Ple: Vic només informarà dels immigrants que presentin alguna il·legalitat

L’Ajuntament matisa la seva posició sobre el padró. El ple ha estat de tràmit amb l’aprovació ràpida de tots els punts de l’ordre del dia. També s’ha donat llum verd a la moció d’ICV sobre la prohibició de prohibir els circs amb animals. Aquesta és la primera moció de la legislatura que es tira endavant sense el suport de CiU.

Publicat el 05 de maig de 2010 a les 18:20

Intervenció de Joan López. Foto: Adrià Costa

Aquest migdia s’ha celebrat una sessió ordinària del ple de l’Ajuntament de Vic. Pel que fa als punts de l’ordre del dia, 12 en total, la sessió ha estat d’allò més plàcida. S’han aprovat tots els punts de tràmit en un temps rècord: 11 minuts. Només hi ha hagut una intervenció de Xavier Solà (CiU) per un petit aclariment.

- Punts de l'ordre del dia

En el torn de les mocions i les preguntes, el ple s’ha caldejat. Els temes que hi havia a sobre de la taula han donat molt de joc: padró, circ sense animals, el “clientelisme” a l’Ajuntament de Joan López i l’oblit de Jacint Codina al discurs de l’alcalde Vila d’Abadal (CiU) a la inauguració de l’Atlàntida. Poca broma.

Una nova volta de rosca al padró

Després d’uns quants dies de silenci i a instàncies de les preguntes dels tres partits de l’oposició (PxC, CUP i ICV-EUiA) sobre el padró, l’equip de govern de Vic (CiU, ERC i PSC) ha anunciat que l’Ajuntament només “consultarà” amb la delegació del govern aquells casos d’immigrants que presentin “il•legalitats”. S’entenen per “il•legalitats” tot un seguit de supòsits entre els que destaquen la suplantació de personalitat (utilitzar un document o passaport que no correspongui a l’implicat) o la falsificació documental (presentar un passaport fals). Vila d’Abadal ha anunciat que la mesura ja s’estava aplicant.

En canvi, no es farà res en els casos que presentin “irregularitats administratives”, com els immigrants sense visat (sense papers) que puguin acreditar la seva identitat. En aquests casos, es complirà el que va dir l’Advocacia de l’Estat, que l’Ajuntament està obligat a empadronar tothom.

Segons Vila d’Abadal, aquesta postura és la que l’equip de govern havia mantingut sempre des de la resposta de l’Advocacia de l’Estat, emesa  a finals de gener,  i que no es va canviar en la seva compareixença el passat 9 d’abril, quan el consistori va interpretar que la Comissió Europea li donava la raó en el tema de l’empadronament.  En aquella roda de premsa, els periodistes van interpretar, tal com es va reflectir en la majoria de mitjans, que l’Ajuntament, emparat en la resposta parlamentària europea, comunicaria totes les “irregularitats” que detectés en el padró, incloses les dels immigrants sense papers.

Polèmiques d’interpretacions al marge, la nova situació és totalment diferent. Si s’exclou els immigrants sense visat i només es tracta de flagrants “il•legalitats”, la mesura està fora de tota polèmica, és assumible per totes les forces de l’Ajuntament i està “ajustada a la llei”, tal com ha defensat Joan López (ERC). Ara, en el procés d’empadronament, que pot trigar tres mesos, si es detecta alguna “il•legalitat” es farà la consulta a la delegació del govern perquè els digui el que s’ha de fer. Més i tot, si durant aquests tres mesos hi ha “silenci administratiu” s’entendrà que aquella persona es pot empadronar.

La reorientació de la mesura ha permès acostar posicions entre els tres equips que formen l’equip de govern, que s’han mostrat units durant tot el debat del ple i han donat per tancada la polèmica. En aquest context, són més comprensibles algunes de les paraules dels regidors en els seus discursos, els quals sense els aclariments posteriors de l’alcalde havien quedat una mica confosos.

Així, Joan López ha subscrit totes les paraules de l’alcalde, ja que “no posen en qüestió l’actual model d’acollida de Vic”. El regidor d’ERC ha confirmat que continuarà al davant de l’Oficina d’Acollida i que no hi haurà canvis de cartipàs, com s’havia especulat a causa de les discrepàncies amb el tema de l’empadronament. López ha dit que en els darrers dies no s'havien fet  “declaracions i contradeclaracions”  per no generar “més confusió interessada en aquest tema”.

