Un ple de Vic tranquil desencalla el Consell de Ciutat i endolla el projecte del Parc Tecnològic

Productivitat. La paraula tan suada en temps de crisi defineix perfectament el ple d’aquest dilluns

Publicat el 06 de juliol de 2009 a les 16:30


En poc més de dues hores, el ple ha donat llum verda al nou Consell de la Ciutat, ha aprovat el pla d’entorn, ha donat el vist i plau a l’empresa que gestionarà l’espectre del Parc Tecnològic de la Ciutat, ha ampliat el deute de l’ajuntament per més de set milions d’euros, ha concedit sengles medalles d’or de la ciutat a Pilarin Bayés i al Bisbe Josep Maria Guix, i ha aprovat dedicar un carrer al bisbe finat el passat 30 de juny, i de retruc, dedicar-ne un altre a Pere Casaldàliga. I a més, la CUP estudiarà muntar una biblioteca mòbil a la ciutat. Un contrast de dolç i salat a les postres dels precs i preguntes, ha tancat un ple civilitzat, que s’enyorava. Com han recordat els regidors tot invocant el Canonge Collell, “el bé no fa soroll i el soroll no fa bé”.

Discussió i disculpes a la CUP
El ple ha començat amb una de vuit, nous i cartes que no lliguen. Plataforma per Catalunya ha aconseguit, sense ser la seva intenció, que l’alcalde hagi demanat disculpes als regidors de la CUP. El portaveu de PxC, Josep Anglada, demanava que constés en l’acta del ple anterior un adjectiu pejoratiu dirigit al seu grup. Lluny de rectificar, Vila d’Abadal, ha aclucat l’ull als de la CUP, demanant-los disculpes per no saber aturar a temps l’atzucac del ple anterior, on els regidors de la Cup van demanar inútilment empara a l’alcalde, en ser tractats pels regidors de PxC  de borratxos i bruts. Tema tancat, o ja es veurà, com diuen els savis contes zen de tradició pacient.

Consell de Ciutat, encertar a la segona?
Joan López, regidor republicà de Participació de l’Ajuntament, s’ha sortit amb la seva, i ha demostrat, per les felicitacions, la seva ànima de gestor, de bon gestor. López ha assolit  la creació per segona vegada d’un Consell de Ciutat. Una mena d’àgora on la mal anomenada societat civil hi digui la seva i ajudi a consultes a l’equip de govern en qüestions tan delicades com la immigració i la convivència.

Aquest consell ja va ser avortat una vegada, en néixer coix de contingut i de components. Josep Anglada, per PxC, ha rebregat la seva posició sobre la “immigració massiva i sense control” afirmant que no ha canviat “ni un mil•límetre”, i malgrat això, el regidor López els ha tingut en compte per formar-ne part. La CUP també s’hi ha incorporat sense excessius optimismes, reconeixent, amb aquell fer que tenen els “carlins” de muntanya, que “resta molta feina per fer”. Per la seva banda, Xevi Tornafoch, l’ecosocialista, ha celebrat la creació del consell després del “fracàs” del primer intent, i ha afirmat que espera, caut, que l’organisme funcioni. Ara López, creua els dits, amb l’esperança posada en l’efecte “bolígrafs Papper Matter”, que va caldre introduir-lo al mercat dues perquè algú comprés l’invent.

111.000 euros per mediació
Cada vegada que es parla de recursos socials PxC dispara les alarmes amb l’esgotador discurs de la immigració. Després d’haver votat el pla d’entorn, han premut el botó de la inutilitat dels recursos destinats a mediació. El regidor Xevi Solà, que ha llegit Mazarino -l’hàbil estrateg de la política moderna-, se l’esperava. Ha contraatacat amb els deures fets. Solà ha titllat d’incoherents  al grup, perquè per una banda voten el Pla d’entorn on s’incorporen els mediadors, i per un altra banda, no voten els recursos per pagar-ho. Xevi Solà ha deixat al descobert les entranyes, en reconèixer el mateix grup de l’oposició que en “això de la mediació no hi creuen”. Aprovats, doncs, els 110.000 per contractar quatre mediadors més, amb els vots de tots els grups, llevat de PxC, que ha votat en contra.

