
Manlleu va adequar un punt d’atenció ciutadana arran de l’esclafit que la ciutat va patir el 4 d’octubre, per tal de centralitzar les demandes i comunicats dels ciutadans que s’adreçaven a l’Ajuntament per aquest fet, de manera presencial o per altres vies.
En els darrers dies pràcticament no s’han registrat nous comunicats. Per aquest motiu es posa punt i final a aquest punt centralitzat, i les sol·licituds que s’hagin d’atendre en endavant seran ateses per les vies ordinàries. El passat dimarts es va informar a la Junta de Govern Local d’aquest tancament i també del resum de les gestions tramitades.
Dades del punt d’atenció ciutadana: S’han atès una seixantena de sol•licituds o comunicats:
• Sis corresponen a danys ocasionats a tercers per la caiguda d’arbres majoritàriament damunt de vehicles estacionats a la via pública.
• 18 peticions d’informe meteorològic que l’Ajuntament havia sol·licitat prèviament al Servei Català de Meteorologia per facilitar als ciutadans que ho poguessin necessitar.
• 22 persones s’ha adreçat al servei per comunicar incidències diverses, fonamentalment de d’arbres i brancatge caiguts en diferents punts de la ciutat i entorn; s’han comunicat a la brigada municipal que ha pogut gestionar i resoldre totes aquelles que depenien de l’Ajuntament i s’han comunicat a les companyies subministradores les que són de la seva responsabilitat mantenint el seguiment des de la brigada per verificar que es van resolent.
• Cinc consultes estaven referides a explotacions agràries a qui se’ls va informar d’una reunió del DAMM on se’ls va exposar l’assistència que podrien rebre d’aquest Departament, tot i que a la pràctica per la tipologia de les actuacions i ajudes, pocs s’hi podran acollir.
• La resta de sol·licituds són d’índole diversa
Notícies publicades
Manlleu descarta sol·licitar la zona catastròfica per l'esclafit
Els municipis s'uneixen per demanar indemnitzacions
Els meteoròlegs confirmen l'esclafit
Osona nord torna a la normalitat
Fotos dels efectes de l'esclafit a Manlleu (A. Costa)