Des de l'Associació de Disminuïts Físics d'Osona (ADFO) i des de l'ONCE estan molt satisfets d'aquest projecte. La presidenta de l'ADFO, Mercè Autonell, considera que el projecte és “molt interessant” perquè “és important que tots els col•lectius puguin gaudir de la ciutat”, sobretot amb projectes com aquest que preveuen facilitar una activitat d'oci “relacionada amb la natura”. El fet que després del cas del Garraf altres ciutats tirin endavant aquests itineraris fa que cada vegada “hi hagi més interès per crear més rutes sensorials”, ha dit. Autonell ha destacat que, sense fer actuacions “molt costoses”, es pot acostar “col•lectius amb certes dificultats” a la natura.
Els treballs que s'han d'iniciar els propers mesos consistiran en adaptar el ferm i la senyalització. Per eliminar barreres naturals es construiran algunes passarel•les de fusta aptes per recorreguts amb cadira de rodes. Aquestes passarel•les tenen una amplada de 110 cm amb una protecció de vuit centímetres a les vores per evitar el descarrilament de les cadires de rodes. Aquesta vora també és útil pels usuaris cecs. També es col•locaran plafons informatius, plaques d'informació tàctil i visual i elements per a l'estimulació dels sentits i cordes de seguiment per fer l'itinerari.
Aquesta ruta natural s'iniciarà a la riba dreta del riu Méder, vorejarà aquest riu fins al punt on aquest desemboca al riu Gurri, des d'on seguirà el riu amunt per la riba esquerra. A la zona de la riera de Vilalleons acabarà el recorregut adaptat.
La regidora de Medi Ambient de Vic veu “difícil a curt termini” poder crear més itineraris d'aquest tipus. La dificultat principal és que una ruta accessible ha de ser “a prop de la ciutat” i complir uns determinats requisits que “no hi son a tots els camins”. Tot i això, l'Ajuntament no descarta fer més rutes similars si es troben camins que es puguin adaptar i “el resultat sigui bo”.
Aquesta primera ruta accessible que es crea a Vic té un cost de 56.000 euros, dels quals 30.000 els aporta la Fundació la Caixa i la resta l'Ajuntament.
-------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
AJUNTAMENT DE VIC
L’Ajuntament de Vic presenta un Itinerari Sensorial pel riu Gurri accessible per a tothom
Aquest projecte compta amb el finançament de l’Obra Social “la Caixa”
El representants de l’ADFO i l’ONCE han agraït la realització del projecte que els permetrà gaudir de l’entorn natural de la ciutat
Aquest dimarts al matí ha tingut lloc la presentació del projecte de l’Itinerari Sensorial del riu Gurri, a la Sala Coll Bardolet de l’edifici del Sucre de Vic. La roda de premsa ha anat a càrrec de Mercè Vidal, regidora Promoció Econòmica, Gestió de Polígons Industrials i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Jaume Torrents, responsable de l’Obra Social de la Caixa i director de l’Àrea de Negoci de la Caixa a Osona, Mercè Autonell, representant de l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO), i Josep Gasol, representant d’ONCE.
L’Itinerari Sensorial del riu Gurri és un projecte de l’Ajuntament de Vic que “comptarà amb els arrengaments necessaris per fer-lo accessible a tothom, tant als discapacitats sensorials com físics”, ha explicat Mercè Vidal.
El recorregut s’iniciarà a l’avinguda Països Catalans i continuarà per la riba dreta del riu Mèder fins al punt on aquest conflueix amb el riu Gurri, a la zona de la Riera de Vilalleons. La voluntat del projecte és “lligar el medi ambient amb les necessitats socials”, ha remarcat Vidal.
Aquesta zona ha estat escollida per la seva riquesa paisatgística. L’adaptació d’aquests 2 kilòmetres d’itinerari es farà a través de diversos sistemes de senyalització adaptats i també amb l’eliminació de les barreres arquitectòniques de la pròpia natura. En aquest sentit, les principals actuacions que s’hi duran a terme són la construcció i col•locació d’elements adaptats com és el cas de plafons informatius, plaques d’informació tàctil i visual o cordes per a un seguiment més fàcil de l’itinerari. També s’hi col•locaran passarel•les de fusta aptes per a cadires de roda i s’arranjaran els pendents per tal que aquests no superin el 8%.
“Totes aquestes actuacions es fan pensant principalment en la ciutadania de Vic i de la comarca d’Osona”, ha subratllat Vidal, i ha afegit que a Catalunya “existeixen pocs itineraris sensorials com aquest i és per això que li volem donar la difusió que es mereix com a producte turístic”. Finalment, la regidora de Medi Ambient ha assegurat que en aquest moments de crisi, a l’Ajuntament li pertoca “liderar projectes com aquest més que mai per tal d’intentar minimitzar-ne els efectes”.
La realització d’aquest projecte tindrà un cost total de 56.000 euros, dels quals 30.000 euros han estat finançats per l’Obra Social la Caixa. A causa de l’inici de la temporada de nidació d’algunes aus que habitant a la zona, les obres no es podran començar fins a finals d’agost o a principi de setembre, i tindran una durada aproximada de tres mesos. L’itinerari és previst que es pugui posar en marxa a finals d’any.
Per la seva banda, Jaume Torrents ha remarcat el compromís de “la Caixa” amb els col•lectius més necessitats i ha assegurat que tot i la crisi “l’aportació de la nostra entitat no disminuirà respecte l’any anterior”. Torrents ha recordat que durant el 2008 l’Obra Social de la Caixa va aportar cinc milions d’euros a projectes d’aquest tipus.
Per la seva banda, Jaume Torrents ha remarcat el compromís de “la Caixa” amb els col•lectius més necessitats i ha assegurat que tot i la crisi “l’aportació de la nostra entitat no disminuirà respecte l’any anterior”. Torrents ha recordat que durant el 2008 l’Obra Social de la Caixa va aportar cinc milions d’euros a projectes d’aquest tipus.
Caminar és una necessitat que moltes vegades els discapacitats visuals no poden satisfer sense ajuda “no perquè no vulguem sinó perquè no podem”, ha explicat Josep Gasol. El representant de l’ONCE ha agraït la realització d’accions com aquesta, i ha recordat que s’haurà d’assegurar l’arribada dels transports públics als punts inicial i final de l’itinerari.
Des de l’ADFO, Mercè Autonell també ha volgut agrair la iniciativa ja que moltes vegades quan es parla d’accessibilitat “només pensem en les barreres arquitectòniques de les ciutat, oblidant-nos de la zona d’oci i lleure”. Aquesta iniciativa ens permetrà a tots “gaudir de la natura i participar d’un entorn tan especial”.
