Aragonès es reuneix amb el president del Comitè Olímpic Espanyol en ple debat sobre els Jocs d'Hivern

El Govern qualifica de "positiva" la trobada per parlar de la candidatura a l'esdeveniment esportiu del 2030, que ha topat amb les discrepàncies entre Catalunya i l'Aragó per l'organització

  • Laura Vilagrà i Alejandro Blanco. | ACN -
Publicat el 31 de gener de 2022 a les 20:25
Actualitzat el 31 de gener de 2022 a les 20:40
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco. La trobada ha durat mitja hora i ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, abans de la reunió que Blanco ha mantingut amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Fonts del Govern indiquen a l'ACN que la trobada, que ha servit per parlar de la candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs d'Hivern 2030, ha estat "positiva". Aragonès ha explicat la posició catalana de treballar per uns jocs "sostenibles" i amb el suport i consens de la ciutadania. La reunió ha servit també per comentar l'estat dels treballs tècnics.

La trobada arriba tan sols uns dies després que el futur de la candidatura quedés compromès pel desencontre entre Catalunya i l'Aragó i que el president d'aquesta comunitat, Javier Lambán, plantés el dirigent català en una trobada prevista a Balaguer. Aragonès va esquivar la polèmica divendres passat, posant l'accent en la "sostenibilitat" del projecte i obrint la porta a trobar-se més endavant amb Lambán. El president aragonès demana que els Jocs siguin "en pla d'igualtat".

L'encarregat de presentar formalment la candidatura, però, és el COE, organisme presidit per Blanco, que la setmana passada va intensificar les reunions amb tots els actors, inclosa Vilagrà. El missatge de Blanco és que la candidatura ha de ser compartida. La Generalitat es mostrava oberta a compartir competicions -és a dir, que algunes disciplines no se celebressin a Barcelona ni tampoc als Pirineus catalans, però es nega a renunciar al protagonisme com a nucli principal del certamen. És aquí on han aparegut les discrepàncies amb l'Aragó, que han derivat en el xoc amb Lambán. "Si no es va de la mà, no hi haurà Jocs", va indicar el president Aragonès, del PSOE, fa una setmana. Els missatges han anat en aquesta línia en les últims dies.

[noticiadiari]2/229864[/noticiadiari]
Joan Antoni Samaranch, membre del Comitè Olímpic Internacional (COI), sempre ha fixat com a condició per tenir en compte la candidatura el fet que hi hagi "consens". Al territori s'hi han organitzat col·lectius que hi estan en contra i que tenen amplificació al Parlament, com es va constatar en la sessió de control d'aquest dimecres. Aragonès, preguntat tant per la CUP com pels comuns, va determinar que si el territori votava en contra de la candidatura, ni tan sols es presentaria. De moment, la Generalitat només ha informat el COE de la seva intenció de ser considerada com a seu, però volia esperar a la consulta a l'Alt Pirineu i a l'Aran -el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès seran "escoltats" però no preguntats- per prendre una decisió definitiva al respecte.

En cas de presentar-se, una possibilitat que el desacord amb l'Aragó dificulta, el projecte hauria de competir amb ciutats com Vancouver (Canadà), Sapporo (Japó) i Salt Lake City (Estats Units). Totes tres ja han acollit uns Jocs d'Hivern amb anterioritat. El cost del certamen del 2030 està previst al voltant dels 1.300 milions d'euros, bona part dels quals -així ho ha defensat Junts, molt alineada amb el projecte- serien abonats pel COI. La resta hauria de ser sufragada a través de les entrades venudes, els espònsors i el marxandatge. El compromís del Govern és no dur a terme obres de grans infraestructures que després corrin el risc de quedar en desús.