Una delegació de Manlleu pren notes a Saint Etienne per a la reforma del barri de l'Erm

Publicat el 24 de gener de 2007 a les 15:31

La delegació de Manlleu estava formada per Josep Colomer, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, l'equip de l'Institut de Desenvolupament de l'Erm (IDE) i una quinzena de tècnics municipals vinculats al Projecte d'Intervenció Integral del Barri de l'Erm (PIIBE), tots ells acompanyats del responsable de la llei de Barris de la Generalitat, Joan Batlle.
 
Quatre barris amb fragilitat social

Saint Étienne, a 60 quilòmetres de Lyon, és la segona concentració urbana més gran de la regió de Rhône-Alps. El municipi té uns 190.000 habitants i des de fa uns anys està portant a terme un projecte de regeneració urbana a quatre barris de la ciutat en situació de fragilitat social, entre els quals hi ha el barri sud-est, on hi viuen 8.000 persones en 3.800 habitatges. D'aquests, 500 van ser demolits l'any 2000, en una operació urbanística de gran impacte social, ja que els habitatges eren coneguts amb el nom de la Muraille de Chine (muralla xinesa). Aquests habitatges, i tot el barri, havien estat construïts als anys seixanta i eren el reflex del model de desenvolupament urbà de grand ensembles (polígons d'habitatges per acollir la població obrera). El processos de reallotjament van afectar unes 320 famílies, que van estar reubicades en habitatge social de la ciutat. A la zona on hi havia la muralla xinesa s'hi ha construït un pol hospitalari de titularitat privada (Cliniques Privées de la Loire), inaugurat el 2005, que ha permès revitalitzar socialment, urbanísticament i econòmicament aquest barri.
 
L'Ajuntament de Saint Étienne té previst altres demolicions i intervencions urbanístiques, com per exemple, rehabilitacions d'immobles, creació de nous equipaments i reestructuració dels espais públics. Aquest programa municipal, del qual se'n beneficiaran quatre barris, està pressupost en 315 milions d'euros i s'allargarà fins al 2012. El programa compta amb el suport de l'Agència Nacional de Regeneració Urbana (ANRU) i d'altres institucions públiques franceses.
 
Recepció oficial
 
Durant el viatge, la delegació manlleuenca va combinar la visita in situ en aquest barri amb ponències a càrrec dels experts en regeneració urbana que han liderat el projecte de Saint Étienne. També hi va haver una recepció oficial a càrrec del primer tinent d'alcalde de la ciutat francesa, Gilbert Argoud, en el transcurs de la qual el seu homòleg manlleuenc, Josep Colomer, va lliurar-li el llibre Manlleu, entorn, patrimoni i vida, editat el desembre passat amb motiu dels 1.100 anys de la ciutat (foto, a sota).
 
El viatge l'organitzava l'Institut de Desenvolupament de l'Erm i s'ha finançat a través de la Llei de Barris i d'una subvenció del Servei d'Ocupació de Catalunya del Departament de Treball (concretament per mitjà d'una campanya de desenvolupament local d'intercanvi d'experiències).