
Frederic Vila i Bartrolí, nascut al municipi del Brull, serà beatificat a l’arxidiòcesi de Tarragona a finals d’aquest any. L'estudiós Xavier Cateura n'ha elaborat un esbós biogràfic per tal de donar a conèixer la vida d'aquest intel·lectual claretià, assassinat durant la guerra civil a Torredembarra després de ser fet presoner. L'autor està enllestint un extens treball sobre la seva vida i la seva obra, que es publicarà a la revista Ausa del Patronat d'Estudis Osonencs.
-----------------
El fill del Brull, Frederic Vila, serà beatificat
Frederic Vila i Bartrolí va néixer al Brull el dia 3 de març de l’any 1884, en una de les cases més antigues de la vall de la Castanya, avui dins el Parc Natural del Montseny.
Frederic Vila i Bartrolí ingressà al Seminari de Vic per anar posteriorment a estudiar amb els claretians. Va ser ordenat el 1907 i l’any següent ja feia de professor d’Història Natural a la Universitat de Cervera fent, més tard, de professor de Sagrades Escriptures. El 1917 va ser destinat a Solsona com a catedràtic de Ciències Naturals, i més tard va ser també professor de grec i d’hebreu i de Teologia Moral. Durant anys va ser membre del Govern provincial de Catalunya de l’Institut del Cor de Maria. Cal dir que un germà seu també va ingressar a l’Institut fundat per Sant Antoni Maria Claret i que tres germanes optaren per prendre l’hàbit de les Dominiques de l’Anunciata, del Pare Coll.
Al llarg de la seva estada a Solsona treballà en les campanyes arqueològiques que dirigia Serra i Vilaró. A la Universitat de Cervera, renovà i impulsà el Museu d’Història Natural, a més de redactar i publicar, l’any 1923 un llibre de força repercussió: "Reseña histórica de la Universidad de Cervera", reeditat l’any 1981 amb un pròleg del pare Miquel Batllori, que resulta, encara avui, una obra d’obligada consulta.
Durant la seva fecunda però curta vida, va col·laborar en diverses publicacions de caire religiós i històric. Va participar també en la recollida de mots per a l’Obra del Diccionari, sota la direcció de Mossèn Alcover i més tard del centellenc Pere Barnils.
A més de ser catedràtic a Solsona i Cervera, també ho fou de la Universitat Pontifícia de Tarragona, on va ser destinat els darrers anys de la seva vida.
El 24 de juliol de 1936 va ser empresonat al vaixell “Cabo Cullera”, ancorat al port de Tarragona, convertit en presó flotant. Més tard va ser traslladat a un altre vaixell presó, el “Río Segre”, on hi havia uns 300 detinguts, la majoria dels quals foren trets, en diferents etapes, per afusellar-los.
La matinada del dia 11 de novembre de 1936 va ser portat a la paret del cementiri del poble de Torredembarra, on fou executat juntament amb 23 sacerdots i religiosos que estaven presos amb ell. Tenia 52 anys.
El claretià Frederic Vila, una víctima més d’aquella absurda guerra, que tantes vides va segar i que va anorrear tot un país, aquest any serà beatificat en un acte que està previst que es faci a la Catedral de Tarragona.
Xavier Cateura i Valls