Uns 100 joves de 40 entitats balears, valencianes i catalanes es reuniran a Vic

Publicat el 01 de setembre de 2006 a les 12:20
 
El president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), el taradellenc Toni Reig, va explicar que "celebrar la VIII Trobada del Triangle jove significa que l'espai de col•laboració del moviment associatiu del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya es consolida. El 1999 els consells de joventut –xarxes d'associacions de joves, ja siguin polítiques, sindicals, educatives, d'intercanvi o socials especialitzades– dels tres territoris vam signar un protocol de relacions amb l'esperit de crear el que se n'ha dit un espai de felicitat, en definitiva, un punt de trobada de la realitat associativa dels tres territoris. Aquest espai de col•laboració ha anat contribuint a crear nous llaços entre les entitats dels tres territoris i fa que actualment, hi hagi una resposta comuna a aquells aspectes de l'associacionisme que afecten als tres territoris".

Les trobades del Triangle Jove donen visibilitat a aquesta realitat de col•laboració entre territoris, i serveixen perquè joves associats del País Valencià, les Illes i Catalunya es trobin i comparteixin uns dies de debat. De les trobades en surten unes declaracions que, al llarg dels anys, han anat dotant de discurs el Triangle Jove, fent que el moviment associatiu dels tres territoris comparteixi també posicionaments sobre la realitat social.

"Educar en la participació, participar en l'educació"
 
Sobre el lema de la trobada, "Educar en la participació, participar en l'educació", el president del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV), Joaquín Sansano, defineix la participació com "tot allò que la gent jove fem amb la intenció d'incidir, transformar l'entorn i la realitat en la que vivim. És, per tant, allò que fa que els i les joves siguem protagonistes del nostre entorn i de les nostres condicions de vida, per millorar les oportunitats de concreció de projectes vitals. Educar en la participació és oferir les eines per fer-ho possible, per fer una ciutadania compromesa amb allò públic, una societat més democràtica." I conclou: "Participar en l'educació significa situar al centre dels processos educatius aquells que més se'n veuen implicats. És, doncs, responsabilitzar als ciutadans del progrés social. Les entitats treballem per combinar participació i educació amb una visió que ha de ser crítica i transformadora d'una realitat que no sempre és com els joves voldríem. Calen iniciatives que reconeguin i fomentin la participació tant en el camp de l'educació formal, la no formal i la informal."

Programa de la Trobada

La Trobada començarà el divendres 22 de setembre amb un sopar de germanor. L'endemà, els presidents del consells de joventut balears, valencià i català inauguraran la Trobada, i hi haurà les ponències de tres experts en participació i educació formal (instituts, universitats...), participació i educació no formal  (esplais i escoltisme) i informal (mitjans de comunicació, institucions públiques...).

També hi haurà taules d'experiència i debats per elaborar la Declaració Triangle de la Trobada, i una Fira d'entitats a l'Edifici el Sucre. "En aquesta primera edició de la Fira d'entitats, cada associació presentarà la seva tasca o els seus projectes amb l'objectiu d'afavorir dinàmiques de col•laboració i d'experiències, perquè sorgeixin projectes comuns", afirma el president del Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB), Rafael Sedano. La Trobada Triangle acabarà el diumenge 24 de setembre amb un plenari d'aprovació de la Declaració i la signatura de la mateixa a l'Ajuntament de Vic per part dels tres presidents dels consells de joventut.

Institut Joan Lluís Vives
 
La Universitat de Vic, que acollirà part de la trobada, és membre de l'Institut Joan Lluís Vives, associació de 20 universitats amb lligams històrics, culturals i lingüístics arrelats a un mateix àmbit geogràfic, amb la qual el Triangle Jove té un conveni de col•laboració des de l'any 2002. Pel president del Consell de la Joventut de les Illes Balears, "amb aquesta Trobada fem un pas endavant amb la col•laboració amb l'Institut Joan Lluís Vives, amb qui compartim l'objectiu de la normalització de la llengua pròpia".

En la presentació de la Trobada Triangle, el director de l'Àrea de Comunicació de la Universitat de Vic, Josep Terradellas, va manifestar la bona predisposició a col•laborar en actes com aquest, que impliquin la reflexió i la unió entre joves de diferents territoris de parla catalana. I el regidor de Comerç, Governació i Protecció Civil de l'Ajuntament de Vic, Josep Rafús, va destacar la importància de potenciar les activitats de la joventut des de l'administració local i l'orgull del consistori per acollir la trobada.

Aquesta edició de la Trobada Triangle Jove és possible també gràcies al suport de la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, la Direcció General de Joventut del Govern Balear i Fundació Baleària, que es fa càrrec de les despeses de desplaçament de la delegació de les Illes.