Per la seva part, el portaveu socialista, Josep Burgaya, s’ha remès a les declaracions que ja ha efectuat en diverses ocasions. Que la resposta de la Comissió Europea va tenir “molt calat polític” però que no tenia cap efecte en el procés de l’empadronament de Vic, ja que el responsable d’immigració és l’Estat espanyol. Burgaya ha admès algunes “discrepàncies menors i puntuals” amb els seus socis de govern, dins del marc d'una política d'immigració i integració més àmplia en la què estan d'acord. Burgaya ha refermat el seu compromís amb l’actual pacte: “Si no compartíssim aquesta política això si que seria un aspecte preocupant”.

Foto: Adrià Costa  
L'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Vila d’Abadal també ha reconegut que es va reunir fa uns dies amb el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, de qui ha dit que compartia “part del projecte” i que els ajudarà a tirar-lo endavant. En relació a les discrepàncies internes que havien sorgit entre els socis de govern, l’alcalde ha culpat a les pressions externes de les cúpules de PSC i ERC.

Una llarga i enrevessada controvèrsia

La polèmica per l'empadronament a la capital osonenca va esclatar el desembre del 2009. L'equip de govern de la ciutat va anunciar que s'aplicarien nous criteris a l’hora d'inscriure el padró. La mesura, que va aixecar una gran polseguera, es va reformar en diverses ocasions: en principi, el consistori va anunciar que comunicaria a la delegació del govern els immigrants sense visat que es volguessin empadronar; llavors va variar la seva posició i va dir que no ho comunicaria però que no els empadronaria; més tard, a instàncies d’un informe de l’Advocació de l’Estat, l’Ajuntament va retractar-se i va acatar la decisió, tornant a empadronar a tots els immigrants sense papers.

CiU, partit majoritari al consistori, va decidir preguntar a Brusel•les sobre si els ajuntaments eren competents per informar d'irregularitats o anomalies detectades durant l'empadronament. La resposta afirmativa d’Europa va satisfer l’Ajuntament que va tornar a anunciar a bombo i plateret que, tot i que continuaria empadronant a tots els immigrants sense papers, informaria a la delegació del Govern de les “irregularitats administratives” que es detectessin. En un primer moment, ERC, PSC i CiU es van mostrar units, però llavors ERC i PSC van fer públiques les seves reticències. Ara, el nou gir sembla que satisfà a tots els partits.

- Nota de premsa d'ICV

Vic, ciutat lliure de circ amb animals

Avui ha estat un dia gran per ICV-EUiA. I potser també per la democràcia del consistori vigatà. Per primera vegada en tota la legislatura s’ha aprovat una moció, presentada per ICV, que no ha comptat amb el suport de CiU, a qui els ecosocialistes no han acceptat la reformulació del document.  Així, el consistori ha decidit declarar Vic ciutat lliure de circs amb animals, amb només els cinc vots d’ERC (que ha trencat la unitat de vot de l’equip de govern), la CUP i ICV-EUiA. S’han abstingut CiU, PxC i PSC.

Xavier Tornafoch ha explicat que la campanya que havia promogut una entitat a tot el país volia denunciar les condicions dels animals (gàbies petites, trasllats, ridiculització...). ERC ha donat suport a la proposta a canvi d’incloure un punt de suport al circ contemporani català, que s’ha caracteritzat sempre per l’absència d’animals.

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

La posició de CiU, que a la fi era la que havia de decidir la balança, ha estat més complexa. Solà ha proposat dos canvis a la moció: que només es prohibís l’actuació dels circs que no poguessin demostrar davant de l’Ajuntament els mínims requisits de benestar dels animals i que se suprimís el punt que prohibia el pas de qualsevol circ amb animals pel terme municipal, cosa força difícil de controlar en llocs com la C-17. ICV-EUiA ha acceptat només aquest segon canvi i ha denegat el primer. Llavors, CiU ha anunciat que no hi donaria suport i que s’abstindria (amb la qual cosa permetria que la moció tirés endavant).

- Nota de premsa d'ICV Vic
- Més informació

EN BREU

El “clientelisme” de l’Ajuntament de Vic Joan López ha demanat disculpes pel que ha qualificat de “precipitació verbal meva evident”. El regidor d’ERC, en una xerrada, va dir que a l’Ajuntament hi havia clientelisme i despotisme il•lustrat”. De manera privada, López diu que ja va demanar disculpes als regidors.

- Més informació

L’oblit de Jacint Codina Vila d’Abadal ha dit que el seu discurs d’inauguració a l’Atlàntida havia tingut un vessant històric, per donar sentit a l’equipament de cara al futur, i que els agraïments van dependre de l’enfocament d’aquest discurs. Vila d’Abadal es va recordar de dos alcaldes, Ramon Montanyà, com a “alcalde cultural”, i Pere Girbau, amb qui va treballar com a regidor. Pel que fa a Jacint Codina (l’impulsor del projecte), no el va nomenar perquè “no venia al cas”. L’alcalde també ha volgut deixar clar que no té cap conflicte amb Codina.

