Sovint, s'acusa el socialisme català de no tenir un projecte nacional clar i d'escudar-se en un federalisme ambigu, pensat per a no concretar-se mai. I és probable que l'acusació sigui certa. Però és molt més dramàtica la solitud estratègica dels catalanistes que es declaren no independentistes.
Fa vint o trenta anys, les persones -i, especialment, els líders de partit- que es consideraven dins del catalanisme polític però rebutjaven la possibilitat d'un estat propi eren una còmoda majoria. Afirmaven, amb rotunditat, que Europa els acabaria solucionant el problema i que Espanya aniria evolucionant acompasadament. Des del seu punt de vista, els independentistes eren una petita minoria, lluny de qualsevol representació institucional, que oscil·lava entre el romanticisme historicista i el problema policial.
Però, passats els anys i entrada la segona dècada del segle XXI, el gruix del catalanisme popular s'ha mogut cap al sobiranisme. I, amb ell, la majoria dels polítics, sempre tan dependents de les enquestes d'opinió. I allà on eren tants fa trenta anys ara ja no hi queda gaire més gent que Josep Antoni Duran Lleida. Fins a l'extrem que Jordi Pujol ja li està dient adéu.
Adéu, Josep Antoni
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Publicat el 09 de febrer de 2011 a les 22:59
Et pot interessar
-
Política Pimec es reuneix amb Puigdemont a Waterloo per frenar la reducció de la jornada laboral
-
Política Parlon reivindica el «segon desplegament» dels Mossos per arribar als 25.000 agents
-
Política Cauen un 5% els delictes en el primer trimestre de 2025
-
Política Illa i Parlon saluden els comissaris dels Mossos en el seu primer Dia de les Esquadres