Parctec Vic SL l’empresa del Parc Tecnològic
La nebulosa ja té nom. El famós, costerut i polèmic, Parc Tecnològic ja té nom d’empresa. Així ho ha aprovat el ple, sense el vot de PxC i la CUP. Partec Vic, SL, serà l’empresa que gestionarà el futur Parc Tecnològic de la ciutat, que el regidor responsable, el socialista  Burgaya, ha definit “com una aposta estratègica, de llarg recorregut, de fons i formada en l’economia del coneixement”. Una definició no compartida per l’oposició de PxC que ha qualificat l’escomesa com un lloc on “col•locar amiguets i familiars”. La defensa li ha vingut a Burgaya per l’esquerra. L’ecosocialista Tornafoch ha sortit a l’arena per afirmar que “el parc tecnològic serà el que sigui, però és un instrument, i en temps de crisi, qualsevol instrument és bo”. Un Burgaya, agraït, s’ha agafat a l’argument de Xevi Tornafoch, indicant “que és un projecte de ciutat, no de govern; no és cap aventura, sinó una estratègia de futur’.

7.182.205,37 euros de modificació de crèdits
La prudència fa viure el gat. Així pensen els de la CUP. La seva essència rural acredita la teoria de Josep Pla, “els pagesos són desconfiats de mena i molt amics de la obvietat”. Condició que s’exagera quan hi ha calés pel mig. Quim Soler, el portaveu neocarlí, ha justificat el vot en contra l’ampliació del crèdit, de prop de 7.183.000 euros perquè l’informe de tresoreria de l’Ajuntament no la recomana.

Josep Burgaya, ha sortit per la tangent, i deixant de banda la recomanació de la sempre franciscana tresoreria, ha advertit que el crèdit pagarà el Complex Cultural, el Pla de barris del Remei, o l’Escola Taller. “L’endeutament serà del 96,03% de crèdit”, ha afirmat el regidor d’Hisenda, traient ferro a la colpidora xifra.

Per part d’Iniciativa, Xevi Tornafoch, ha recuperat el paper d’ull de guaita del seny. Si bé, ha votat a favor de l’ampliació, ha clamat al govern: “Ull, en què gastem els diners? El deute és per oferir serveis, ara bé no per festes, ni festetes ni baròmetres d’opinió”. Avís ecosocialista, per prestar serveis que corri el diner, per altres coses que se n’estiguin. Tots llevat la CUP, han votat a favor d’ampliar el crèdit. Espina treta sense gaire dolor per salvar els mobles de les obres emblemàtiques del present mandat, ha estat l’objectiu assolit.  

Bisbe Guix i Pilarin Bayés, medalles d’or de la ciutat
Dos noms han estat els protagonistes de la part final del plenari. El Bisbe emèrit de Vic, Josep Maria Guix, finat el passat 28 de juny, i l’emblemàtica ninotaire Pilarín Bayés. El ple ha decidit incoar l’expedient per atorgar-los la medalla d’or de la Ciutat. Acord unànime, emotiu i convençut per part de tots els grups. 

Dos bisbes, dos carrers
PxC ha presentat una moció per dedicar un carrer al Bisbe Emèrit Josep Maria Guix. Una proposta que ha tingut el suport de tots els grups i, de retruc, ha multiplicat el possible nomenclàtor de la ciutat. Xevi Tornafoch, ha demanat que també es tingués present el Bisbe Pere Casaldàliga i la seva ascendència osonenca alhora de batejar carrers. Petició recollida i aprovada amb generositat per part de tots els grups. Per tant, Guix i Casaldàliga tindran carrer a la Ciutat dels Sants. 

