[tv3]/videos/4816192/[/tv3]
El tràgic accident de dissabte a la C-17 a la Farga de Bebié, que es va saldar amb la mort de quatre membres d'una mateixa família, té encara moltes incògnites. Una de les principals és perquè la furgoneta sinistrada va acabar al fons del Ter malgrat la tanca de formigó que protegeix el traçat de l'autovia del riu.
En aquest sentit, segons Televisió de Catalunya, el Servei Català del Trànsit investiga perquè la protecció tipus New Jersey no va ser suficent. La principal hipòtesi de l'accident –tal com va explicar aquest diari- és que després del xoc inicial, el vehicle es va enfilar lateralment a la tanca fins que la va sobrepassar i va caure al riu a desenes de metres del punt inicial (alguns testimonis parlen però d'un primer impacte al cantó muntanya). Lluís Rodríguez, especialista en resistència de materials del CECAM, considera en declaracions a TV3 que la tanca va complir la funció en intentar reconduir la furgoneta cap a l'interior. Tot i això, també caldrà veure perquè posteriorment es va trencar.
Un altre dels elements a tenir en compte és determinar si el xoc va ser frontal o lateral. La velocitat del vehicle, en un tram limitat a 80 km/h, és una altra de les incògnites en un matí on els Mossos d'Esquadra havien instal·lat un radar mòbil pocs metres abans del punt de l'accident. Per altra banda, cal avaluar si a la fatídica corba el ferm estava sec, humit o hi havia gel. La nit anterior havia començat amb temperatures a l'entorn del zero graus -cap al vespre- però després havien augmentat.
Finalment, TV3 assegura que fonts de Territori expliquen que les rodes de la furgoneta estaven molt desgastades i que no eren les homologades per al tipus de vehicle. Precisament el titular d'aquest departament, el conseller Santi Vila, té sobre la taula una petició de reunió per part dels alcaldes de Ripoll i les Llosses per avaluar quines mesures es poden prendre per reduir la perillositat del tram.
Cal recordar que la C-17 desdoblada en sentit nord entre l'enllaç de Montesquiu-Sora i la depuradora de Ripoll aprofita l'antic traçat de la carretera. Una circumstància que fa que la carretera sigui molt més virada que una autovia convencional i hi hagi diversos punts perillosos, una situació agreujada per la proximitat amb el riu i les condicions meteorològiques hivernals. En tot aquest tram no hi ha cap radar fix malgrat que la velocitat està limitada a molts punts –com en el de l'accident- a 80 km/h.
Trànsit investiga per què la tanca de formigó no va evitar la caiguda al Ter
El tràgic accident de dissabte, on van morir quatre persones, encara té moltes incògnites
ARA A PORTADA
-
La pressió popular guanya el pols a Vic: el Bisbat suspèn tots els actes religiosos de la diada de Sant Miquel Irene Giménez Vinyet
-
-
El Meteocat emet un avís per temps violent a quatre comarques durant la tarda de divendres Guillem Delso
-
-
Les comparses del seguici de Festa Major de Vic anuncien accions de rebuig a la presència de Luis Argüello Irene Giménez Vinyet
Publicat el 16 de desembre de 2013 a les 20:44
Et pot interessar
-
Societat Territori preveu enllestir el pla alternatiu de transport pel tall de l'R3 de la tardor a finals de juliol
-
Societat Manlleu obrirà la piscina municipal d'estiu la setmana vinent
-
Societat Imatges que són «un tresor»: digitalitzen més de 5.000 hores de gravació de la desapareguda Televisió d'Osona
-
Societat Intent d'ocupació frustrat al carrer Sant Josep de Torelló
-
Societat El Parlament dona llum verda a tramitar per lectura única el projecte de llei perquè Aiguafreda passi a Osona
-
Societat La ciutat de Vic, un referent del cinema oriental