals empreses de la comarca, escoles, administracions locals així com grups formats per esportistes d'elit.