Descripció de l'activitat del CERM
El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis és l'àrea mediambiental del Museu Industrial del Ter de Manlleu. Creat el 2002, es dedica essencialment a la conservació i la millora de l'estat ecològic dels rius, la recerca en ecosistemes fluvials i la sensibilització ciutadana i l'educació ambiental.
Descripció de Projecte Rius
L'Associació Hàbitats/Projecte Rius és una organització no lucrativa fundada el 1997 amb el propòsit de millorar els espais fluvials de Catalunya des de la implicació i la participació ciutadanes.
Descripció de la zona a visitar i motius del seu interès
L'espai natural dels meandres i illes de les Gambires i Gallifa acull ambients fluvials valuosos: boscos de ribera amb verns, salzes blancs i freixes de fulla gran, estanys temporals i fonts. Hi ha fauna en abundància, sobretot ocells aquàtics: bernats pescaires, martinets de nit, corbs marins... Aquests meandres i illes són un exemple de la dinàmica dels rius mediterranis, amb un gran potencial ecològic, i una bona eina per a la l'educació ambiental. L'itinerari és franquejat pel Camí Vora Ter, GR 210.
L'any 2005 el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis-Museu Industrial del Ter va rebre un ajut de la Fundació Territori i Paisatge-Caixa Catalunya, a proposta del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, per a la realització de l'itinerari naturalístic dels meandres i illes de les Gambires i Gallifa. També va comptar amb el suport de l'Ajuntament de les Masies de Voltregà, el projecte Interreg IIIC Community Rivers, la Xarxa de Custòdia del Territori i el consorci Paisatges del Ter.
Objectius de la sortida tècnica
- Mostrar aquest itinerari, una iniciativa de custòdia fluvial del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis-Museu Industrial del Ter, per impulsar la conservació i millora d'un espai de gran valor, en acord amb administracions, entitats i els propietaris particulars d'aquest indret.
- Explicar la filosofia i metodologia del Projecte Rius, les diferents fases de participació i implicació així com la situació actual dels grups de voluntaris del Ter.
- Explicació dels projectes comuns que desenvolupen el CERM, Projecte Rius i l'Agència Catalana de l'Aigua.
Programa
Punt de trobada (10.00 h): Museu Industrial del Ter, passeig del Ter, s/n. Manlleu.
10.00 h. Trobada al Museu Industrial del Ter, on hi ha el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM). Lliurament de documentació i presentació de la sortida a càrrec de la Núria Morral, representant de l'Agència Catalana de l'Aigua.
10.10 h. Visita a l'exposició permanent "Els Rius Mediterranis", a càrrec de Marc Ordeix i Rigo, coordinador del CERM. Passi de l'audiovisual "Verns, barbs i cuques de capsa. La biodiversitat als rius mediterranis".
11.00 h. Sortida cap a l'espai natural dels meandres i les illes de les Gambires i Gallifa.
11.10 h. Visita naturalística a l'itinerari d'aquest espai. Presentació de les activitats de custòdia que desenvolupa Projecte Rius a càrrec de Sílvia Gili, coordinadora del Projecte Rius.
13.30 h. Tornada al Museu Industrial del Ter.
Procediment d'inscripció general: cal que confirmeu la vostra assistència a Sònia Garcia sgarcia@custodiaterritori.org, o 93 886 61 35 especificant la sortida en que vulgueu participar. Indiqueu nom, entitat, telèfon, correu-e i adreça postal.
Les sortides són gratuïtes i es fan amb cotxes particulars.
Termini d'inscripció 3 de maig a les 14.00 h.