Set municipis estudien les situacions de risc social dels seus veïns majors de 80 anys

Publicat el 04 de març de 2008 a les 13:37
 
La població objecte d'estudi ha estat la dels majors de 80 anys no usuaris de serveis socials residents en els pobles anomenats. Segons dades de padró, complien aquests requisits 552 persones de les quals es va arribar a visitar 376 (68,12%) entre el maig i l'octubre de 2007.
 
En primer lloc, cal subratllar que les persones majors de 80 anys no usuàries de serveis socials són majoritàriament dones. La taxa de feminització és del 61,44%. Aquest fet s'acompanya d'altres situacions com la viduïtat (el 62,77% d'aquestes dones són vídues) i la falta d'ingressos (el 64,07% tenen ingressos propis inferiors als 600 euros).
 
Malgrat que en la percepció subjectiva de la salut, el 52,39% percep la seva salut com bona o molt bona i menys de la meitat tenen por a patir caigudes, el 72,07% ha donat positiu en el test de Barber, que és una escala de valoració de risc. Aquesta situació és més freqüent entre les dones amb un 78,35%, que entre els homes amb el 62,07%.
 
Les situacions de dependència, entesa aquesta com la necessitat d'ajuda en les activitats de la vida diària, afecten a la majoria de les persones visitades. El 73,94% necessiten cert ajut per la realització de les activitats instrumentals de la vida diària i un 10,90%  requereixen de molt ajut, sobretot en les activitats relacionades amb les tasques de la casa.
 
Per últim, destacar que hi ha un percentatge prou significatiu de població que no té informació ni coneixement dels serveis comunitaris.
 
Recomanacions
 
El projecte ha conclòs amb les següents recomanacions per a implementar en les polítiques públiques de benestar social per a la gent gran:
 
• Impulsar la promoció de l'envelliment saludable, el foment de la salut des d'un punt de vista integral, la prevenció de caigudes així com les millores d'accessibilitat, rehabilitació i adaptació de l'habitatge.

• Impulsar programes de tipus preventiu i de suport per evitar situacions de sobrecàrrega dels cuidadors.

• Potenciar el suport tant per les persones grans com pels seus cuidadors.

• Millorar la informació i comunicació dels serveis socials per mantenir a les persones informades en cas de necessitat.
 
En definitiva, la valoració que es fa del projecte és altament positiva per part de tots els agents implicats tant pel que fa a la informació obtinguda de totes les persones grans que en aquests moments estan molt millor detectades i protegides per part dels serveis socials bàsics, com per la contribució d'aquesta informació en el disseny de les polítiques públiques d'atenció a la gent gran dels ajuntaments i la Mancomunitat La Plana.