«No m'emboliquis», campanya de reducció de residus a Roda

Publicat el 14 de febrer de 2007 a les 06:27
 
Iniciatives anteriors
 
Dins d'aquest marc, l'Ajuntament de Roda de Ter ja ha impulsat algunes mesures durant l'any 2006:

- La disminució de la publicitat directa a les bústies. Amb la creació d'una ordenança municipal i amb l'edició d'uns adhesius per a les bústies, dels quals son usuaris actualment una quarta part de la població de Roda de Ter.

- El servei gratuït de gots reutilitzables. Està a disposició dels veïns, mitjançant un senzill sistema de cessió, gràcies al qual s'estima que s'han estalviat uns 12.000 gots d'un sol ús en festes i trobades de caire social.

- El compostatge casolà. Amb un total de 33 compostadors en funcionament en cases particulars,  que actualment s'estima que han estalviat aproximadament uns 5.000 Kg de deixalla orgànica.

- La recollida d'olis de cuina per a fer biodièsel. Que en el primer mes de funcionament, ha recollit 150 litres d'oli.
 
Justificació de la campanya
 
Es calcula que més de la meitat de tot el que llencem són envasos. Per tant, el consistori pensa que ha arribat l'hora de qüestionar algunes pautes de consum, avui molt arrelades. S'han fet esforços importants per aconseguir la participació de diferents sectors, com comerciants, centres educatius, i els propis ciutadans.
 
L'Ajuntament demana canviar "aquesta moda d'embolicar-ho tot". Cadascú hi pot incidir segons les seves possibilitats i el seu grau de responsabilitat, ja sigui en les decisions de compra o en la forma d'usar els productes un cop comprats.
 
La campanya compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.
 
Objectius de la campanya i 5 consells
 
- Informar a la població sobre els serveis de prevenció de residus, oferts actualment per l'Ajuntament.

- Aconseguir la col•laboració dels comerciants i impulsar particularment al petit comerç, amb la incorporació d'alguns hàbits que es troben actualment en desús i que suposarien un valor afegit per als clients.

- Encoratjar als consumidors a reduir les deixalles al màxim, tot seguint 5 consells:
1.- Anem a comprar amb bossa de roba, carro, cabàs, caixes...
2.- Escollim productes a granel
3.- Potenciem els envasos reutilitzables
4.- Evitem  els embolcalls innecessaris i triem formats d'envàs familiar
5.- Triem productes de línia ecològica
 
- Involucrar a les escoles en la prevenció de residus, per tal que els nens i nenes aprenguin des de ben petits a no embolicar innecessàriament.

Actuacions de la campanya
 
- 135 enquestes a tots els establiments comercials i serveis del municipi, per tal de determinar tant la producció de residus com els hàbits relacionats amb la prevenció dels mateixos.

- Elaboració d'un conveni de col•laboració entre els comerços i l'Ajuntament per a la consolidació de certs hàbits de prevenció de residus.

- Edició de pòsters i adhesius que identifiquin als comerços adherits a la campanya.

- Repartiment de bosses compostables amb nanses als comerciants que ho sol•licitin, per substituir a les de plàstic, durant la campanya.

- Introducció del Gomet Verd. Aquest es un distintiu que indica al consumidor quins son els productes més respectuosos amb el medi ambient, en cada botiga.

- Edició d'una guia adreçada als consumidors, on se'ls informa de com col•laboren els 115 comerços de Roda de Ter que s'han adherit a la campanya, de forma que puguin exercir el seu dret a fer una compra més respectuosa amb el medi ambient.

- Repartiment de 2.200 bosses-clauer a tots els domicilis particulars del municipi, per tal de reduir la generació de bosses de plàstic als comerços.

- Repartiment de 700 carmanyoles i 700 bosses de roba per al berenar als alumnes i professors de primària i a la guarderia del municipi.

- Elaboració d'un model d'aplicació de les taxes d'escombraries als comerços en funció del volum i tipus de residus generats. Aquest model s'està fent en col•laboració amb la Universitat de Vic i gràcies a un conveni vigent signat amb l'Ajuntament de Roda de Ter.