DOSSIER DE PREMSA
Catalunya diu no als transgènics
>> Més 91.000 ciutadans demanen que Catalunya es declari lliure de transgènics
>> El president del Parlament, Ernest Benach, rep els membres de la plataforma
La ciutadania catalana no aprova els transgènics, més de 91.000 signatures s’entreguen al Parlament de Catalunya en contra dels OGM i s’espera que en els propers dies fins al proper 21 d’agost, data oficial que s’acaba la recollida, se’n recullin prop de les 100.000.
L’acte d’avui ha constat d’una breu roda de premsa a les portes del Parlament, una entrevista amb el president del Parlament, Ernest Benach, i l’entrega d’aquestes primeres 91.000 signatures. Al president se li ha fet l’entrega d’unes pinyes de panís ecològic símbol d’una planta que ha sofert la contaminació genètica i que ha demostrat la impossibilitat de la coexistència de les dues varietats (transgènica i tradicional o ecològica).
La plataforma resta a l’espera que les signatures siguin verificades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), un cop aquestes siguin verificades, cap a finals d’octubre, la proposta de llei entrarà a tràmit parlamentari amb la conseqüent presentació d’esmenes i debat de la llei que conduirà, si la plataforma impulsora hi està d’acord, al posterior debat al plenari del Parlament cap a principis de gener.
La plataforma iniciarà a partir del setembre un seguit de contactes amb els diferents grups parlamentaris per tal d’avaluar la posició de cadascun d’ells, poder aportar la informació que té la plataforma als diferents grups polítics i conèixer la posició dels diferents grups.
Recepció del president del Parlament
El president del Parlament ha rebut a 2/4 d’1 del migdia als/les representats de la plataforma a l’interior del Parlament. L’entrevista ha estat correcta i cordial, ha durat prop d’un quart d’hora.
Hi ha hagut un intercanvi d’impressions entre les dues parts. Benach ha enumerat els tràmits a seguir a partir d’ara a nivell institucional respecte la proposta de llei de la plataforma. I els representants li han explicat la problemàtica generada entorn dels transgènics. Finalment, li han fet entrega de les pinyes de panís ecològic que el president ha rebut i s’ha interessat per aquesta problemàtica.
Balanç de la campanya
Des de la plataforma vol fer saber el següent balanç de la campanya de recollida de signatures fins a dia d’avui:
1. Valorem molt positivament el suport rebut pel conjunt de la ciutadania que ha permès gairebé doblar la quantitat de signatures necessàries per tal que es debati al Parlament la proposta de llei.
2. Entenem que aquestes més de 91.000 signatures recollides fins ara són una mostra prou representativa de la societat catalana i són una expressió democràtica de rebuig general als OGM, lluny de les pràctiques poc democràtiques seguides per les grans transnacionals.
3. Demanem al govern de la Generalitat que es tingui en compte la voluntat popular i destacar el fet que hi ha un gruix important, conscient i creixent de població consumidora que rebutgen els transgènics i que aposten per un altre model agroalimentari
4. Esperem que en els propers dies es puguin recollir més signatures que ens acostin a les 100.000. Ara mateix disposem de més de 2.500 suports que no hem entregat avui.
5. També volem destacar l’aclaparadora resposta que la societat catalana ha despertat respecte a aquesta campanya contra els transgènics, cosa que ha sorprès a la plataforma.
6. I valorar també la campanya informativa que s’ha fet i que ha permès, si més no, introduir el debat, no sols al voltant dels transgènics, sinó també sobre el model agroalimentari i sobre els possibles efectes adversos d’aquestes tecnologies sobre la salut.
7. Facilitem a tota persona interessada diversos informes a la web de Som Lo Que Sembrem diversos informes, estudis, investigacions, articles, enllaços i bibliografia sobre els efectes dels OGM en la salut, en la societat i l’economia, l’agricultura o el medi ambient:
http://www.somloquesembrem.org/index2.php?actual=11
http://www.somloquesembrem.org/index3.php?actual=11&actual2=34
DOSSIER PREMSA SOBRE LA CAMPANYA
El passat 1 de febrer s’admetia a tràmit per la Mesa del Parlament de Catalunya la proposta: “Proposició de llei per a la prohibició del cultiu de productes agrícoles modificats genèticament” . A finals del mateix mes, el 29 de febrer s’iniciava la recollida de signatures que durant 120 dies hàbils havia d’aconseguir, almenys, 50.000 signatures de ciutadans majors de 16 anys censats a Catalunya perquè es debatés la proposta de llei al Parlament. Aquest mes de juny la Mesa del Parlament concedia 15 dies més de pròrroga, cosa que situava la fi del termini de recollida el proper 21 d’agost de 2008.
La iniciativa
La iniciativa d’engegar una campanya per declarar Catalunya lliure de transgènics sorgeix de l’entorn rural a mitjans del 2007, concretament, d’un grup de pagesos i pageses afiliats/des a l’Assemblea Pagesa de Catalunya.
Tres són els factors que acaben portant l’Assemblea Pagesa de Catalunya a impulsar aquesta campanya sobre els Organismes Genèticament Modificats (OGM):
La contaminació repetida del darrer pagès que cultivava panís ecològic i amb varietats autòctones a Catalunya.
La contaminació de la carn de vedella ecològica que sofreixen diverses explotacions del Pallars, fet que demostra l’entrada dels transgènics en la cadena tròfica.
