Manlleu ha iniciat el procés per adjudicar 27 parcel•les per fer conreu ecològic a les hortes de Can Sanglas, al costat del Museu Industrial del Ter (MIT). L'objectiu es que els adjudicataris puguin utilitzar aquestes parcel•les per conrear productes destinats al seu consum familiar.
La regidora de Medi Ambient, Maria Carme Bassas (ERC), considera que el fet que una ciutat disposi d'horts és un element més de “qualitat de vida”. Si aquest primer projecte funciona, l'objectiu municipal passa per ampliar l'oferta. Ara s'inicia el procés per l'adjudicació de parcel•les que culminarà el 8 d'octubre amb el sorteig de les parcel•les entre tots els particulars i entitats que hagin presentat la sol•licitud.
Per a Bassas darrera la recuperació dels horts també hi ha un treball d'integració perquè es busca “cohesionar socialment, el treball intergeneracional o les bones pràctiques ecològiques”. El fet d'ocupar parcel•les en un mateix terreny afavoreix, segons la regidora, “compartir un espai, una afició,...entre persones de diferents edats i grups”.
El director del MIT, Carles Garcia, diu que el projecte de recuperar aquestes hortes entra dins de la filosofia de fer un museu “obert” que busca recuperar un “paisatge”. Històricament aquests terrenys havien estat una gran horta. Des dels 2006 els han menat els participants als cursos d'horticultora ecològica que anualment organitza el Grup de Defensa del Ter. En aquests anys han participat al curs 180 hortolans.
El president del Grup de Defensa del Ter (GDT), Jesús Soler, diu que ells van ser els ideòlegs de recuperar les hortes. Tot i que el seu objectiu era que el projecte avancés més ràpidament l'Ajuntament ha anat desenvolupant “més lentament” la seva idea. Per al responsable del GDT en períodes en què tothom apostava per “edificar-ho tot”, la seva entitat ja reclamava un nou model social on “la fruita i la verdura no hagués de venir de fora si aquí en podem tenir”.
Per poder menar un d'aquests horts durant quatre anys cal ser major d'edat, viure a Manlleu i figurar al padró municipal i no tenir ni conrear cap altre hort o terreny de conreu. Cada unitat familiar només pot presentar una sol•licitud. També poden optar a una parcel•la les entitats locals que tinguin un programa amb els objectius pedagògics, socials o terapèutics i un projecte de gestió dels horts. Els qui acabi conreant aquestes parcel•les hauran de pagar 40 euros pel manteniment i gestió, 20 euros d'assegurança de responsabilitat civil i un dipòsit inicial de 30 euros.
Les sol•licituds i la documentació necessària s'han de tramitat a l'Oficina de Promoció Econòmica del municipi.
A la foto, el president del Grup de Defensa del Ter, Jesús Soler, el director del Museu Industrial del Ter, Carles Garcia, la regidora de Medi Ambient de Manlleu, Maria Carme Bassas, i la tècnica i la tècnica, Sandra Parés, en els horts de Can Sanglas.
- Dossier de premsa (PDF)