Una plataforma d'entitats impulsa una protesta contra el macropolígon

Hi participen un centenar de persones. Els Ajuntaments de Vic, Folgueroles i potser Tavèrnoles projecten una zona industrial supramunicipal.

Publicat el 26 d’abril de 2010 a les 16:50

Acte de protesta contra el macropolígon d'Osona. Foto: GDT

Aquest diumenge 25 d’abril, en un acte senzill i emotiu, diverses entitats i un centenar de persones s’han manifestat “Per una Plana Viva, terra, no polígons”. Era una convocatòria especialment pensada per qüestionar el projecte del macropolígon dels ajuntaments de Vic i Folgueroles (i amb el de Tavèrnoles a l’expectativa) i proposar un pacte pel territori a Osona.

L’acte ha consistit en un esmorzar a l’ermita de Sant Francesc s’Hi moria (Vic, polígon Malloles) i el posterior recorregut de 4 km a peu fins a l’ermita de Sant Jordi de Puigseslloses (Folgueroles) seguint el perímetre de la zona on s’ha projectat el macropolígon.

A l’arribada a l’ermita de Sant Jordi de Puigselloses, a les envistes del terreny afectat pel macropolígon i el pas de les torres de la MAT (i l’irònic brunzit de l’electrogenerador, ja que l’ermita no té connexió elèctrica) s’han recitat poemes – un cop acabada la missa - amb la participació de Salvador Giralt i Pilar Cabot. Finalment, s’ha llegit el manifest de la convocatòria, a càrrec del saxofonista Pep Poblet.

- Llegir manifest

“Les diferents entitats convocants han participat en la organització de l’acte en la mesura de les seves possibilitats i val ha dir que ha estat tot un èxit. En un futur s’esperen noves mobilitzacions i convocatòries i seguir treballant amb xarxa i amb noves adhesions”, diuen des del Grup de Defensa del Ter (GDT), un dels organitzadors.

“La proliferació de carreteres i polígons de grans dimensions no són sinònim de feina, quantitativa ni qualitativament; ens sotmet al gran capital i perjudica comerços, pagesia i el turisme rural. I en definitiva, ens fa més dependents de recursos externs i fa més vulnerable la nostra economia”, afegeixen. “Importants sectors socials i econòmics de la comarca es comencen a posicionar no només respecte a la poca conveniència d’aquest projecte de macropolígon sinó d’un model de desenvolupament propi del segle passat i que confia en el creixement il•limitat. Actualment hi ha milers de quilometres quadrats de polígons buits a la Plana de Vic. No podem seguir malbarant recursos i ocupant el territori per promoure el benefici d’uns pocs, a canvi de suportar el greuges socials, econòmics i ambientals entre tots”, conclouen des del GDT.

A més del GDT, la plataforma  engloba altres entitats com Unió de Pagesos, Maulets, Xarxa pel Decreixement i el Grup de Naturalistes d'Osona, entre d'altres.

Programació de l'acte de protesta:

10:30 h – Trobada i esmorzar a l'ermita de St. Francesc S'hi Moria (Polígon Malloles)

11:00 h – Inici de la ruta poètica pels entorns del macropolígon

12:00 h – Arribada a l'ermita de St. Jordi de Puigseslloses

12:30 h – Lectura de poemes i del manifest a càrrec del músic i saxofonista Pep Poblet

- Més informació al web del GDT
- Mapa d'accés
- Notícies publicades

-----------
NOTA DE PREMSA
ICV OSONA
ICV participa en la marxa “Per una Plana Viva” i alerta sobre els perills ecològics del model de creixement

- Els ecosocialistes reclamen la necessitat d’aturar el model de creixement actual per concertar un planejament territorial sostenible per la comarca

Bet Font , presidenta d'ICV Osona, i Arnau Martí, i d’altres companys d’ICV de Manlleu i de Vic han participat  a la marxa que la plataforma osonenca d’entitats “Per una Plana Viva” ha organitzat per la zona del futur macropolígon entre Folgueroles i Vic.

Els ecosocialistes mostren el seu suport al conjunt d’entitats impulsores i es suma al manifest “Per una Plana Viva”, destacant “la necessitat d’aturar el model de creixement actual per concertar un planejament territorial sostenible per la comarca que compti amb la participació de la ciutadania”. Arnau Martí pensa que “una de les principals problemàtiques de la Plana de Vic  és la pèrdua de sòl agrari i la seva fragmentació degut a les pressions urbanístiques a la qual avui està sotmès.”

Des d’ICV es considera que s’ha d’avançar en la protecció dels sectors agrícoles  de la comarca amb l’objectiu de mantenir els valors ecològics, paisatgístics i culturals essencials del patrimoni col•lectiu. Arnau Martí considera que “és incomprensible que avui s’impulsi una nova ocupació de sòl agrícola per l’urbanització d’un nou macropolígon, quan les reserves per activitats econòmiques de la comarca no es troben, ni molt menys, en plena ocupació”.