L’acusació i posterior condemna de Josep Pàmies per una acció de denúncia contra la varietat de panís Bt 176, prohibida a Europa i posteriorment a l’estat espanyol pels efectes sobre la salut humana.
La plataforma Som Lo Que Sembrem
Som Lo Que Sembrem és una mà estesa des del món rural al món urbà, des dels productors als consumidors. Som Lo Que Sembrem neix el 2007 fruit d’un seguit de contactes arreu de les comarques catalanes que permeten constituir la plataforma formalment el 2 de març de 2008 a Lleida. La plataforma té com a objectiu aconseguir una agricultura justa, el respecte al medi ambient i una garantia per a la salut dels/les consumidors/es, per això entén que cal eliminar els transgènics. No es considera una entitat ecologista, sinó una unió de diferents perspectives que aporten les diferents associacions que la formen (salut, alimentació, econòmiques, pageses i mediambientals), ni tampoc una entitat lleidatana, sinó de tot l’àmbit català.
La plataforma està formada per
1. més de 70 entitats diferents (sindicats, cooperatives, entitats culturals, empreses, escoles tècniques, fundacions, entitats pageses, grups ecologistes, ONGs, associacions de veïns, excursionistes, col•lectius, casals, etc.)
2. i més de 50 persones a títol individual.
3. més de 1.000 col•laboradors d’arreu de la geografia catalana,
4. més 160 punts de recollida de signatures en establiments públics d’arreu de Catalunya,
5. i 19 territorials que abasten totes les comarques catalanes (comarques de Girona, Bergadà, Alt Urgell i Cerdanya, Pallars, Vall d’Aran i Ribagorça, terres de Ponent, Osona, Vallesos, Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat, Catalunya Central, Anoia, Garraf, Penedesos, Alt Camp, Camp de Tarragona, Priorat i Ribera d’Ebre, Terres de l’Ebre).
6. L’oficina central és a Balaguer, però compta amb altres oficines com Girona, Sabadell o Barcelona.
Diversos personatges donen suport a la plataforma, des de cuiners com Santi Santamaria, cantants com Lluís Llach, escriptors com Isabel Clara-Simó o cineastes com Bigas Luna, polítics com Ángel Ros (alcalde Lleida PSC), Agnès Pardell (diputada PSC), Joan Herrera (diputat ICV), Miquel Àngel Estradé, Uriel Bertran (diputat ERC) o Roman Galimany (CiU); també científics com José Ramon Olarieta (ETSEA Universitat Lleida), Miquel Vallmitjana (biotecnòleg), el mateix Roman Galimany (bioquímic, farmacèutic i president executiu Hospital de Valls), Martí Boada (UAB), Teresa Forcades (monja i doctora en medicina). Personatges de moviments socials com Pep Riera (Assemblea Pagesa), Joan Caball (Unió de Pagesos), Pep Puig (moviment anti-nuclear) i un llarg etcètera.
La proposta de llei i la Iniciativa Legislativa Popular (ILP)
La plataforma Som Lo Que Sembrem es va fixar com a objectiu difondre la problemàtica dels transgènics (salut, medi ambient i agricultura) i impulsar una proposta de llei emmarcada dins la llei de participació (Llei 1/2006, de 16 de febrer, de la iniciativa legislativa popular, DOGC núm. 4579 – 23/02/2006).
Les condicions que fixa aquesta llei és recollir 50.000 firmes en 120 dies de manera que la proposta estigui referendada per la ciutadania i es pugui debatre al Parlament de Catalunya.
Som Lo Que Sembrem proposava una llei basada en quatre aspectes bàsics:
Declaració de Catalunya com a Zona Lliure de Transgènics.
Prohibició immediata dels cultius transgènics.
Etiquetatge clar dels aliments que en el seu procés de producció utilitzen transgènics i els que no.
Moratòria al desenvolupament de transgènics a les nostres terres i investigació dels seus efectes.
Amb aquests quatre aspectes es va iniciar la recollida de signatures el 29 de febrer de 2008. La recollida tenia com a base els/les fedataris/àries que van arribar a 300 persones acreditades per realitzar una funció essencial en una ILP. Poques ILPs han tingut tantes acreditacions de fedataris/àries i tan repartides territorialment arreu de les comarques catalanes.
La plataforma iniciava la campanya de difusió al desembre de 2007 i ha arribat finals de juliol de 2008 a més de 500 actes a tot Catalunya.
La recollida de signatures acabarà el 21 d’agost, a data de 30 de juliol hi ha més de 91.000 signatures recollides i entregades per ser validades al Parlament de Catalunya. El proper 21 d’agost sabrem el nombre exacte, ja que s’espera recollir moltes més signatures fins a aquella data, la plataforma espera acostar-se a les 100.000.
Dades sobre transgènics
La plataforma posa a disposició de tota la ciutadania diversos informes, estudis, enllaços, bibliografia i altres aspectes que fonamenten la posició respecte als OGM de Som Lo Que Sembrem. Entre els aspectes que hi podeu trobar hi ha alguns estudis sobre els efectes dels transgènics sobre la salut humana, sobre el medi ambient, les repercussions sobre l’agricultura, l’alimentació i els efectes socials i econòmics dels OGM (Tercer Món).
Trobareu informació a la web de l’entitat (www.somloquesembrem.org):
http://www.somloquesembrem.org/index2.php?actual=11
http://www.somloquesembrem.org/index3.php?actual=11&actual2=34
http://www.somloquesembrem.org/index2.php?actual=11
http://www.somloquesembrem.org/index3.php?actual=11&actual2=34