Mario Monti proposarà en el seu informe final soterrar la interconnexió de la MAT

Publicat el 13 de juny de 2008 a les 18:19

A tot just dues setmanes perquè expiri el termini fixat pels presidents Zapatero i Sarkozy per fer públic el traçat transfronterer de la MAT, el mediador europeu Mario Monti ha donat a conèixer a Girona quin serà el contingut del seu informe final (foto). Després d'analitzar els estudis de la consultoria italiana independent Cesi, el coordinador ha avançat que proposarà que se soterri tot el tram de la interconnexió en corrent continu entre Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) i Baixàs (Catalunya del Nord).
 
A l'entorn d'aquests municipis se situaran dues estacions de conversió. Segons l'informe de la consultoria independent, el cost total d'aquestes infraestructures seria d'uns 300 MEUR. Tot i això, l'informe no concretarà el punt geogràfic a través del qual els 400 kV creuaran la frontera.
 
Monti ha afirmat que aquesta decisió correspon als presidents espanyol i francès, tot i que també ha puntualitzat que aquest apartat ja ha quedat “relativament determinat” al llarg del procés. “L'anàlisi de Cesi ha reflectit que hi ha oportunitats a tenir en compte, com ara determinades infraestructures”, ha indicat Monti, en referència a l'opció de la Jonquera.
 
La part que passarà completament soterrada comprèn una seixantena de quilòmetres, dels quals uns 20 s'estenen en territori gironí. I es calcula que –segons l'informe de Cesi- els costos per quilòmetre de línia en corrent continu que passi per sota terra se situen al voltant d'1 MEUR, si no hi ha obstacles, tot i que l'informe no concreta el cost quan se n'hagin de salvar.
 
Fins a Bescanó, aèria
 
El coordinador europeu ha indicat que la proposta que donarà a conèixer als dos estats “només farà referència al tram de la interconnexió”. Però que, posteriorment, trametrà al Consell Europeu un informe posterior on es “reserva el dret” de fer consideracions al tram no transfronterer de la MAT. En aquest punt, Monti ha avançat que pot recomanar que hi hagi trams “puntuals” des de Santa Llogaia a Bescanó que passin per sota terra.
 
“El que es desprèn dels informes, però, és que un soterrament total més enllà del sud de Santa Llogaia serà problemàtic'”, ha ressaltat Monti. I és que la decisió de fer passar la línia per sota terra al tram de la interconnexió, però no estendre el soterrament més enllà de Sant Llogaia, ve avalada per informes de la consultoria independent Cesi.
 
Els experts han analitzat tres opcions per definir si seria viable allargar el traçat subterrani terrestre fins a Bescanó (Gironès), i totes elles han conclòs que no hi ha prou garanties que permetin portar-ho a terme. Segons ha ressaltat un dels autors d'aquest estudi, Michelle de Nigris, allargar el soterrament no permetria garantir, entre d'altres, la qualitat del sistema elèctric ni l'alimentació per al TGV.
 
L'Estat es compromet a acceptar-ho
 
Després de la intervenció de Monti, el secretari d'Estat d'Energia, Pedro Luis Marín, s'ha compromès a acceptar la proposta final que el coordinador plasmi a l'informe. “No hem volgut tenir un compromís clar fins a tenir una proposta definitiva; òbviament, tot el procés de diàleg s'ha fet per assolir una solució òptima i la intenció de l'Estat és subscriure la proposta del coordinador juntament amb Françaç”, ha dit Marín.
 
A la sortida de la trobada, Mario Monti ha estat rebut amb crits per alguns manifestants de plataformes contràries a la MAT que s'esperaven a les portes de la Subdelegació (foto, a sota). El president de l'AMMAT, Francesc Xavier Quer, ha ressaltat que el soterrament parcial “és un greuge comparatiu inacceptable, i algú haurà d'explicar als ajuntaments i ciutadans perquè uns la tindran aèria i uns altres soterrada”. Per la seva banda, el portaveu de No a la MAT, Joan Martí, ha lamentat que no se'ls hagin presentat els darrers informes de la consultoria Cesi.
 
Aquest divendres a la tarda, Mario Monti mantindrà una reunió amb els representants del territori francès a Perpinyà.