Andreu Navas, un tècnic per transformar la Hisenda catalana

El nou director de l'Agència Tributària de Catalunya, amb experiència a la Diputació de Tarragona, serà l'encarregat de pilotar el reforç de l'organisme per recaptar tots els impostos, amb la prioritat de l'IRPF el 2026

12 de novembre de 2024, 17:34
Andreu Navas, nou director de l'ATC
Andreu Navas, nou director de l'ATC | Cedida

El Govern va posant totes les peces a lloc per desplegar el finançament singular. Després de designar els arquitectes que hauran de fer aterrar tot el que apareix a l'acord signat entre el PSC i ERC, han començat els contactes amb el govern espanyol per planificar el desplegament del nou model i, aquest dimarts, l'executiu ha nomenat Andreu Navas (Tarragona, 1974) com a director de l'Agència Tributària de Catalunya. Ocuparà el lloc d'Eduard Vilà i es tracta d'un fitxatge rellevant perquè, com ha explicat aquest la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, haurà de "pilotar tot el procés vinculat a la millora del finançament", en la línia del pacte amb els republicans.

L'acord s'haurà de formalitzar durant el primer semestre de l'any 2025 a la comissió bilateral Estat-Generalitat sobre el finançament. Ja hi ha hagut converses entre la consellera Alícia Romero i la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Les dues parts han creat un grup de treball per veure com es reforça l'Agència Tributària de Catalunya, que requereix més recursos humans, tècnics i econòmics per poder assumir tota la feina que implica el nou model de finançament. A principis de l'any que va, les dues parts han de tenir detallat un calendari de desplegament de l'acord.

En tot plegat, la Hisenda catalana, sota la direcció de Navas, haurà d'assumir de manera progressiva la recaptació de tots els impostos. La seva feina serà muscular la hisenda catalana per poder recaptar tots els impostos, amb la prioritat de l'IRPF l'any 2026, un repte tècnic important. El president, Salvador Illa, s'ha compromès a multiplicar per quatre els recursos per a l'ATC, perquè sigui capaç de gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar tots els impostos. Segons va detallar la consellera Romero, l'objectiu és gestionar l'IRPF amb el traspàs de treballadors de la Hisenda espanyola. Ara com ara, l'agència espanyola té 4.000 treballadors a Catalunya, i l'agència catalana només 800.

Navas, com a director de l'ATC, també haurà de gestionar el dia a dia de l'organisme. El seu se suma al de Martí Carnicer, exsecretari general d'Economia durant el tripartit, que comanda el grup d'experts que ha de dissenyar el model i concretar qüestions que l'acord amb ERC no defineix, com per exemple com es calcula la solidaritat de Catalunya amb la resta de l'Estat. A Navas i Carnicer s'hi suma també un grup de treball mixt entre Estat i Generalitat, per arrencar els treballs en matèria tributària, també encaminats a fer créixer l'ATC. 

Inspector a la Diputació de Tarragona

El nou director de la Hisenda catalana és inspector en cap de la Diputació de Tarragona des de 2009, concretament a l'organisme Base-Gestió d'Ingressos, que s'ocupa de la gestió, liquidació, inspecció, comprovació i recaptació de tota mena d'ingressos de la Diputació i dels ens locals. Des de l'any passat també és cap del servei de Coordinació de Serveis, amb tasques de supervisió, seguiment dels serveis de gestió tributària, recaptació executiva, multes, sancions i inspecció. També ha prestat serveis per a altres departaments de l'organisme, relacionats amb funcions d'assessorament i de desenvolupament de programes de gestió.

En l'àmbit acadèmic, és diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat Rovira i Virgili. També és llicenciat en Dret i en Administració i Direcció d’Empreses, en ambdós casos per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha cursat un màster Interuniversitari en Dret de l’Administració Pública per la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Saragossa. També és professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya de l'assignatura de Fiscalitat Empresarial en el Grau d'Administració i Direcció d'Empreses.

Arxivat a