Un ple doncs, beneït pel Canonge Collell, “el bé no fa soroll i el soroll no fa bé”. I ja saben que afegia, “ poble que mereix ser lliure, si no li ho donen, s’ho pren”. De moment, tranquil•litat, de batusses en tornarem a veure.

PRECS I PREGUNTES


L’ Illa càrnica i rèquiem per Can Codina
Interessant el debat asserenat mantingut en precs i preguntes entre l’alcalde Vic, el portaveu del govern Xevi Solà i el regidor d’Iniciativa Xevi Tornafoch, per abordar el tancament del darrer símbol dels pellaires de Vic. Si bé, la terna debatent ha entonat el malaurat rèquiem per Can Codina -poca cosa més poden fer-, cert bri d’esperança ha despertat el sintagma “ampliació de l’illa càrnia”. Xevi Solà ha detallat el procés de reparcel•lació de finques a tocar de l’actual instal•lació a la zona del Bruguer i a l’operació, que juntament amb l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) duran a terme al polígon Les Cassasses per poder presentar un dibuix amb cap i peus per una de les majors instal•lacions de fabricació i elaborat de carns d’Europa. Una operació que acabaria a finals de juliol o principis d’agost en primera fase, i de manera definitiva el mes de setembre. Tot i la prudència demanada per l’ull de guaita del seny Tornafoch, l’alcalde ha estat clar: “D’acord, però Lleida també la vol, i nosaltres l’hem de tenir, malgrat que la Generalitat prefereixi les Terres de Ponent”. Ja ho deia Hobbes, primer viure, després filosofar.

Mercat de plaça en festiu, de moment no
Aquest és el criteri de l’equip de govern. Quan dissabte cau en festiu, el mercat passa a divendres, a no ser que la taula de comerç indiqui el contrari. Per tant, el 15 d’agost, de moment, sense mercat.
 
Ozó, no fer esport a les tres de la tarda d’un dia de juliol
Aquesta és la recomanació de Mercè Vidal, regidora de Medi Ambient de Vic, per evitar problemes amb els alts nivells d’ozó troposfèric que Vic pateix als estius, malgrat el protocol d’actuació previst per emergències. Algú li ha recordat, que els “paletes no escullen l’horari de treball”.

El funcionari que no cregui, expedient
Curt i ras, així ha respost Josep Maria Vila d’Abadal a preguntes de PxC sobre un presumpte delicte de prevaricació obert a membres del consistori. Segons la PxC, s’hauria interposat una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció contra quatre membres de l’equip de govern, i, el govern municipal hauria incoat expedients informatius a tres agents de la Guàrdia Urbana que hi tindrien relació. Vila d’Abadal ha tractat l’afer de qüestió interna i, que en qualsevol cas, qualsevol funcionari que “no cregui ha de saber que a l’Ajuntament hi ha una disciplina que cal acatar”.

La farinera, dos terrenys de  mil metres, i el “cazador cazado”
Amb aquesta castissa expressió ha tancat Xevi Solà una pregunta de PxC sobre la venda de dos terrenys de la Farinera. Solà ha recomanat a Josep Anglada que llegeixi el conveni perquè aquests dos terrenys són els terrenys on s’aixeca la fàbrica i, “tècnicament, no es poden separar”. Coses de la terra i dels registres immobiliaris.
 
Pudors de l’Escola d’Arts i Oficis
Les queixes dels veïns, recollides per la CUP, per la pudor de la zona tenen raó de ser. Segons el regidor de Serveis, l’omnipresent Toni Serrat, la mala olor prové dels vapors de la foneria de l’escola. Segons els  tècnics de medi ambient, la instal•lació compleix la normativa i no hi ha cap risc per la població. 

El carril bici i la xurreria del Doctor Junyent
La CUP ha assenyalat que el carril bici del carrer del Doctor Junyent queda travat per una xurreria i els seus clients, que es troben enmig del circuit. La solució de l’alcalde, senzilla, que baixin de la bici, per passar aquest tram.