Havia de ser un ple tranquil, d'aquells més administratius que no pas una altra cosa. Però les coses sempre passen fora d'allò acostumat. Els quatre punts de l'ordre del dia previstos dimarts van animar els ànims de l'oposició que no van dubtar recriminar l'alcalde Pere Prat que no escolta. Aquesta guspira va encendre un foc lluent i cruixidor, sempre amb exquisides formes, llevat dels dos regidors de PxC, que serveixen d'exemple per definir els errors de la democràcia. L'última que
ens quedava per veure: amenaçar a la gent del públic. Alguns dels seus 1022 votants els hi hauria de caure la cara de vergonya.
El ple es va escalfar durant tots els punts. L'alcalde va exigir que l'oposició presenti "propostes concretes i que col·labori més, que per això cobren". Patapam!. Pep Colomer, Lluís Mundet i Marta Alsina van saltar a la jugular. Tots tres van recitar el mateix argument: "Alcalde, nosaltres fem propostes, és vostè qui no les escolta". Veient l'error tàctic, Prat es va batre en retirada amb discreció germànica. Però la discussió, sense deixar anar artilleria pesada, va provocar foguerades per l'escletxa que Prat va obrir. El foc es va aturar, però l'escletxa continua. Caldran paletes per tapar el forat.
Entrats en el debat tècnic, el ple va portar a votació la rescissió del contracte de neteja de la biblioteca Morgades de la població. Una mesura que segons l'alcalde estalviarà 11.352 euros a la caixa municipal i representa el canvi de model orientat en el pressupost municipal. Pep Colomer, del PSC, va treure punta al llapis i va entonar el "Pere, això no cola".
D'entrada va argüir que els estalvis es mengen les estovalles, i que, si bé és cert que hi ha tasques de neteja que poden fer el mateix personal de l'Ajuntament, hi ha tasques concretes que han de ser fetes per professionals."Una cosa és fregar el terra i un altra és netejar els vidres" va alertar Colomer. Prat va contestar que el consistori té sobrat personal per fer aquesta feina. Colomer no es va arronsar i va justificar l'abstenció del seu grup en considerar que la rescissió és una mena de xocolata del lloro. Per tant, Fomento deixarà de netejar la biblioteca gràcies als vots de ERC,CiU,PxC i l'abstenció del PSC.
Lluís Mundet i Marta Alsina. Foto: Adrià Costa
La teleassistència, 6 euros amb vuitanta cèntims i bronca de l'oposició
Un plat fort del dia va ser el tercer punt. La firma d'un conveni amb la Diputació que posa preu als aparells de teleassistència. Concretament sis euros amb vuitanta cèntims. I aquí Colomer va aixecar les orelles. Prat va tornar a qualificar a mesura "d'exemple de canvi de model", i Colomer va respondre de nou amb el "Pere, això no cola". El portaveu socialista va justificar el seu vot en contra per una qüestió de "gestos". Prat va replicar que "no tots els avis són pobres, i aquells que no ho poden pagar, l'Ajuntament se'n farà càrrec". "Com deia el capità Enciam, els petits canvis són poderosos" va reblar l'alcalde.
Colomer no va canviar d'opinió. Marta Alsina (CiU), va argumentar el seu vot favorable per dos motius. En primer terme perquè "el preu és simbòlic", i, no podia faltar un polsim d'ironia, "punxi a la Diputació, alcalde, que tenen molts diners". PxC també va votar en contra, el per què? Ningú va ser capaç de poder desxifrar els seus arguments. Conclusió, el preu de l'aparell de teleassistència, - per contactar amb aquelles persones de mobilitat reduïda- costarà 6,80 euros pels vots d'ERC i CiU, i amb el vot en contra de PSC i PxC.
Intervenció de Joan Carles Rovira. Foto: Adrià Costa
Toni López. Foto: Adrià Costa
Precs i preguntes
Desnonaments a Can Garcia
Toni Lòpez del PSC, va preguntar si l'ajuntament tenia present cinc desnonaments als pisos de Can Garcia. De moment, l'Ajuntament només en té coneixement d'un.
Comptabilitat analítica
Marta Alsina de CiU, va preguntar sobre l'aplicació de la comptabilitat analítica en les finances del consistori. Un sistema que permet detallar el cost de cada partida financera. Prat va reconèixer que està en marxa, però la complexitat del
sistema alenteix el procés d'integració.
Empreses de serveis
Lluís Mundet va continuar amb la seva creuada personal: l'aplicació de la nova normativa sobre empreses de serveis. Mundet va pregar a l'Ajuntament que no s'encanti amb l'aplicació perquè "ajudaria aturar la crisi i fomentaria la creació d'ocupació".Prat va donar la raó a Mundet.
Padró de Vic
No es podia obviar la polèmica dels darrers dies. Prat va aprofitar el torn de precs i preguntes per explicar la posició oficial de l'alcalde respecte el polèmic canvi de criteri del padró de Vic. L'alcalde va deixar clar que la llei d'estrangeria és una cosa i una altra l'empadronament. Però el treball de control de l'estrangeria correspon a l'Estat no als ajuntaments. L'única reclamació i postura de l'ajuntament és que tots els ajuntaments "apliquin els mateixos criteris".
Ajudes als majors de 16 anys
El grup socialista va demanar algun tipus d'assistència als majors de 16 anys que no han acabat l'ESO i que tenen veritables dificultats per incorporar-se al mercat laboral. El regidor de Benestar Social, Joan Carles Rovira, va entendre la petició, però va avisar que malgrat s'intenta "la caixa és la caixa".
Oficina de Gestió
El ple també va aprovar un conveni signat entre l'Ajuntament, Generalitat i Estat central per instal·lar una oficina de gestió. Un despatx per tramitar peticions tant a l'Estat central com a la Generalitat des de Manlleu mateix.
La contracrònica: Algú es va equivocar i Mundet proclama l'Estat català per Quico Sallés
El ple de dimarts a Manlleu obliga a una reflexió. Una paraula de moda entre encesos tertulians de ràdios d'EGB. A Manlleu, el 27 de maig de 2007, 1022 persones van votar a PxC. Persones que cal dir clarament que es van equivocar.
Un error que no hem de pagar tots. A més d'aquests votants ni un va al Ple. Hi haurien d'anar per patir en pròpia carn el seu error. La gent educada, senzilla, treballadora, complidora, que fa burilles al cotxe i li agrada com juga el Barça no ha de perquè aguantar l'equivocació d'uns. Per molt que siguin molts, no tenim perquè.
No tenim perquè aguantar que s'aixequi la veu gratuïtament, no tenim perquè aguantar que es diguin ximpleries en un ple municipal, ni que s'amenaci al públic assistent. Es van equivocar i molt. Que jo recordi als alemanys no els van fer marxar de Polònia convidant-los a sortir. Els equivocats són això, equivocats i han de pagar el seu error.
Sort que en Mundet va reconèixer l'Estat català. Mundet, el nou Macià de Manlleu. Llarga vida Mundet, amb el permís de Suriñach, clar.
Maria Gràcia Poblet i Pere Riera. Foto: Adrià Costa
Fina Collell. Foto: Adrià Costa
Intervenció de Pere Prat al ple de l'Ajuntament de Manlleu. Foto: Adrià Costa
Un jove del public segueix, des del seu Iphone, la retrensmissió via twitter d'Osona.com. Foto: Adrià Costa