
Un total de 596 alumnes d'Osona s'enfronten a partir d'avui i durant tres dies a les proves d'accés a la universitat, la psicològicament "temuda" selectiva. Els alumnes de la comarca fan els exàmens a Vic.
L’estructura de la selectivitat, que segueixen el nou model que ja es va començar a implantar l’any passat, es divideix en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a l’estudiant.
En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia) i una matèria de modalitat.
Com fins ara, els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que comptarà un 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (que comptarà un 40%), podran accedir a la universitat sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la fase general. La validesa de la qualificació en aquest cas és indefinida.
La fase específica, en la qual els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries també de modalitat, permet obtenir una nota d’admissió de fins a 14 punts, atès que es tenen en compte les dues millors qualificacions un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar. Les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys.
Més informació, des del web de la Generalitat
-------------------------
Gairebé 1.800 alumnes comencen les proves de la selectivitat a les comarques centrals
- El president del Tribunal a Vic afirma que els alumnes afronten els exàmens "amb més tranquil•litat que no a Barcelona"
Laura Busquets - Vic (ACN).- Gairebé 1.800 alumnes de les comarques centrals han començat aquest dimecres les proves d'accés a la universitat. La Universitat de Vic s'ha convertit en punt de trobada pels centenars d'alumnes osonencs que es presenten a les PAU. Alguns joves amb els apunts a les mans estaven visiblement nerviosos abans d'entrar al primer examen, el de castellà. Tot i això, els nervis s'han esvaït a la sortida quan molts dels alumnes han qualificat la prova de "fàcil", "sobretot la part comuna". El president del Tribunal de les PAU a Vic, Atila Herms, ha assenyalat que a les comarques centrals, els alumnes afronten els exàmens "amb més tranquil•litat que no pas a Barcelona".
El president d'un dels Tribunals de les PAU a Vic, Atila Herms, ha explicat que ha estat present en d'altres tribunals a Barcelona "però m'agrada venir a Vic perquè els alumnes són diferents". I ha afegit que els joves osonencs "són més de poble", "en el bon sentit de la paraula", ha puntualitzat. Segons el president, els alumnes no es posen nerviosos "innecessàriament". En definitiva, "aquí impera el sentit comú i el seny", ha sentenciat.
Herms ha assenyalat que "a Barcelona sempre hi ha algú que li agafa un atac d'ansietat o es veuen nervis excessius", "però això aquí no passa", ha afegit. "Aquí dones l'examen, et donen les gràcies i endavant", ha assenyalat.
Atila Herms ha destacat que, de moment, els exàmens s'estan desenvolupant "amb normalitat", "fins ara tot ha anat bé i no hi ha hagut cap incidència remarcable", ha afegit. "Per norma general, els alumnes són molt conscients del que estan fent i del que s'hi juguen i per això són responsables", ha manifestat el president.
Segons Herms, a l'inici de les proves, "els alumnes no pregunten pràcticament res perquè "ja saben què han de fer". A l'escola o a l'institut "ja els han remarcat que no s'oblidin de les etiquetes i el lloc on les han d'enganxar", ha afegit.
Castellà fàcil i català també
En general els alumnes han coincidit a assenyalar que els exàmens tant de català com de castellà han estat "fàcils". Després dels nervis del primer examen, el de castellà, han afrontat la prova de català amb més tranquil•litat. Un dels estudiants de l'IES Vic, Isaac Taberner, ha destacat que la part "més difícil" ha estat un exercici on calia corregir errors en castellà. L'alumne ha assenyalat que "com que nosaltres som catalanoparlants, alguns dels errors que havíem de corregir també els fem quan parlem en castellà i costava més de veure".
Florenci Barniol, professor de llengua a l'IES Vic, ha assenyalat que l'examen de Llengua Catalana i Literatura "era força assequible". Pel que li han anat comentant els seus alumnes, de les dues opcions possibles, la gran majoria ha escollit l'opció A on hi havia una lectura prescriptiva del curs, "La Bogeria" de Narcís Oller.
A diferència de l'examen de l'any passat, Barniol ha destacat que en aquesta ocasió les preguntes que els han fet sobre les lectures, "no han estat tan concretes i els han donat més pistes".
Els professors com a suport emocional
Barniol ha explicat que durant els dies d'exàmens, "els professors venim a la universitat a donar una mica de suport emocional". Normalment els professors són fora les aules esperant que surtin els alumnes per saber com els ha anat la prova i aclarir-los els dubtes amb l'examen ja a la mà. Molts dels joves, assenyala Barniol, "volen poder comprovar in situ amb el professor què s'havia de contestar".
El professor de l'IES Vic ha assenyalat que abans de començar un examen, "sempre hi ha alumnes que repassen apunts o volen aclarir algun dubte". De totes maneres però, els professors els dissuadeixen de fer-ho perquè, segons Barniol, "mirar-s'ho a última hora no serveix de massa i més aviat encara es posen més nerviosos".
Alumnes al Bages
La Fundació Universitària del Bages (FUB) també acull des d'aquest dimecres i fins divendres les proves de la selectivitat. Concretament, 195 estudiants s'examinen a la FUB, que acull un dels quatre tribunals que hi ha aquest any a Manresa. A més de la FUB, les proves es duen a terme també a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa i a l'Institut Lluís de Peguera. A cadascun dels tribunals s'examinen uns 200 alumnes.
A la Catalunya central s'examinen gairebé 1.800 alumnes. Per comarques, el Solsonès és qui en presenta menys, ja que el total de joves no arriba a la cinquantena. Al Berguedà n'hi ha gairebé 170, a l'Anoia 360 i Osona i el Bages han presentat 600 alumnes cadascú.
Els estudiants podran consultar els resultats dels exàmens el 30 de juny a través d'Internet i el 4 de juliol podran recollir la documentació amb els resultats als seus centres.