Ple: Vic dóna una embranzida a l'illa càrnia del Bruguer

Aprovada una modificació de crèdit que facilitarà les gestions del polígon industrial. L’equip de govern presenta les xifres d’ajuts socials adreçades als immigrants, molt per sota de les destinades a la població local.

Publicat el 08 de setembre de 2010 a les 14:25
Intervenció de l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic ha celebrat avui una sessió ordinària del ple municipal, el primer després de vacances. La decisió més important ha estat l’aprovació d’una modificació de crèdit de 9.500.000 euros que es destinaran a comprar parcel•les del Bruguer, a on està previst que s’hi ubiqui l'illa càrnia.  Un altre dels temes destacats ha estat la xifra de despesa en ajuts socials destinats a la immigració que ha presentat Joan López (ERC) a instàncies de PxC. López ha explicat que només es destina un 17% a ciutadans estrangers, la resta és per a ciutadans amb la nacionalitat espanyola.

A la sessió d’avui, amb molts punts de tràmit a l’ordre del dia, també s’ha aprovat la retallada del 30% de les subvencions a les entitats municipals, que ja es farà efectiva en aquest exercici, i un conveni per coordinar tots els casals de la gent gran de la ciutat. El ple ha rebutjat una moció de la CUP de suport a la vaga general del 29 de setembre.

- Seguiment del ple via Twitter (PDF)
- Veure ordre del dia

Compra -venda de parcel•les i supressió dels crèdits de l’ICV

La modificació i suplement del crèdit aprovada pel ple puja a 10.338.570 euros i contempla tres apartats, segons ha explicat el president de l’Àrea d’Economia i Hisenda i president d’ImpeVic, Josep Burgaya (PSC). Per un costat, es materialitza la reducció d’un 30% de les subvencions a entitats, un reducció “que ja estava prevista donada la reducció també del pressupost de l’Ajuntament”, segons Burgaya. També es destinarà una part, uns 800.000 euros, al pagament d’algunes inversions de les quals s’han de fer efectives les darreres certificacions. Finalment, una operació en forma de préstec, de 9,5 milions d'euros  per tal que l’Ajuntament pugui comprar algunes parcel•les del Bruguer, que posteriorment vendrà als inversors interessats, assegurant així l’atorgament de la llicència perceptiva i l’absència d’actuacions especulatives, i facilitant a més el procés administratiu. Aquesta transacció no suposarà cap pèrdua econòmica per a l’Ajuntament.

Intervenció de Josep Burgaya. Foto: Adrià Costa

Segons ha explicat Burgaya, aquesta actuació significa una embranzida “molt important” al projecte del Bruguer. També ha dit que era “una operació pont amb una voluntat política clara de crear les condicions per tal de regenerar activitat econòmica”. L'illa càrnia tindrà una inversió privada de més de 200 milions d’euros i comportarà la creació d’uns 3.000 llocs de treball.

Precisament, avui ja s’ha aprovat l’adjudicació provisional del lot número 1 del Bruguer, que era propietat de l’Ajuntament i on s’hi ubicarà l’escorxador. Les sales de desfer s’aniran col•locant al voltant, a mesura que l’Ajuntament vagi venent les parcel•les.

D’altra banda, Burgaya ha confirmat a Osona.com que l’Institut Català de Finances (ICF) ha decidit no avalar els crèdits per la compra de terrenys al polígon, decisió que feia temps que estava aturada. En tot cas, la Generalitat, a través de l’ICF, sí que avalarà crèdits però en concepte d’inversió al mateix polígon, segons ha matisat el president d’ImpeVic.

Els de fora no reben més que els de casa

En l’apartat de precs i preguntes, el regidor d'Acció Social Joan López ha contestat unes dades referents a la distribució dels ajuts, prestacions i serveis socials adreçades a immigrants, qüestió que havia plantejat PxC. López ha iniciat la seva intervenció dient que li era complicat discernir qui era un immigrant i qui no, i que, en tot cas, la distinció es feia en base a les persones de nacionalitat espanyola i les que no la tenien. També ha assegurat que les dades que donava estaven totes auditades.

Així, l’Àrea d’Afers Socials va atendre l’any 2009 un total de 6.964 persones de les quals 1.216 no tenien la nacionalitat espanyola, el que suposa només un 17% del total. Es va atorgar 1.333.000 euros en ajuts, prestacions i serveis, dels quals 369.806 euros van anar a parar a persones que no tenen la nacionalitat espanyola el que suposa un 28,36% del total.

Segons el regidor, “aquestes dades demostren quin és el percentatge real d’ajuts” que van a parar a persones immigrants i que no es correspon, en absolut, “amb determinades afirmacions d’algun partit polític”, en clara referència a PxC. “Ara ja no es podrà tornar a dir això de que les persones de fora reben més que els de casa”, ha conclòs el republicà.