- Més informació

Allotjament per als sense sostre L’Ajuntament signarà un conveni amb la Generalitat (i aquesta amb el Ministerio de Vivienda) per tal d’impulsar un allotjament per casos d’emergència. Si tira endavant, podria ser gestionat per Càritas. Podria acollir persones sense sostre, persones de pisos sobreocupats o de llocs on hi hagi hagut algun accident, com un esfondrament.

L’1 de maig i el Lactium La fira de formatges de Vic té marcada la data del primer cap de setmana de maig al calendari general de fires de Catalunya. Segons Burgaya, el fet que l’1 de maig, dia festiu, coincidís amb dissabte, es va gestionar de manera correcta. L’Ajuntament va optar per mantenir obert el mercat setmanal de la plaça i va demanar els permisos perquè els comerciants que volguessin poguessin obrir les seves botigues. Alguns comerciants van decidir fer festa i deixar tancats els seus establiments.

- Més informació

La Copa Amèrica d’hoquei patins L’Ajuntament es farà càrrec de les despeses que sorgeixin de la utilització del pavelló i dels allotjaments dels participants.

- Més informació

Spam als regidors L’entitat que promou que no hi hagi circ amb animals va promoure una campanya que va omplir de correus brossa les bústies d’alguns dels regidors de l’equip de govern. El mail demanava que s’aprovés la moció d’ICV-EUiA.

--------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

L’equip de govern de Vic mostra la seva unitat a l’hora de defensar les polítiques d’immigració

- En el Ple Municipal celebrat aquest migdia

En el decurs del Ple Municipal l’equip de govern de Vic ha mostrat la seva unitat a l’hora de defensar les polítiques d’immigració del consistori. L’alcalde de Vic s’ha mantingut ferm a l’hora de notificar al govern central els casos de persones nouvingudes que "són manifestament il•legals". També ha aclarit que l’Oficina Municipal d’Acollida continuarà en mans del regidor Joan López Carol.

Aquest regidor ha manifestat que aquest fet "no condiciona el model d’acollida de la ciutat de Vic" i que en tot moment "s’ajusta estrictament a la Llei". Per la seva banda, Josep Burgaya ha posat de relleu que l’equip de govern coincideix per davant de tot "en línies polítiques d’immigració i d’acollida" i que en tot cas "només ens separen petites discrepàncies magnificades pels mitjans de comunicació". El més important, segons el regidor del PSC és que "hi ha discrepàncies puntuals en l’àmbit de les declaracions" però que "l’acord de govern és sòlid".

El Ple Municipal d’avui dimecres, dia 5 de maig, ha aprovat el següents punts, entre d’altres:

- David Montpeyó, del Consell Local de Joves; Anna Castillo, de la Unió de Comerciants del Remei-Estadi, Dominique Maugars, de l’AVV de la Ctra. de Calldetenes i Josep M. Sañas, del Fòrum de Debats, són els nous membres del Consell de Ciutat de Vic.

- El Ple de l’Ajuntament de Vic es dóna per assabentat i ratifica el conveni de col•laboració per a la prestació de serveis de protecció de la salut amb l’Agència de protecció de la Salut que es va signar el passat 28 d’abril entre l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i el director-gerent de l’Agència de Protecció de la Salut, Xavier Llebaria.

- S’aprova el conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Vic i el de Sant Julià de Vilatorta per a la creació d’una aula associada de l’Escola de Música de Vic al municipi de Sant Julià. Aquest serà el sisè municipi amb el qual es signa conveni després de Calldetenes, Folgueroles, Viladrau, Arbúcies i Sant Hilari Sacalm.

- L’Ajuntament de Vic accepta la subvenció del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a l’Escola de Música de Vic pel curs 2009-2010 per un import de 559.200€.

- Es recolza la petició del Col•legi d’Advocats de Girona de demanar al govern espanyol que es concedeixi la Creu d’Honor i, amb caràcter subsidiari, la Creu Distingida de Primer Classe, de l’Ordre de Sant Raimon de Penyafort a Josep Arimany i Manso, metge vigatà. Arimany ha estat director general de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i president, en l’actualitat, de la Societat Catalana de Medicina Legal i Toxicologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i les Balears. La Creu de Sant Raimon de Penyafort premia el mèrit a la Justícia i recompensa fets distingits o serveis rellevants, de caràcter civil, en el camp del dret.

- S’aprova un suplement de crèdit de 186.523,39€ per a l’Institut Municipal d’Esports que suposa la incorporació del romanent de tresoreria positiu de la liquidació de l’exercici passat i que es destinarà a diferents finalitats.

