Seva reparteix l'aigua de la piscina que estan buidant per no malgastar-la en plena sequera

S'ha instal·lat un sistema de bombeig perquè els veïns puguin agafar els prop de 700.000 m3 que calculen extreure

Una de les piscines municipals d'on s'extreu l'aigua perquè veïns i pagesos puguin regar o netejar.
Una de les piscines municipals d'on s'extreu l'aigua perquè veïns i pagesos puguin regar o netejar. | Laura Busquets / ACN
Osona.com
07 de maig del 2023
Actualitzat el 16 de maig a les 12:56h
No malbaratar ni una gota d'aigua en plena sequera. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Seva ofereix l'aigua de la piscina municipal que estan buidant per al seu manteniment perquè els veïns de la zona vinguin a buscar-ne. L'aigua no és apta per boca, però sí que es pot reaprofitar per al reg de jardins o la neteja. "Ens feia mal al cor llençar-la, quan vas al bosc i tot és ben sec", explica a l'ACN Francesc Gorchs, un dels membres de la brigada que van tenir la idea. Entre els que ja han aprofitat aquest recurs hi ha membres de l'ADF que preveuen omplir aquells dipòsits d'aigua més aïllats que estan secs per falta de pluja per poder-ne disposar en cas d'incendis.

La iniciativa està tenint molt bona acollida, segons explica l'alcaldessa, Maria Anna Pineda, que ja avisa que encara queden molts litres dels 700.000 m3 que calculen extreure de la piscina mitjana i la salada. "L'aigua no és potable, és de l'estiu passat i hi ha verdet perquè no s'hi ha fet res, però es pot aprofitar per regar o altres usos", explica. Fins ara, aquesta aigua l'haurien tirat clavegueram avall, però amb el context de sequera actual esperen conscienciar la societat i que altres municipis en situacions similars també facin el mateix.

Per tal que els veïns entenguin com funciona, s'ha penjat un vídeo a les xarxes i al web de l'Ajuntament on un operari ensenya a activar el sistema de bombeig i connectar-la al dipòsit a omplir. La regidora de Medi Ambient, Núria Ribera, admet que el vídeo s'ha compartit molts cops i ha tingut força ressò. "Ha corregut la veu i inicialment havíem pensat que serviria per omplir cisternes", detalla. Ara estudiaran com posar una aixeta perquè no surti amb tanta pressió i poder omplir dipòsits més petits. De moment, els veïns s'han endut un 30% de l'aigua i tenen temps fins a finals de mes per retirar-ne la resta. L'objectiu és obrir la piscina pels volts de Sant Joan.
 

Per Núria Ribera, aquesta sequera ha de servir per conscienciar encara més sobre el malbaratament de l'aigua, tal com ha passat darrerament amb l'electricitat per la pujada de preus. "Amb l'aigua costa més d'entendre, però cal fer un canvi global; no és només eficiència sinó que cada gota és or líquid, un recurs que cada cop en tenim menys", afirma. Per això, caldrà ser eficients en tota la cadena de subministrament, des dels serveis d'abastament fins a l'usuari final perquè "no es perdi pel camí".

Una idea que també comparteix Francesc Gorchs, membre de la brigada municipal i un dels impulsors de la iniciativa. "Ens hem de replantejar molt seriosament els usos i quina aigua fem servir, perquè no tindrem aigua per tot el que estem acostumats a fer ara", tal com apunten els pitjors pronòstics. Si bé poden venir anys de pluges torrencials, també hi haurà sequeres més continuades. "Cal adaptar-se i ser-ne conscients", diu.

La falta d'aigua també preocupa l'ADF Montseny-Ponent, que veuen amb temor la campanya d'incendis d'aquest estiu. Piu Muntanyà, membre del cos, s'ha encarregat de recollir aigua de la piscina per poder omplir aquells dipòsits en punts aïllats. Segons explica, "abans s'omplien de la pluja, i fa temps que no plou, i a més amb el sol la poca aigua que hi havia s'ha evaporat". D'aquesta manera, confien poder aprofitar tota l'aigua de la piscina que puguin i evitar així que vagi al clavegueram.
Arxivat a