La pau als casals de la gent gran

Ple municipal de Vic. Foto: Adrià Costa

El ple també ha aprovat el conveni de col•laboració amb el Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat per a la millora de la xarxa d’equipaments cívics de la ciutat.  A través d’aquest document es vol establir un marc de referència per articular la col•laboració entre les dues institucions en l’àmbit de la gestió i manteniment de la xarxa dels equipaments cívics de proximitat a Vic, així com l’establiment d’un protocol d’actuació conjunta per a la resolució dels dèficits de l’esmentada xarxa, cercant solucions i compromisos.

També s’inicien els tràmits per tal que l’Ajuntament de Vic s’adhereixi al XeCat (Xarxa d’Equipaments Cívics de Catalunya). Igualment es crea un comissió de seguiment.

Segons paraules de Joan López, aquest conveni “escenifica la signatura de la pau entre els diferents casals de la gent gran de la ciutat” i suposa un primer pas per integrar totes les entitats que treballen en aquest àmbit com l’ASVAT o el Club Sant Jordi de Caixa Catalunya.

Aquest també és el primer pas per a  la creació d’una xarxa única de serveis per a la gent gran.

El suport a la vaga general, rebutjat


El ple ha rebutjat una moció presentada per la CUP on es demanava el suport del consistori a la vaga general del 29 de setembre convocada pels sindicats CCOO i UGT. El document també instava al govern espanyol a fer un canvi de model econòmic per fer front a la crisi i li reclamava que derogués la reforma laboral.

La moció ha estat rebutjada per totes les formacions de l’equip de govern (PSC, CiU i ERC) i PxC. Hi han votat a favor la CUP i ICV-EUiA.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) ha llençat un cable als membres de la CUP i ha defensat la vaga amb contundència.  “És un acte de dignitat en defensa de l’estat del benestar. La vaga general està més que justificada”, ha dit l’ecosocialista.

- ICV, nota de premsa sobre la moció
-
Article de Xavier Tornafoch, al seu bloc

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa    

Josep Burgaya s’ha erigit en el portaveu de l’equip de govern i ha dit que la moció estava “fora de lloc” des del punt de vista formal.  Segons el regidor socialista, un Ajuntament no ha d’entrar en temes com aquest. Pel que fa al contingut, Burgaya ha qualificat la moció “d’antiga, revolucionària i marxista dels anys 70”.

El portaveu del PXC ha minimitzat l’actuació del govern estatal en la crisi i ha dit que s’havia trobat amb una “situació donada” contra la que poca cosa hi havia pogut fer. “La nostra societat ha apostat per l’economia de mercat, i aquesta té defectes”, ha reconegut.

Vic no vol ni necessita més policia nacional per lluitar contra la immigració

L'Ajuntament de Vic ha votat en contra de la moció presentada per PxC per demanar més policia estatal per a l'expulsió dels immigrants il•legals. La moció ha estat rebutjada amb els vots en contra de tot l'equip de govern i els vots a favor dels quatre regidors de PxC. La moció sorgeix de les queixes que va fer públiques fa uns dies un sindicat policial.

- Notícia sobre la nota del sindicat policial

“La ciutat de Vic té un 25% d'immigració i s'està convertint en un paradís islamista”. Segons Josep Anglada, portaveu de PxC, aquest és el principal motiu que fa “necessari” exigir al govern espanyol “més policia nacional perquè ajudi a expulsar als immigrants il•legals”. Segons Anglada, “la connexió de Vic amb el terrorisme islamista” és una dada de la Confederació Espanyola de Policia i, per tant, “és una realitat molt sèria".

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha dit que la moció d'Anglada respon al seu “discurs racista que relaciona immigració i islamisme”. A més, ha afegit que la moció “no té cap sentit”.

Tant el regidor de la CUP, Quim Soler, com el regidor d'ICV, Xavier Tornafoch, han tret valor a les dades de la Confederació Espanyola de Policia perquè “es tracta d'un sindicat policial”. El regidor ecosocialista ha reptat el sindicat policial a demostrar les proves de les seves acusacions.Segons Tornafoch, la moció presentada aquest matí “només respon al nas polític d'Anglada”. I l'ha acusat de “donar resposta a allò que la gent vol escoltar”.

Per la seva banda, López ha assegurat que hi ha una relació molt fluïda entre l’Ajuntament i l’oficina de la policia de Vic i mai ningú s’ha queixat per manca d’efectius.

La darrera moció de PxC, per commemorar el centenari Balmes amb la creació d’una rèplica dels fanals de Vic Gaudí també ha estat rebutjada.

ALTRES PUNTS DE L’ORDRE DEL DIA APROVATS

S’aprova el Conveni amb el PNUD (Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament) a través del qual l’Ajuntament de Vic contribueix a la construcció d’una escola al Senegal. La regidora de Dones, Joves, Salut i Cooperació al Desenvolupament, Gràcia Ferrer, ha posat de relleu “la solidesa d’aquest conveni” i el fet de poder contribuir des Vic a projectes de desenvolupament.

