Aquesta avaluació regular dels rius és una proposta del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona (que la coordina), diversos ajuntaments de la comarca i l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona (que la patrocina).
- Estat ecològic dels cursos fluvials d'Osona, 2006
- Estat ecològic dels cursos fluvials d'Osona, 2006
NOTA DE PREMSA
Museu Industrial del Ter
La qualitat de l'aigua dels cursos fluvials d'Osona
L'estat ecològic dels rius d'Osona ha millorat substancialment respecte deu anys enrere però encara queden alguns punts crítics on caldria actuar.
El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis del Museu Industrial del Ter fa el seguiment de l'estat ecològic dels cursos fluvials de la conca del riu Ter des de l'any 2002, patrocinat per l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Aquest any 2006 s'ha ampliat el nombre de punts, incorporant-hi les conques del Besòs i del Llobregat, a càrrec del Consell Comarcal d'Osona.
A grans trets, l'any 2006 els cabals dels cursos fluvials d'Osona van ser molt baixos perquè les precipitacions van ser escasses. Tanmateix, els valors dels índexs de qualitat de l'aigua basats en els macroinvertebrats aquàtics (sabaters, cuques de capsa, escarabats d'aigua, etc.) han mantingut una tendència clara a millorar. Aquí hi té un paper destacat, sens dubte, la millora progressiva en la gestió de les aigües residuals tot i que hi hagi aspectes concrets encara per millorar, com per exemple els petits nuclis i moltes cases aïllades-.
Els cursos fluvials amb una qualitat ecològica molt bona són la Riera Major, la Riera de Merlès, el Ges riu amunt de Torelló i el Ter riu amunt de Manlleu. En canvi, encara hi ha rius que presenten sovint una qualitat dolenta o pèssima, com el Gurri, el Meder, el Congost i moltes rieres del Lluçanès.
D'altra banda, i al contrari que les formes de nitrogen, les concentracions de fosfats a l'aigua han tendit a augmentar a molts punts de seguiment durant els darrers cinc anys estudiats. La gestió dels residus ramaders porcins i bovins-, tot i que comença a donar fruit en l'estabilització de la qualitat a les aigües subterrànies, encara té molts aspectes per resoldre pel que fa a qualitat d'aigua fluvial. Així mateix, segueix pendent la millora de la qualitat de la vegetació de ribera, que tindria un paper molt important en la retenció de nutrients procedents de l'agricultura, a part d'altres aspectes ecològics biodiversitat, etc.- i paisatgístics.