Un reconegut creixement de la població activa a l’atur –al territori supera les 1.500 persones-, indica una situació molt complicada i la necessitat d’actuar des de l’Administració local allí on tingui competències. Fons de contingència municipals i la coordinació dels recursos dins del territori es van veure com a vies necessàries d’actuació. Per altra banda, també es va veure necessari donar suport al teixit empresarial que genera activitat i dóna feina a la resta de població a partir de mesures que facilitin el manteniment de l’activitat econòmica de cada sector. En aquesta línia, es va considerar necessari fer un anàlisi dels sectors productius de la Vall del Ges, Orís i el Bisaura per tal d’identificar-ne les necessitats.
La creació d’ocupació va estar en el punt de mira de la reunió i es va considerar que una actuació conjunta de tots els municipis podria tenir més força davant de l’Administració, de manera que en la mesura que surtin programes d’ocupació finançats total o parcialment per l’Administració, l’objectiu és presentar el territori com a unitari i vincular les necessitats de mà d’obra a nivell global de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.
Per altra banda, es van donar comptes de l’estat actual en què es troba la creació de l’empresa d’inserció sociolaboral que acompanyarà la creació de l’aula del bosc de Sant Nazari i que té com a principal objectiu generar ocupació entre les persones amb més dificultats per trobar feina. Actualment s’està treballant en el pla d’empresa per posar en marxa el projecte i es creu que de cara als propers mesos aquesta iniciativa ja podrà començar a generar ocupació.
En el marc de la reunió, una altra de les vies per les quals la taula de crisi aposta és la formació de la població activa en situació d’atur. Durant la reunió van definir-se els àmbits d’actuació on es creia necessari incidir i que són l’atenció a les persones, la societat del coneixement, medi ambient, entorn urbà, serveis socioculturals i a la comunitat, indústria, turisme i oci. Per cada un d’aquests àmbits va definir-se l’àrea professional i de formació que podria treballar-se així com el tipus de projectes o programes que ofereix l’administració per portar a terme aquesta formació, com son els tallers d’ocupació i els plans d’ocupació. També es va creure en la necessitat d’oferir formació en l’àmbit empresarial.
La unanimitat de tirar endavant amb totes aquestes propostes va ser la tònica de la Taula de la Crisi, que preveu reunir-se d’aquí a un mes.
Persones assistents a la taula de crisi:
Joan Sadurní, alcalde de Sant Vicenç de Torelló
Elisabeth Oró, regidora de promoció econòmica de Sant Vicenç de Torelló
Jodri Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló
Marc Fontserè, vicepresident del Consorci i regidor de promoció econòmica de Torelló
Toni López, representant de l’Associació d’Empresaris de la Vall del Ges, Orís i Bisaura
Manel Romans, representant del Gremi provincial de Torners i indústries de la fusta de la fusta
Cesc Poch, representant d’UGT
Josep Tarradellas, representant de la Universitat de Vic
Anna Manrique, gerent del Consorci de la Vall, del Ges, Orís i Bisaura
Alfred Paz, gerent de Gestiomat
Carme Aligué, tècnica d’ocupació de Gestiomat
Montse Martí, tècnica de formació de Gestiomat
Quim Freixa, tècnic d’empresa de Gestiomat
S’excusen: Josep Anglada, David Mascarella, Esteve Sidera i Lluís Bassas