Vic del 21 al 23 de maig de 2010
Per a persones amb diabetis tipus 2 i també els seus familiars o amics, de més de 40 anys.
Data: divendres 21 al diumenge 23 de maig
Lloc: Seminari de Vic (Osona)
La trobada està plantejada com una sortida col•lectiva de cap de setmana, amb les activitats culturals i de lleure, però complementades amb diverses accions educatives relacionades amb el propi tractament de la diabetis tipus 2.
L’ambient distès, lluny de les tensions hospitalàries, dels centres sanitaris o les angoixes familiars, i la convivència amb d’altres persones també amb diabetis tipus 2, permet d’aconseguir una millor adaptació del tractament a l’activitat de cada dia, afavorint el desenvolupament personal, millorant l’autonomia i l’autocontrol de la diabetis.
Enguany l’allotjament es farà en un edifici carregat d’història com és el Seminari de Vic. Un equipament monumental que avui, amb la cessió d’instal•lacions per a ús cultural i educatiu, es troba en procés d’obertura a la ciutat i a la comarca. El servei hoteler ha estat modernitzat d’acord amb les exigències de la societat actual.
Objectius
- Reforçar la capacitat per resoldre situacions conflictives produïdes per la diabetis.
- Evidenciar la importància de l’augment de coneixements i habilitats per a la millora del control i per a una major autonomia i participació en les activitats quotidianes.
Personal
En aquesta estada hi col•laboraran diversos professionals relacionats amb la diabetis (metges, infermeres, educadores i dietistes).
Activitats
Una part de les activitats són les pròpies d’una trobada d’oci, amb activitats culturals per conèixer l’entorn, que es complementen amb diversos tallers teòrico-pràctics sobre diabetis i el seu tractament.
-----------------------------------------------------
PROGRAMA
Divendres, 21 de maig
16.00 Sortida dels autocars. Barcelona: cantonada Balmes/Consell de Cent. Si s’organitzen autocars des d’altres punts es comunicarà oportunament.
17.30 Arribada a Vic i allotjament al Seminari.
18.15 Recepció de benvinguda a càrrec de l’II•lm. Sr. Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic, i d’altres autoritats, al Saló de Plens de l’Ajuntament. Visita guiada a l’edifici.
21.00 Sopar al Seminari de Vic.
Dissabte, 22 de maig
09.30 Inauguració oficial de la trobada, a càrrec del Sr. Joan López Carol, regidor d’Acció Social i Ciutadania de Vic, Sra. Montserrat Soley, presidenta de l’Associació de Diabètics de Catalunya i el Sr. Jaume Casas, president d’ADC Osona.
09.45 Xerrada-debat: Les disfuncions sexuals. Dr. Eduard Ruiz Castañé, Director del Servei d’Andrologia de la Fundació Puigvert.
11.00 Pausa-cafè
12.00 Visita guiada al centre històric de Vic i temps lliure per passejar (és dia de mercat).
14.00 Dinar
16.30 Xerrada-debat: La importància de la cura dels peus. Sr. Jordi Viadé, podòleg de la Mútua de Terrassa.
18.00 Pausa-cafè
18.30 Taller: Mengem bé i perdem pes. Taller de menús equilibrats. Sra. Montse Castells, dietista i educadora en diabetis del Consorci Hospitalari de Vic (CHV)
21.00 Sopar, ball i karaoke a la sala de festes Nit i Dia de Gurb.
Diumenge, 23 de maig
09.30 Taller d’introducció al ioga a la torre central de l’edifici del Seminari. Sra. Montse José Tello, professora de ioga i Sra. Núria Puig, dietista i educadora en diabetis del CAP Osona.
10.45 Sortida en autocar.
11.30 Visita guiada al monestir de Sant Pere de Casserres, un dels monuments més importants de l’arquitectura romànica catalana.
13.00 Lectura de poemes de Jacint Verdaguer i Miquel Martí i Pol. Música: Pep Poblet. Veu: Núria Rehues.
14.00 Dinar a Fussimanya, Tavèrnoles, en un restaurant tradicional de cuina casolana, dins l’espai natural Guilleries-Savassona (Vall de Sau-Collsacabra).
