Segons ha explicat Colomer, "en comptes d'arribar com ara, que el residus se'n van a l'abocador, el que es fa amb aquest procés és un tractament previ". I ha afegit: "En la planta, és separa la matèria orgànics d'allò que es revaloritzable com plàstics i és tracten. El material que no és reaprofitable i les restes d'orgàniques es compacta a la planta mateix i queda amb forma de daus. Aquest fet fa que no s'ocupi tanta superfície i provoca també que al estar els residus compactats la part de matèria orgànica a la que poden accedir gavians i voltors es redueixi".
De moment i com a mesures temporals per reduir l'atracció dels gavians i voltors, s'ha reduït la superfície màxima oberta de l'abocador en 2500 metres quadrats. Actualment, la normativa permet una superfície de 4000 metres quadrats. Segons Colomer, la superfície actual és la que permet que "les màquines puguin seguir treballant sense problemes". El Consell Comarcal d'Osona no te constància de la presència de voltors a l'abocador des d'abans de l'estiu.
De moment ja s'han obert contactes amb l'Agència de Residus de Catalunya, l'Ajuntament d'Orís i Cespa que és l'empresa que gestiona actualment l'abocador comarcal. Colomer espera que properament es puguin tancar ja els primers acords com el calendari definitiu.
El passat mes d'octubre, el Grup Naturalistes d'Osona (GNO) va demanar "una gestió més correcta" de l'abocador comarcal d'Orís. L'entitat naturalista deia que aquest punt s'havia convertit en un lloc de concentració per voltors, gavians i corbs que hi anaven a cercar aliment. L'entitat considerava que, entre d'altres mesures, s'haurien d'enterrar diàriament les deixalles o instal•lar sistemes de dissuasió de les aus. En aquest abocador membres de l'entitat hi han comptabilitzat fins a una vuitantena de voltors.