
La composició del grup mixt, amb 3 diputats de Ciutadans i 4 Solidaritat Catalana per la Independència, és com va qualificar dijous el cap de files de C's, "surrealista". Amb aquesta premissa la Mesa del Parlament ha optat per reformar l'article 24.2 del Reglament de la cambra. Una opció que implica obrir un procés llarg que serà informat pels dos vicepresidents del Parlament, Lluís Corominas, CiU, i Higini Clotas, del PSC.
Aquesta reforma contempla el model del mateix grup al Congrés de Diputats espanyol, que permet un repartiment de l'estructura, dels temps i de les funcions de manera proporcional al seu nombre d'escons. De no reformar-se, la majoria del grup la tindria la formació de Laporta que podria vetar qualsevol iniciativa presentada per C's i posar traves a les intervencions i actes dels tres diputats a les ordres de Rivera. Si la reforma tira endavant, fet més que probable ja que tots els grups majoritaris hi han donat suport, els temps d'intervenció quedarien repartits de manera igualitària així com la resta de recursos del grup parlamentari, tant pel que fa a logística com a estructura. És a dir, funcionarien de forma independent sota el paraigües jurídic del grup mixt.
Ara bé, la reforma té els seus propis tempos i els terminis parlamentaris són els que són, i l'agenda política demana afanyar-se perquè dilluns s'enceta el debat d'investidura. Per això aquest migdia la Mesa del Parlament ha pres una decisió salomònica: fer una interpretació flexible de l'article 24.2 i permetre la divisió a parts iguals dels temps d'intervenció.
Dividir per dos les condicions parlamentàries del grup respon, segons Núria de Gispert, a que si bé un partit, SI, té un diputat més, no és menys cert, que Ciutadans va registrar 3.500 vots més. Aquesta opció només serà vàlida de moment fins que Mas sigui investit, a partir d'aquest moment i mentre no es reformi el Reglament, els dos partits hauran de demanar aquesta interpretació "flexible" de la llei parlamentària.