
L’Ajuntament de Torelló va presentar el passat dimecres, 16 de juliol, la diagnosi inicial per elaborar un Pla Local d’Inclusió (PLINCS), que ha rebut l'assessorament de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte és l’instrument que dotarà l’organització municipal per concretar i articular la política d'exclusió i inculsió social a Torelló.
L’acte de presentació es va fer a la sala noble de Can Parrella i hi van assistir el diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, l’alcalde de Torelló, Santi Vivet, i la regidora de Benestar Social, Salut Pública i Polítiques d’Igualtat, Carme Francolí.
Invenies és la consultora encarregada de coordinar els treballs que han de desembocar en el Pla d’Inclusió de Torelló. El director de Polítiques Socials d’Invenies, Joaquim Sabater, va explicar els resultats de la diagnosi i del pla de treball.
La diagnosi és la primera fase i permetrà tenir un informe de la situació social del municipi on es dibuixen els perfils de vulnerabilitat observats. Els objectius de l’informe són conèixer les problemàtiques del municipi i apropar-se a les causes que fan que les persones siguin més vulnerables, poder establir les accions que permetin construir una societat més cohesionada i millorar el benestar de les persones. D’altra banda, també pretén generar una consciència de responsabilitats compartides entre els agents que hi intervenen a partir de l’anàlisi de les situacions i els perfils d’exclusió i els recursos existents per a la inclusió.
El resultat de la diagnosi és que Torelló segueix els paràmetres sociodemogràfics habituals d’una societat occidental desenvolupada. També ha mostrat que la població ha tingut tendència a créixer però que ara està decreixent i que ha patit un procés d’envelliment. També mostra que el nombre de naixements ha crescut i que el procés migratori s’ha aturat i fins i tot hi ha retorn.
En el tema de la vulnerabilitat s’han detectat diferents factors. L’empobriment mitjà de la població; l’increment de l’atur, especialment el de llarga durada; un nivell formatiu elemental, i per tant, de baixa qualificació; l’augment de persones amb dependència i l’existència d’habitatges poc adaptats a les necessitats de la gent gran. També ha mostrat la reducció de la capacitat de suport de xarxes familiar i l’aparició de nous segments de població en perill d’exclusió.
Finalment, com a factor positiu, la diagnosi ha permès veure que a Torelló hi ha molt voluntariat, molta voluntat participativa tot i la crisi, el paper clau que tenen les xarxes familiars i el valor del treball en xarxa dels diferents departaments de l’Ajuntament.
A partir de setembre es definiran el mapa de recursos i les línies d’actuació. Durant la presentació es va insistir en el fet que es tractava d’un pla pel conjunt del municipi, per la qual cosa el procés ha de ser molt transversal i comptarà amb la implicació de diferents regidories de l’Ajuntament, les entitats i la societat civil.
