Els dos alcaldes de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal i d'Olot, Lluís Sacrest, s'han prestat a trobar-se a l'estudi de l'Hora L de la SER a Girona per parlar d'expectatives, oportunitats i riscos de l’obertura de Bracons a l’abril, però sobretot han volgut escenificar que ha començat a funcionar un lobby de ciutats mitjanes.
Sacrest ha tornat a atacar a la Universitat de Girona, acusant-la de ser la més centralista de Catalunya: “És la universitat més centralista de Catalunya. No té cap delegació fora de la ciutat. En tenia una a Sant Feliu de Guíxols i la va treure. Les universitats tenen la funció de crear coneixement però també de contribuir a l’equilibri territorial”, ha assegurat. L’alcalde d’Olot ha advertit que la Universitat de Vic “ens obre moltes possibilitats”.Â
Vila d'Abadal ha recollit el testimoni i ha anunciat el compromís del seu Ajuntament per a la creació de la facultat de Belles Arts d’Olot, encara que la seva ciutat hi hagi de renunciar, tot i que orgànicament dependria de la Universitat de Vic. En concret ha dit: si Olot vol treballar per la seva facultat, Vic l’ajudarà i estarà al seu costat i la UVic, per suposat, estarà encantada de tenir una facultat a Olot de Belles Arts. Ara tenim dues escoles d’art (una cada ciutat). Abans era lògic perquè estàvem lluny, però ara a 25 quilòmetres no té sentit. Val més que ens complementem. Els estudiants de Vic poden anar a Olot i els d’Olot a Vic. Complementem-nos, reforcem-nos i no anem a competir”.
Vic, estació d’Olot
Vila d’Abadal i Sacrest s’han mostrat disposats a impulsar un lobby de ciutats mitjanes, que a banda de Vic i Olot, hauria d’integrar, Figueres i Manresa. Van assenyalar el clúster de la carn com un pas endavant però van apostar fer polítiques conjuntes. Tots dos han coincidit que no es faran la competència sinó que aprofitaran sinèrgies. Sacrest ha dit que hi haurà empresaris -comerços- que en sortiran perdent i altres guanyant.
Sacrest ha assenyalat com un pas fonamental la retallada de quilòmetres que hi haurà, a partir de l’obertura de Bracons, entre Olot i Barcelona: “En aquest moment els autobusos directes Olot-Barcelona són de 156 quilòmetres, i a partir de l’abril els directes Olot-Barcelona seran 98 quilòmetres. En aquest moment el bitllet val 14 euros. Es parla que costarà 11 euros que, amb l’abonament seran 8. Passarem de 14 a 8 euros i això sí que és un estalvi fantàstic”. No només això, sinó que ha assegurat que quan es concreti la inversió compromesa per l’Estat en les rodalies de Barcelona, que inclou el desdoblament ferroviari, Osona “serà l’estació de tren d’Olot”, ha explicat Sacrest, que ha anunciat que per fer-ho possible s’haurà de crear un servei d’autobusos que cada quart d’hora enllaci les dues ciutats.
Vic prefereix Girona
Vila d'Abadal ha explicat que l'últim baròmetre municipal que han fet a la seva ciutat ha sortir que la gent de Vic només prefereix una ciutat abans que la seva: Girona. Olot és la segona, però ja després de Vic, seguida per Ripoll. “Barcelona és la pitjor i Manresa en queda molt mal parada”, ha afegit l’alcalde de Vic.