El conseller ha inaugurat aquest matí l'IES del Voltreganès, un centre que ofereix estudis de Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat. Hi treballen 36 docents i escolaritza 269 alumnes de Les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà i Santa Cecília de Voltregà.
Â
El centre es va crear el curs 2003-2004 i les obres de construcció de l'edifici de l'escola s'han acabat al desembre del 2007. El pressupost de la construcció ha estat de 3.578.371,03 euros. Compta amb una superfície de 4.140 metres quadrats, i té un de gimnàs de 410 metres quadrats, i una biblioteca de 90 metres quadrats, a banda del menjador, tres laboratoris, una aula de dibuix, una aula d'informàtica, una de tecnologia, una d'audiovisuals-plàstica i una aula de música.
Â
Part de l'edifici es va començar a utilitzar a l'inici del curs escolar 2007-2008. A partir del segon trimestre, i amb les obres completament acabades, el centre podrà utilitzar ja la totalitat dels espais.
L'IES del Voltreganès participà en diversos programes d'innovació educativa (projecte de medi ambient, projecte de mediació escolar, pla de millora) i és, a més, impulsor del Pla d'Entorn del Voltreganès. Destaca també pel percentatge d'èxit escolar, que arribar a ser del 94,5% de l'alumnat.
Â
El conseller també ha visitat avui el CEIP Lloriana de Sant Vicenç de Torelló. El centre escolaritza 236 alumnes d'educació infantil i educació primària, i hi treballen 20 docents.
Â
L'increment de població escolar que està vivint el municipi en els darrers anys fa que estigui en ple procés per a convertir-se en un centre de dues línies, és a dir, de dues classes per curs. El projecte per a les obres d'ampliació està ja en marxa, en fase de redacció.
Â
El CEIP Lloriana participa del projecte de llengües estrangeres i del projecte d'escoles verdes, amb una aula específica de ciències naturals.
Â
Centre d'Innovació i Formació en Educació de UVic
Â
Finalment, el conseller Ernest Maragall ha inaugurat el Centre d'Innovació i Formació en Educació de la Universitat de Vic.
Â
Aquest centre s'emmarca en el conveni de col•laboració signat entre el Departament d'Educació i la UVic segons el qual, el CIFE participarà en l'organització dels cursos de formació continuada per al professorat d'infantil, primària i secundària, de manera que es puguin aplicar a la pràctica els coneixements i els treballs de recerca que impulsa la Facultat de Magisteri de la universitat.
Â
El finançament del CIFE anirà a càrrec del Departament d'Educació i de la Universitat de Vic que aportaran els mitjans materials i personals necessaris per a l'adequat desplegament i execució de les qüestions que acordin. L'acord serà vigent fins l'any 2010 i, posteriorment, es prorrogarà automàticament cada any.
Â
Entre les àrees de col•laboració en les que participarà el Centre destaquen:
Â
-Â Programa de formació permanent del professorat no universitari
-Â Programes d'especialització encaminats a facilitar les especialitzacions docents
-Â Programes d'actualització científica, tècnica i didàctica del professorat
-Â Programes de recerca i d'innovació educativa a nivell no universitari
-Â Programes d'especialització i qualificació didàctica i pedagògica per a la formació inicial del professorat de secundària
-Â Pràctiques dels estudiants de primer i segon cicle de tots els centres i ensenyaments de la Universitat de Vic que la comissió mixta del conveni cregui convenient
-Â Assessorament en temes d'escola inclusiva, curriculars, de formació permanent i d'organització de centres docents
--------
Maragall diu que és poc partidari de posar terminis màxim d'estada dels alumnes als centres per a nouvinguts
Marc Riera i Morató // ACN
Marc Riera i Morató // ACN
El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha dit aquest divendres a la Universitat de Vic (UVic) que no és massa partidari de establir un termini màxim d'estada dels alumnes als futurs centres per a immigrants nouvinguts. Pel titular d'Educació, més enllà de precisions com el calendari l'important del projecte és el "concepte" que passa per "millorar el procés d'incorporació i fer-lo tan breu i tan òptim com sigui possible". L'Ajuntament de Vic ha expressat algunes de les seves premisses pel projecte, com la necessitat de limitar el temps màxim d'estada dels alumnes immigrants en aquests espais d'acollida.
El conseller d'Educació ha dit que "ara no és el moment d'entrar en aquesta precisió" tot i que ha admès que aquesta "és una opció a contemplar" quan es comenci a detallar les característiques d'aquesta nova línia que ha fer possible. Ahir es van iniciar els contactes per anar concretant com ha de ser i funcionar aquest centre d'acollida per alumnes nouvinguts, amb la trobada a Barcelona entre l'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, i la regidora d'Educació, Anna Erra, amb el secretari de Polítiques Educatives Francesc Colomé.
Respecte a la carta signada pel directors de totes les escoles de titularitat pública de Vic on aquests criticaven les aules per "artificials" i s'acusava al departament d'haver-los ignorat, Maragall ha dit que "no hi ha possibilitat de ser aliè" a un projecte quan aquest "encara no ha començat". Ernest Maragall ha dit que la comunitat educativa "no només no ha de ser aliena si no que s'ha fer seu aquest procés". El conseller ha dit que representants del seu departament es van reunir aquest dijous a Vic amb alguns dels signants del document i ha assegurat que desprès de la trobada "comencen a estar les coses al seu lloc".
Equips directius de mestres, sindicats i grups polítics han defensat l'opció de potenciar les aules d'acollida que disposen alguns centres enlloc de la creació dels nou centre d'acollida escolar per nouvinguts. Pel conseller Maragall "no hi ha incompatibilitat" entre les dues opcions perquè "no són models alternatius que un negui a l'altre".
Respecte a les aules d'acollida, Maragall ha dit que "cal reforçar-les" en les zones on són necessàries "tant com podem també a les escoles concertades". El conseller ha dit que el projecte que ara es farà de manera pilot a Vic i Reus "és addicional i complementari" als que estan en funcionament actualment i vol ser "un nou instrument per millorar la incorporació del sistema ordinari". Segons el conseller les properes setmanes "es veurà la compatibilitat" d'aquest sistema amb els existent.
Maragall ha començat la seva jornada a Osona a l'IES del Voltreganès. Allà ha visitat el centre i ha destapat la placa commemorativa del nou edifici que va entrar en funcionament al inici de l'actual curs. Aquest centre que fins ara estava en una ubicació provisional acull uns 270 alumnes de Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà. Posteriorment, Maragall ha visitat el CEIP Lloriana de Sant Vicenç de Torelló i la Universitat de Vic (foto, a sota). Aquesta tarda, Maragall oferirà una conferència a l'edifici del Sucre al entorn de la nova llei català.
