Osona Salut Mental, un servei integral i consolidat amb només cinc anys de vida

Publicat el 20 de febrer de 2009 a les 18:05

Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental I Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat, ha destacat “l’autosuficiència” que s’ha aconseguit a la comarca en l’àmbit de recursos de salut mental i el model integral entre serveis sanitaris i socials que s’ha implantat al centre. Les  accions que es porten a terme a Osona s’emmarquen en el Pla Director de Salut Mental del Departament de Salut de la Generalitat.
 
 

L’atenció als usuaris es fa d’un forma coordinada entre les dues organitzacions que tenen responsabilitats en oferir serveis relacionats amb la salut mental: el Consorci Hospitalari de Vic i el Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO). El conjunt de professionals que hi ha a la comarca en aquest àmbit de la salut és de 102, repartits entre les dues entitats.
 
Molina també ha valorat molt positivament la tasca del servei per tal de fer visible les malalties mentals i conscienciar la societat civil, que en ocasions té “estigmatitzades” aquestes malalties.
 
En un línia semblant s’ha expressat Mercè Generó, gerent de la FCMPPO, que ha explicat fil per randa els nous serveis que s’han anat adherint a Osona Salut Mental. Així, el servei inicial de rehabilitació s’ha potenciat amb el centre de salut i els vincles amb altres organismes socials, totalment integrats. També s’han desenvolupat altres serveis, com els de l’habitatge, on es prima que el pacient continuï vivint a casa seva, se li proporciona un pis o s’interna en una llar residència. També serveis laborals d’inserció en empreses, amb acompanyament, o en centres especials de treball, on ara ja hi treballen 11 persones. Per últim, s’ha intentat assolir un major protagonisme a dins de la societat, amb activitats com les parelles artístiques, per tal d’aconseguir “una vida amb la major normalitat possible”, segons Generó.
 

Ara, el repte principal per als propers anys passa per “consolidar” tots aquests serveis i “adaptar-los a les persones”, ha dit Generó.

Francesc Xavier Arrufat, director de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic, ha afegit que l’estratègia d’Osona Salut Mental per als propers anys té tres grans puntals. Un, la prevenció i detecció precoç de la drogodependència. Un altre, la gestió de la demanda adequada a la cartera de serveis, mitjançant el treball en xarxa amb els diferents professionals que participen en el tractament dels pacients. O el que és el mateix, adaptar-se a les necessitats de la població segons els recursos existents. En aquest cas, es primen els casos greus, que s’atenen al centre de Vic, i per altra banda s’opta per donar suport als centres primaris, perquè puguin atendre ells mateixos els casos més lleus, com depressions o angoixes. El darrer gran repte és el de la millora de la qualitat assistencial, amb programes específics.