- El Ple de l’Ajuntament de Vic es dóna per assabentat de la liquidació del pressupost 2009. El resultat pressupostari ajustat de l’Ajuntament de Vic és de -2.093.421,27 €.

Intervenció de Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

- L’Ajuntament de Vic delega en la Diputació de Barcelona, a l’empara del que preveu l’article 7.1 del Text refós de la Llei reguladora d’hisendes locals, les funcions de recaptació de la Taxa de parades provisionals del mercat setmanal. També es modifica l’abast de la facultats de gestió i recaptació de tributs de la taxa per recollida d’escombraries comercials i industrials; taxa de cementiri municipal i taxa d’entrada de vehicles-guals.

- Els acords municipals adoptats amb anterioritat a aquesta data i els del punt primer i segon d’aquest acord, abasten també les facultats de gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels tributs i altres ingressos de dret públic referits a:
Impost de Béns Immobles 
Impost sobre Activitats Econòmiques 
Impost sobre vehicles de tracció mecànica 
Impost sobre increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana 
Contribucions especials, quotes d’urbanització, Impost sobre construccions, instal•lacions i obres 
Taxa per la utilització privativa o aprofitaments especials constituïts en el sòl, subsòl o volada de les vies públiques municipals, a favor d’empreses explotadores de serveis de subministraments que resultin d’interès general
Taxa per la recollida de les escombraries comercials i industrials; taxa del cementiri municipal; taxa d’entrada de vehicles; taxa per la prestacions dels serveis relacionats amb els animals de companyia (gossos); taxa de les parades provisionals del mercat setmanal; taxa de llicències urbanístiques; taxa per la prestació de serveis d’intervenció integral de l’administració municipal en activitats i instal•lacions; taxa llicència auto-taxis; taxa per a la retirada de vehicles de la via pública; taxa per a la reserva de la via pública per aparcament, carrega i descàrrega de mercaderies; taxa per a l’ocupació de la via pública per a estacionament de vehicles en vies públiques municipals o terrenys d’ús públic; taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb materials de la construcció, runes, tanques puntals, bastides o altres instal•lacions anàlogues; taxa per a l’aprofitament especial del domini públic per instal•lació de parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d’ús públic; taxa per a la utilització privativa o aprofitament especial per l’obertura de sondatges o rases en terrenys d’ús públic i qualsevol remoguda en la via pública de paviment o de voreres i taxa d’ocupació de la via pública en caixers i/o màquines automàtiques. 
Taxa pel servei de recollida d’escombraries domiciliàries i taxa de clavegueram 
Reintegres de pagament 
Quotes diverses del mercat municipal 
Sancions per infraccions a les disposicions de l’ordenança municipal de la via pública i sancions urbanístiques
Execucions subsidiàries
Cànons i concessions i qualsevol altre ingrés de dret públic.

- El Ple Municipal autoritza al regidor de Governació i Règim Interior, Josep Rafús per sol•licitar la subvenció presentada el 18 de febrer de 2010 davant la Direcció General de Medi Ambient per fomentar la protecció dels animals de companyia.

- Es dóna compte al Ple de la Resolució de 20 d’abril  a través de la qual es revoquen les delegacions especials conferides al primer tinent d’alcalde, Xavier Solà i Cabanes en referència al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). L’exercici d’aquestes competències recau en la mateixa Alcaldia.

- El Ple Municipal es dóna per assabentat i ratifica el Pacte Local pel desplegament de les infraestructures de telefonia mòbil a Vic, signat el dia 14 d’abril de 2010 .

- Es prorroga fins el dia 31 de desembre de 2011 el termini de vigència de la cessió gratuïta d’ús d’uns locals de propietat municipal situats en el recinte firal El Sucre, on s’hi ubica l’Oficina Comarcal d’Osona del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya.

MOCIONS

S’aprova la MOCIÓ D’ICV per declarar Vic ciutat lliure de circs amb animals amb l’exclusió del punt número 4 i la inclusió d’un punt, a petició d’ERC on es dona suport al circ contemporani català. APROVADA amb els vots favorables d’ERC, la CUP i ICV.


PUNTS D’URGÈNCIA

S’han introduït al Ple dos punts d’urgència:

Aprovar el conveni de col•laboració relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge de Vic. Un cop aprovada l’urgència, el punt s’ha aprovat per unanimitat.

Aprovar la proposta del conveni de col•laboració entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic relatiu a la qualificació d’allotjaments protegits per a col•lectius especialment vulnerables i situacions d’emergència. Un cop aprovada l’urgència, el punt s’ha aprovat per unanimitat.

Laia Jurado i Quim Soler. Foto: Adrià Costa

Foto: Adrià Costa