Tensió entre l'ACA i veïns de Sant Romà de Sau perquè marxin: «És una situació insòlita»

L'Agència Catalana de l'Aigua diu que les cases s'han de deshabitar "per raons de seguretat"

Imatge dels veïns a Sant Romà
Imatge dels veïns a Sant Romà
Redacció
23 de gener de 2025, 14:07
Actualitzat: 14:09h

"Lluitaré i cridaré perquè no vull estar una altra vegada al carrer". La Jasmina Carmen té 64 anys i viu a Sant Romà de Sau, amb el seu marit, de 70, des de fa 12 anys. Van ser els primers en ocupar les cases del poble, fet durant els anys 50 arran de la construcció de la presa, i que va quedar abandonat cap als 80. Anys més tard, s'hi van afegir nous veïns i ara ja en son 32. A poc a poc, han rehabilitat les cases, que son propietat de l'Agència Catalana de l'Aigua. Ara, l'ens diu que les cases s'han de deshabitar "per raons de seguretat" i ha obert la via administrativa per fer fora els veïns. Tres han rebut una notificació administrativa que tenen temps fins aquest divendres per marxar, però els veïns han denunciat l'ACA i l'Ajuntament als jutjats.

Sant Romà de Sau és un petit nucli que pertany a Vilanova de Sau i està format per una vintena de cases que es van fer per albergar els treballadors que van construir l'embassament. Cap als anys 80 es van anar abandonant, però de mica en mica, fa uns quinze anys, van arribar persones i famílies que s'ho van fer seu i hi van anar a viure. Ells es consideren veïns, però l'Ajuntament els considera ocupes. De fet, denuncien que, des de fa un temps, l'Ajuntament es nega a empadronar-los i a alguns els han tallat l'aigua i la llum.

La setmana passada tres veïns van rebre una notificació administrativa que els donava set dies per abandonar casa seva. La resta de veïns no han rebut res, però alguns, com la Marta Sirviente, s'han assabentat per la premsa que l'ACA els vol fer fora. "Estem en una situació insòlita i no sabem què està passant. Jo estic empadronada i saben els meus noms i cognoms. Per tant, el dia que m'arribi una citació judicial i pugui tenir un judici just, ja en parlarem", denuncia la Sandra Blanc, una altra de les veïnes.

Tot plegat, lamenta el Santi Boada, que viu a Sant Romà des de fa dos anys, els està portant a una situació "de desemparament". "Estem nerviosos, hi ha gent que fa dies que no dorm. Ens veiem lluitant contra una gran empresa com és l'ACA, sabent que ella, l'Ajuntament, la policia... son tots còmplices i no sabem com poden reaccionar", denuncia.

Cartell de benvinguda del poble de Sant Romà
Cartell de benvinguda del poble de Sant Romà - ACN / Laura Busquets

Sense lloc on anar

La majoria de veïns que viuen aquí son gent sense recursos. És el cas de la Jasmina Carmen, que pateix una malaltia crònica i viu amb el seu company, de 70 anys. "Què hem de fer? Anar a viure al cotxe? Haig de deixar tot el que tinc aquí, que fa 12 anys que hi visc, perquè ara vulguin que marxi?", denuncia.

Són els veïns que fa més temps que viuen al poble. De fet, l'any 2015 un jutge va determinar que l'ocupació que havien fet no havia estat per la força, i des de llavors que tenen aigua i llum. "La paguem religiosament", subratlla, i recorda que, llavors, l'ACA es va avenir a què visquessin allà i "vigilessin" les cases.

L'ACA al·lega motius "de seguretat"

L'Agència Catalana de l'Aigua, per la seva banda, reconeix que han tramitat expedients per recuperar els immobles. Segons l'ens, s'han de deshabitar "per raons de seguretat" i han fet arribar les notificacions per la via administrativa. D'aquesta manera, diu l'ACA, s'ha conclòs el tràmit de vista "sense que puguin acreditar cap títol de possessió dels immobles".

"La propietat privada i pública ha de ser sagrada"

L'alcalde de Vilanova de Sau, Jaume Orra, reconeix que és una situació que preocupa l'Ajuntament i assegura que no vol empadronar els nous veïns que s'han establert perquè "no em puc fer càrrec d'una gent que viu en cases que no estan en condicions, sense aigua i sense llum". "No dic que hagin portat molts problemes, però només penso que la propietat privada i pública ha de ser sagrada perquè, si no, és l'Oest: la llei del més fort", subratlla.

Orra explica que, a més, a Sant Romà tots els serveis d'enllumenat i clavegueram són dels anys 50. També s'hauria d'urbanitzar tot el poble. Precisament, l'actualització de tots aquests serveis suposaria una inversió que el consistori de Vilanova de Sau, amb un pressupost anual del voltant de 600.000 euros, no és capaç d'assumir.