13 d'abril: homenatge a Neus Català, l'autònom Rivera, Casado vota Felip VI i Batet imprecisa

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, l'estirabot i la dada de la campanya electoral del 28-A

Publicat el 13 d’abril de 2019 a les 21:50
Actualitzat el 13 d’abril de 2019 a les 22:46

La protagonista

No es presentava a les eleccions del 28 d'abril. Però ha dedicat tota la seva vida, que per sort ha estat llarga i que s'ha apagat aquest dissabte als 103 anys a Els Guiamets, a la política. Neus Català n'ha fet des de l'esquerra i l'ha feta, com a supervivent del camp nazi de Ravensbrück, per reivindicar les polítiques de memòria, que les víctimes del feixisme no caiguin en l'oblit i els drets socials, especialment els de les dones. Recordar i reivindicar aquesta digna filla de pagesos és necessari per evitar que el totalitarisme, un dels fantasmes a que s'enfronta Espanya en aquests comicis, torni. És preocupant que, entre els líders espanyols, fins aquest dissabte a la tarda, només Pablo Iglesias l'hagués recordada i els mitjans de comunicació estatal hi havien parat molt poca atenció. Així va.


La proposta

Albert Rivera intenta que, entre amenaça i amenaça als independentistes i a TV3 si ell governa, es coli alguna proposta. I n'hi ha que, certament, serien ben rebudes pels autònoms. El líder de Cs ha proposat a Sevilla que aquest col·lectiu tingui el mateix dret a atur que la resta de treballadors. Els liberals també proposen ampliar la tarifa plana als dos anys i no avançar mai més l'IVA de factures encara no cobrades. A cada autònom amb un fill se li concedirien exempcions i les administracions haurien de pagar les factures sempre a trenta dies.


L'estirabot

Una declaració que és un estirabot en tota regla. Ha estat a Valladolid. El candidat del PP, Pablo Casado, ha carregat contra la proposta de Gabriel Rufián de que, a més d'un referèndum d'independència, se'n faci també un a nivell espanyol sobre la república. "El rei és el cap d'Estat que tots hem votat. Nosaltres diem visca la monarquia constitucional i visca el rei!", s'ha esgargamellat. Casado fa referència a que la Constitució, que sí que es va votar el 1978, va blindar la monarquia a més de consagrar tots els drets individuals i col·lectius que deixaven enrere el franquisme. Però ni la institució ni Joan Carles I ni el seu fill, Felip VI, s'han volgut sotmetre mai al veredicte de les urnes. El PP i el PSOE han impedit sempre que els espanyols puguin decidir si volen monarquia o república.


La dada

A més de l'anàlisi diària, la Caravana amb totes les interioritats de la campanya i els podcast a la campanya del 28-A posem en marxa la secció "No ens la colen", que pilota Roger Tugas a partir del contrast del que diuen els polítics en campanya i les dades. Meritxell Batet ha dit aquest dissabte, en el marc de la seva crítica a ERC per pactar amb JxCat, que Catalunya és el territori on més s'ha retallat en educació: "Aquesta retallada no l'ha patida cap altra comunitat". No és cert. S'ha retallat molt i s'hauria de revertir molt més ràpid (és una llàstima que Sánchez descartés, només arribar a la Moncloa, reformar el model de finançament que s'havia de renegociar ja el 2014), però a Catalunya no és on més ha baixat el pressupost en aquest àmbit. I els socialistes no surten precisament ben parats. Ho podeu llegir aquí amb gràfiques per no perdre-us cap detall.