S’aprova el conveni entre el Departament d’Educació de la Generalitat i l’Ajuntament de Vic per tal de formalitzar la subvenció pel funcionament dels centres educatius de primer cicle d’educació infantil de titularitat municipal per al curs 2009-2010. L’aportació total de la Generalitat és de 398.400 euros.

S’ha aprovat la pròrroga per als cursos 2010-2011 i 2011-2012 del conveni de col•laboració  entre el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic per al projecte d’atenció educativa a la diversitat de l’alumnat d’educació secundària (segon cicle) de l’Institut Jaume Callís i dels centres Sagrat Cor, L’Escorial, Pare Coll i Sant Miquel dels Sants. El conveni es va signar l’1 de setembre de 2008 i té com objectiu donar suport als alumnes de segon cicle d’Educació Secundària que presenten dificultats d’aprenentatge, desmotivació greu, perill d’absentisme acadèmic, problemes de conducta i que precisen actuacions individualitzades i adaptacions substancials del currículum per a la seva integració escolar, social i laboral.

S’aprova el conveni de col•laboració entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona per a la gestió de l’Oficina Jove d’Osona. Properament s’obrirà al públic un nou espai de serveis als joves, ubicat al costat de la casa del guarda del recinte de La Farinera i que unificarà els dos serveis municipals actuals: Servei d’Informació Juvenil (ubicat al carrer Ciutat, 4) i el Servei de Suport i Orientació  (ubicat al carrer Mestre Garriga, 11).  També encabirà l’Oficina Jove d’Osona, depenent de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya i del Consell Comarcal d’Osona. En aquest conveni s’estableixen les condicions de funcionament del nou servei, les dotacions econòmiques corresponents i el catàleg de serveis que oferirà (informació juvenil, habitatge, treball i salut).

Joan López i Gràcia Ferrer. Foto: Adrià Costa

S’aprova el projecte “Treball als barris centre 2010-2011” que consisteix en un conjunt d’accions orientades a la promoció del desenvolupament local i ocupacional a la zona d’actuació del projecte d’intervenció integral del centre històric i La Calla.

S’aprova el projecte “Treball als barris sud 2010-2011” que consisteix en un conjunt d’accions orientades a la promoció del desenvolupament local i ocupacional de la zona d’actuació del projecte d’intervenció integral dels barris del sud de Vic.

EN BREU

La filla de l’alcalde plega Josep Maria Vila d’Abadal diu que ha deixat el seu càrrec a l’Ajuntament per motius personals.

Reagrupament marxa corrents de la plaça La formació va instal•lar una paradeta al mercat però no tenia permís per fer-ho. Avisats per la Guàrdia Urbana, van haver de tancar el xiringuito.

Joan Carles Fuentes i Vila d’Abadal, gat i gos El regidor de PxC volia fer una pregunta. En el seu anunciat ha qualificat el president de l’associació de veïns de la Serra-de-sanferm d’”impresentable”. Davant les queixes d’alguns regidors, l’alcalde, visiblement enfadat, ha instat Fuentes a retirar l’insult. Si no ho feia, no li deixava fer la pregunta. Després d’un estira-i-arronsa amb Vila d’Abadal, Fuentes ho ha consultat al seu cap, Josep Anglada. Al final, no ha retirat la desqualificació i s’ha quedat sense pregunta.

Algunes entitats, sense paradeta al MMVV
ImpeVic ha suprimit els permisos perquè eren “il•legals”, segons Burgaya. “No tenen permisos, no paguen imposotos i calia endreçar-ho. A més, alguns bars s’havien queixat de competència deslleial”, ha afegit el regidor socialista.

El prestigi de Pilar Rahola La CUP s’ha queixat del poc prestigi de la ponent d’enguany a la xerrada de la Diada Nacional. Vila d’Abadal ha replicat que el prestigi de Rahola estava més que “contrastat”. Llavors, “l’opinió sobre la persona ja és una altra cosa”, ha conclòs.

L’ascensor del pàrquing de la plaça Major, enllestit el 16 d’octubre En aquesta data finalitzaran les obres de pavimentació. Durant el Mercat de la Música Viva de Vic es reforçarà la seguretat al voltant de les obres de l’ascensor.

Vila d’Abadal, vols entrar a la CUP? En clau d’humor, els regidors republicans han demanat a l’alcalde si es volia afiliar al seu partit, vist les seves últimes incursions en l’àmbit independentista.

- Informació de la trobada d’alcaldes de Sant Pere de Rodes

El Gran Hermano de l’Estadi L’Ajuntament ha fet una petició a la Generalitat per instal•lar càmeres de videovigilància a l’avinguda de l’Estadi. Un grup de comerciants ho ha demanat perquè els havien entrat a robar diverses vegades.

Intervenció de Josep Rafús. Foto: Adrià Costa