Vic impulsarà la producció de biogàs a partir de purins

Publicat el 18 de febrer de 2009 a les 20:54
 
L’entrada en funcionament del parc es preveu per finals d’any i absorbirà fina a 165 tones de nitrogen produïdes per uns 100.000 porcs. Aquest nitrogen, entre altres components, acabarà convertit en fertilitzant orgànic mineral que s’exportarà de la comarca.

Les actuacions al món rural
 

La sessió informativa sobre les actuacions al món rural ha estat presidida per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; el regidor de Món Rural, Jaume Puig i el president de l’Àrea d’Urbanisme i Territori, Xavier Solà, a banda d’altres regidors i tècnics municipals.
 
 
Solà s’ha basat fonamentalment en informar a grans trets del Planejament d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que afecta sobretot en el sòl no urbanitzable (zona rural). El regidor ha convidat a tots els assistents a consultar aquest pla urbanístic, que de fet,  s’aprovarà el pròxim dilluns per ple municipal, a les oficines del departament ubicades a Palau Bojons i així poder fer totes les consultes i fins i tot al•legacions que es creguin oportunes. A la vegada, ha ressaltat que des del consistori vigatà hi ha un interès en promoure les zones verdes situades al costat del riu Gurri per a poder desenvolupar-hi activitat agrícola. A més ha explicat la clara voluntat de mantenir el caràcter de la zona de la Guixa, com a poble.

El regidor del Món Rural, Jaume Puig, ha exposat que els objectius de les noves accions que es volen engegar en aquest àmbit rural es basen en la millora de serveis bàsics (correspondència i recollida d’escombraries); la millora en l’accessibilitat a les diferents cases de pagès; la millora en el subministrament d’aigua i un inventari de les diferents cases de pagès del municipi de Vic. Pel que es refereix a camins rurals, durant aquest any 2009, s’arranjaran cinc camins: camí veïnal de Can Cassola; camí veïnal de l’Armengol; camí veïnal de Can Gatillepa; camí antic de Malla (de Can Sibiu a Can Soler de Malla) i el camí veïnal al nord de la Guixa (zona de la Codina).
 
En la línia del subministrament d’aigua és construirà una xarxa nova de portada d’aigua; es buscaran noves maneres per abordar la els problemes vinculats a la contaminació per nitrats i la construcció d’una nova canonada que partirà de la zona de Sant Sixt seguint el camí veïnal fins arribà al Turó de l’Armengol, on es farà un dipòsit d’abastament o regulació. A la vegada, el regidor, també ha explicat a tots els assistents que s’ha fet un inventari de les cases de pagès existents a Vic. En referència a les escombraries Jaume Puig ha manifestat  la importància de poder garantir una recollida i possibilitar el reciclatge a tot el municipi rural de Vic; millorar els actuals punts de recollida establint contenidors de compostatge.
 
------------
Vic tindrà en un polígon de la ciutat la primera planta de biogàs de la comarca d'Osona
Marc Riera Morató // ACN
 
Vic (ACN).- Un polígon industrial de Vic acollirà una planta per tractar els purins generant biogàs. Aquesta serà la primera planta d'aquestes característiques que es fa Osona perquè les dues que hi ha en funcionament a la comarca actualment funcionen amb el sistema de cogeneració.
 
 
Segons ha explicat aquest dimecres a Vic el responsable de Biotech Eudald Domènech, aquesta planta podrà gestionar un purí equivalent a l'excedent que generen unes 100 explotacions mitjanes de la comarca. El calendari inicial que té el grup promotor és el de posar la primera pedra de la instal•lació al mes de juliol i que la planta podés entrar en funcionament a finals d'aquest any 2009.

Segons ha explicat Domènech aquest dimecres davant de ramaders de Vic, inicialment el projecte està pensat per a les explotacions del propi terme municipal tot i que també s'estudia si hi ha prou capacitat d'obrir-la a poblacions veïnes. L'empresari no ha concretat en quin dels tres polígons industrials industrials es farà la planta perquè en aquests moments estan negociant tres possibles ubicacions. La parcel•la on es faria la planta tindrà uns 5.000 metres quadrats. Domènech ha garantit que aquest tipus de plantes no fan 'cap tipus de pudor' i ha posat exemples de plantes similars que funcionen a Alemanya ubicades en polígons amb serveis públics a pocs metres.
 
La planta absorbirà fins a 165 tones de nitrogen produïdes per uns 100.000 porcs. Segons les dades facilitades per Domènech actualment a la comarca, hi ha 1,8 milions de caps e bestiar i de les dejeccions que produeixen 'només n'hi caben la meitat'. Segons la informació facilitada per l'Ajuntament de Vic actualment el 50% de les explotacions tenen problemes per poder tenir l'activitat completament legalitzada per la manca de terrenys on poder repartir el purí com a adob.

Aquesta tipus planta de tractament de les dejeccions ramaderes no entren directament el purí que té un 'preprocessat' a la mateixa granja. També s'hi poden entrar altres subproductes agroalimentaris procedents d'indústries agroalimentàries. Aquests residus és cremen i es produeix energia que es ven. Aprofitant que aquest procés genera molta calor s'eixuga la fracció sòlida i s'obté fertilitzant.
 
Una societat inversora aportarà el 75% del cost que tindrà la instal•lació de l'explotació mentre que el 25% restant l'hi aportaran els ramaders que s'apuntin a utilitzar la instal•lació que tindran subvencions públiques per cobrir la seva part del capital.
 
El projecte s'ha presentat durant la sessió destinada al món rural que l'Ajuntament de Vic ha convocat per informar als veïns que viuen amb masies com els afectarà el nou Planejament d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El regidor d'urbanisme Xavier Solà ha destacat que el nou pla té un interès en promoure les zones verdes situades al costat del riu Gurri per a poder desenvolupar-hi activitat agrícola i la voluntat de mantenir el caràcter de poble del nucli de la Guixa. El regidor del Món Rural, Jaume Puig, ha exposat que els objectius de les noves accions que es volen engegar en aquest àmbit rural es basen en la millora de serveis bàsics, l'accessibilitat a les cases de pagès; el subministrament d'aigua o l'arribada de la correspondència.