La iniciativa és fruit de l'acord signat al gener entre el Ministeri i les principals indústries de moda, com El Corte Inglés, Inditex, Cortefiel i l'Associació de Gèneres de Punt. Una vegada realitzada l'anàlisi, el sector tindrà accés als resultats i podrà consultar les dades antropomètriques, que serviran de base per a l'elaboració de les diferents taules de talles.
...............
Nota de premsa
Torelló participarà en l'estudi antropomètric que promou el Ministeri de Sanitat i Consum per homogeneïtzar les talles
Torelló serà un dels vuit municipis catalans que participarà en l'elaboració de l'estudi antropomètric per homogeneïtzar les talles de la roba femenina. Aquest estudi és impulsat pel Ministeri de Sanitat i Consum, en virtut de l'acord que va signar el març passat amb els empresaris i creadors de moda. Les mesures corporals es prendran amb un escàner installat en una cabina capaç de captar cents de milers de punts de la superfície del cos i de registrar 130 paràmetres en només 30 segons. L'objectiu és facilitar a les consumidores una informació veraç, homogènia i comprensible entorn de les talles i promoure una imatge saludable a través de la moda.
La campanya, a càrrec de l'Institut Nacional del Consum, que depèn del Ministeri de Sanitat i Consum, s'ha desenvolupat, de bon primer, amb una fase pilot a Madrid, Tarancón (Cuenca) i Quartell (València). Aquesta fase pilot ha permès avaluar el seu funcionament i acabar d'ajustar les tècniques d'amidament.
En total, es prendran les mesures corporals de 10.415 dones de 59 municipis d'arreu de l'estat, en una campanya que tindrà un cost entorn d'un milió d'euros. En el cas de Catalunya, els municipis escollits són Barcelona, Mataró, Monistrol de Montserrat, Blanes, Lleida, Cambrils, Sant Carles de la Ràpita i Torelló. La campanya, que ja ha començat a Lleida, es prolongarà fins el 21 de desembre i es calcula que les primeres dades s'obtindran als primers mesos de 2008. A partir d'aleshores, la informació obtinguda s'anirà implantant progressivament en un termini d'entre 18 mesos i cinc anys a partir de la finalització de l'estudi.
L'element principal de la installació és una cabina de 2x2 metres de base i 3 d'alçada, que registra 130 amidaments en 30 segons i obté imatges en 3 dimensions, longitudinals i perimetrals, del cos complet, sense entrar-hi en contacte, mitjançant tecnologia d'escombrat làser. Aquesta tecnologia permetrà definir les talles base de cada segment d'edat, elaborar escales en funció del morfotipus mitjà i determinar les variacions en relació amb l'estatura, el pes o l'índex de massa corporal. Al mateix temps, personal especialitzat prendrà manualment altres mesures, com la distància entre els omòplats i el plec del tríceps. A les participants se'ls prendran les mesures dretes i assegudes.
Les anàlisis es faran per segments d'edat amb dones entre 12 i 70 anys, escollides aleatòriament a partir del cens municipal. De tota manera, la participació en la campanya és voluntària i les menors d'edat necessitaran autorització paterna. Les participants rebran un obsequi de disseny. Les dades obtingudes són estrictament confidencials.
Les anàlisis es faran per segments d'edat amb dones entre 12 i 70 anys, escollides aleatòriament a partir del cens municipal. De tota manera, la participació en la campanya és voluntària i les menors d'edat necessitaran autorització paterna. Les participants rebran un obsequi de disseny. Les dades obtingudes són estrictament confidencials.
En el cas de Torelló, es prendran les mesures corporals a 120 dones. La cabina que conté l'escàner i els vestidors s'installarà al Foyer del Teatre Cirvianum mentre duri la campanya, del 27 de novembre al 8 de desembre. Els treballs el farà un equip especialitzat, cada dia, festius inclosos, de dos quarts de 10 del matí a les 8 del vespre, a un ritme d'una anàlisi cada vint minuts.
Els resultats serviran per definir patrons estàndar a partir de les mesures antropomètriques; desenvolupar un maniquí físic o virtual, per disseny i avaluació de peces de roba, que tingui en compte les mesures de la població; la redefinició i normalització del tallatge, i l'establiment de les mesures per al patronatge per talles, per grups d'edat, etc.
Un cop feta aquesta prospecció, el sector de la moda i la confecció tindrà accés als resultats a través d'un enllaç informàtic per a consulta de dades antropomètriques i morfomètriques, un CD-ROM interactiu que permeti la generació de taules antropomètriques d'acord amb els criteris que s'escullin (edat, morfotipus, hàbitat urbà o rural, etc.) i un llibre amb els resultats de l'estudi.