16.00 Sortida dels autocars cap a casa.
-------------------
Per a més informació adreceu-vos:
A la seu de l’ADC que tingueu més a prop.
A ADC Osona Tel. 638 850 901.
A ADC Serveis Centrals Tel. 93 451 36 76 (tardes de 16 a 20, de dilluns a dijous).
Organitza:
Associació de Diabètics de Catalunya
Amb el suport i patrocini de:
Consell Assessor sobre la Diabetis del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
Associació Catalana de Diabetis
Ajuntament de Vic
Consell Comarcal d’Osona
Osona Turisme
---------------------------------------------------
Sobre la diabetis
La diabetis és una malaltia crònica ocasionada per la dificultat que té l’organisme per utilitzar el sucre que ingereix amb els aliments; aquesta situació es produeix perquè l’organisme fabrica poca insulina, que és l’hormona necessària per afavorir el pas de la glucosa de la sang als teixits (músculs, cervell…), provocant un augment de la glucosa (sucre) a la sang per sobre dels nivells normals.
Un dels punts bàsics de tractament de la diabetis és la dieta alimentària que, com en qualsevol altra persona no diabètica, el tipus d’alimentació que s’ha de seguir ha de tenir aquests trets bàsics: alimentació sana, variada i equilibrada.
Controlar la diabetis no és sinònim d'una vida trista i grisa. Amb coneixement, pràctica i imaginació es pot dur, sense perdre de vista les recomanacions terapèutiques, una vida plena i satisfactòria. Aquest és l'objectiu dels serveis de l'Associació de Diabètics de Catalunya.
Cal distingir entre tres tipus de diabetis:
- Diabetis mellitus 1 (DM1), dita també juvenil, tipus I o insulinodependent.
En aquests casos la manca d’insulina acostuma a ser severa, per tant cal administrar la insulina injectada; apareix en persones menors de 30 anys
i el debut o inici acostuma a ser brusc i apareixen uns símptomes molt clars: set intensa, excés de gana, orina amb molta freqüència, aprimament, cansament...
- Diabetis mellitus 2 (DM2), dita també de l’adult, tipus II o no insulinodependent:
Apareix normalment en persones majors de 40 anys i representen més del 80% de les persones amb diabetis; l’inici és lent i gradual i els símptomes són menys aclaridors per realitzar el diagnòstic. Si no es tracta, es poden produir lesions secundàries a la vista, als nervis, als ronyons o al cor, entre d'altres, que son greus i irreversibles. És fonamental, per tant, un diagnòstic precoç.
La causa va normalment lligada a l’obesitat. Aquest excés de pes fa que augmentin les necessitats d’insulina obligant al pàncrees, que és l’òrgan que la produeix, a treballar en excés.
El tractament consisteix a reduir, si n'hi ha, el sobrepès, controlar bé la dieta, fer exercici, prendre hipoglucemiants orals (pastilles) i també, a vegades, insulina.
Independentment de quin sigui el tractament indicat pel metge, cal que es porti un control estricte per evitar complicacions.
- Diabetis gestacional, que apareix en algunes dones en el moment de l’embaràs.
Normalment és una diabetis temporal i desapareix després del part. Cal controlar-la de manera molt estricte per evitar danyar el fetus.
Actualment es calcula que hi ha uns 246 milions de persones a tot el món afectades per la diabetis, la majoria dels quals pateixen el Tipus 2.
A Espanya aquesta malaltia afecta un 6,05% de la població més gran de 16 anys (és a dir, 2.300.000 persones), la meitat de les quals desconeixen que pateixen aquesta carència.
Sobre l’ADC
L'ADC, l’Associació de Diabètics de Catalunya, és una entitat que aplega tant diabètics com tutors de nens diabètics, familiars i col•laboradors sensibilitzats per algun motiu amb els problemes que deriven d'aquesta carència. Es troba totalment desvinculada de qualsevol ànim de lucre, ideari polític o religiós. La seva principal finalitat és l'ajuda i la defensa del diabètic.
Els objectius de l’ADC són informar, aconsellar, ajudar i defensar el diabètic. Igualment contribueix a impulsar la investigació, fomentar la qualitat de l'assistència pública i promoure la sensibilització de la resta de la societat de la problemàtica que afecta al diabètic i al seu entorn.