Manel Nadal diu que la crisi obligarà a ser més rigorosos en els ajuts a les línies de bus

Publicat el 04 de març de 2009 a les 15:30
 
El secretari de mobilitat deixa clar que aquesta mesura no s'ha de prendre per “retallar despeses” sinó per acabar fent que l'aportació pública a les línies sigui “més eficient”. Nadal deixa clar que aquesta revisió no s'ha de fer en funció del nombre de viatgers sinó que a partir de “cada realitat” fer una anàlisi dels serveis que “funcionen” i dels que “no funcionen”. Nadal ha dit que si una línia amb tres anys de funcionament que “s'ha revisat” o s'ha fet passar “per itineraris diferents” per atreure nous viatgers manté un sol passatger és “evident” que no funciona. En el cas de línies de municipis més petits, Nadal ha parlat de la possibilitat de fer serveis “a la demanda” que tindrien una eficiència més alta.
 
 
Segons les dades facilitades per Nadal, actualment el cost de les línies de transport per carretera és suportat en un 45% per les tarifes que paguen els usuaris mentre que el 55% de la resta del cost s'assumeix mitjançant subvencions. L'aportació pública l'any passat al transport públics va ser de 700 MEUR, només a l'àrea metropolitana, que van assumir la Generalitat, el govern espanyol o els ens locals.
 
El president de l'AMTU, Josep Mayoral (foto, a sota), assegura que els ajuntaments han estat els primers en prendre mesures per racionalitzar la despesa i entén que la pròpia Generalitat analitzi l'eficiència dels recursos. Per a Mayoral, el que s'haurà de fer si és necessari és retallar en aspectes on s'està “més ben servit” i s'haurà de créixer en zones amb menys recursos.
 
 
 
Respecte la petició feta des d'algunes comarques per ser integrades en l'Àrea de Transport Metropolità (ATM), el secretari de Mobilitat ha deixat clar que aquestes regions es formen a partir d'una llei del Parlament. Segons Manel Nadal, el fet que no es modifiquin aquestes regions no vol dir que no es puguin aplicar altres mesures com la integració tarifaria que ha anunciat que s'aplicarà en comarques com el Bages, la Noia i Osona o la creació d'algun tipus d'ens específic en matèria de transport per aquestes comarques “sempre” dins del que contempla la llei.
 
L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, és un dels que demana que la ciutat acabi integrada a l'ATM. Vila d’Abadal considera que entrant en aquesta zona podria millorar molt l'oferta de transport públic. L’alcalde vigatà destaca que fins ara amb la creació de línies d'autobusos que inclouen els municipis veïns de Calldetenes i Gurb no s'ha començat a disposar d'una xarxa de transport urbà “modern”. Segons Vila d'Abadal, els municipis veïns demanen ampliar aquesta xarxa. Si l'AMT disposa d'”un bon finançament”. Vic no ha rebut “ni un ral”, tot i l'augment registrat del 22% de viatges. Per a l'alcalde de Vic. amb els anys Catalunya hauria d'estar formada per una única àrea de transport.
 
La cinquena edició de la jornada AMTU s'ha fet aquest dimecres a Vic amb la participació de més de 250 regidors i tècnics de mobilitat. AMTU agrupa actualment 63 ajuntaments i quatre consells comarcals.
 
---------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
L’alcalde de Vic inaugura la V Jornada de l’AMTU

El tema principal de la jornada és la gestió de la mobilitat
 
Vic acull avui dimecres dia 4 de març la V Jornada de l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà que actualment aplega 64 municipis de Catalunya. El tema principal de la jornada és la gestió de la mobilitat, amb un clar objectiu d’avançar en aquest camp i millorar les connexions entre les ciutats. A la inauguració de les jornades, s’ha posat èmfasi en la importància del transport públic integrat a Catalunya que al mateix temps preservi les necessitats particulars del territori, l’optimització del servei de transport públic vigent i la importància d’aquest servei alhora de facilitar la mobilitat a les persones vist des de la perspectiva de la situació econòmica global.
 
 
La inauguració, que ha tingut lloc a primera hora del matí, ha estat presidida per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, i pel president de l’AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral.  La conferència inaugural l’ha duta a terme el secretari per a la mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Manel Nadal.
 
Durant la inauguració, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha expressat la importància de la celebració de les jornades a Vic en el sentit que “serveixen per reflexionar sobre les solucions transport tant a Osona com a la resta de Catalunya i per millorar i sumar esforços”. Vila d’Abadal ha mostrat l’interès que té Osona per tenir integració tarifària. L’alcalde de Vic ha reclamat una bona xarxa de serveis de transport per a les ciutats mitjanes que “suposen un rerepaís amb molta força”.
 
Per la seva banda, el president de l’AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha explicat que “cal pensar tendències i estratègies del transport en referència a l’organització del transport públic i escoltar què diuen els territoris”. Mayoral ha explicat que la jornada d’avui serveix “per fer una reflexió sobre la mobilitat més enllà de la corona metropolitana”. Finalment, ha esmentat tot un seguit d’actuacions que s’estan duent a terme alhora de fomentar les estratègies de relació del territori mitjançant el transport, tot i que ha afegit que “s’ha de seguir avançant en el finançament del transport urbà als nostres municipis”.
 
Tot seguit, el secretari per a la mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Manel Nadal, ha pronunciat la conferència “Infaestructura i finançament” i ha fet èmfasi en la importància de l’optimització dels serveis existents de transport públic, tot mantenint la despesa i fent una revisió constant de com funcionen aquests serveis.
 
Actualment estan adherits a l’AMTU 64 municipis i 5 consells comarcals. Representa a una població servida pels serveis de transport públic de 1,70 milions d’habitants i 43,8 milions de viatgers urbans transportats. Les anteriors jornades de l’AMTU s’han celebrat des del 2005 a Granollers, Mataró, Terrassa i Vilanova i la Geltrú.