Una forma segura d’administrar els medicaments als hospitals

L’Hospital General de Vic implanta un projecte pilot basat en les noves tecnologies.

Publicat el 07 d’octubre de 2011 a les 16:03
Foto: Adrià Costa

La Fundació i2CAT ha presentat durant la fira SIMO Network, celebrada a Madrid del 4 al 6 d’octubre, una solució per a l’administració segura de medicaments als hospitals mitjançant l’ús de les noves tecnologies. El projecte, anomenat ZIG-Vic, ha comptat amb el finançament d’ACC1Ó i amb la participació de l’Hospital General de Vic, on s’està duent a terme la prova pilot, i s’ha basat en la tecnologia RFID activa i en l’ús de tablets tàctils.

El principal avenç que suposa el projecte ZIG-Vic és com l’ús de les noves tecnologies permeten minimitzar un problema tan generalitzat en els hospitals com és l’administració segura de medicaments. Segons un estudi europeu, un 40% dels fets adversos relacionats amb medicaments estan relacionats amb l’administració d’aquests.

Joan Carles Castro, responsable del Grup de Dependència de la Fundació i2CAT assegura que, “tot i que el sistema sanitari a Espanya és molt eficient, la manca d’ús de les noves tecnologies en molts casos afavoreix el que s’anomenen els errors humans, que pot fer que s’administri un medicament equivocat”. “Amb la implantació d’un sistema basat en tecnologia RFID es minimitzaria el problema”, afegeix. La Fundació ha implantat amb èxit una prova pilot a l’Hospital de Vic en la qual, a través d’unes polseretes amb un xip incorporat per al pacient que emet dades d’identificació del mateix i d’un ordinador tablet tàctil instal•lat a la pròpia habitació permet a l’infermer determinar en temps real un canvi de medicació i administrar-la de forma correcta.

D’altra banda, el xip incorporat a la polsera del pacient permet la localització d’aquest, amb la qual cosa es podria saber la ubicació exacta de pacients que requereixen un cert control, com és el cas de malalts d’Alzheimer o amb problemes psiquiàtrics, i enviar un avís si es mou a una zona no permesa. Però, a més, “aquesta tecnologia permet molts més usos”, explica el responsable d’i2CAT, “com són la possibilitat que el metge o infermer pugui consultar en la mateixa habitació l’historial clínic del pacient a través del tablet i modificar-lo en temps real o tenir un control de les constants vitals, en les quals es produís un avís si hi hagués qualsevol canvi”.

La Fundació i2CAT és un centre de recerca i innovació creat el 2003. Té com a principal objectiu aconseguir una Internet del futur accessible i oberta. Per a aconseguir-ho, la Fundació posa la recerca i la innovació d’Internet a l’abast de la societat, mitjançant la col•laboració entre l’Administració pública, les empreses i els grups de recerca de les universitats i del món educatiu per al desenvolupament de projectes innovadors en l’àmbit de les noves tecnologies de la societat del coneixement.