Aragonès i Sánchez pacten una llei de llengües i reactivar la taula de diàleg abans del març

Els dos presidents, en la trobada al Palau de la Generalitat, acorden calendaritzar el traspàs de Rodalies al gener, fixen la gestió catalana de l'ingrés mínim vital per la setmana vinent i posen en marxa un projecte de fabricació de xips

 Reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat.
Reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat. | Miquel Homs
Carme Rocamora / Oriol March
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 15:09h
La primera reunió de la nova etapa a l'Estat entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez ha acabat amb contingut. I amb contingut concret. Els dos dirigents han acordat una nova llei de llengües que s'hauria d'aprovar abans de l'estiu, i també que la mesa de diàleg -amb la presència d'Aragonès i de Sánchez, per escenificar l'arrencada d'una nova etapa en la negociació- es reuneixi en el primer trimestre del 2024. A banda, al gener es calendaritzarà el traspàs de Rodaliesi amb caràcter imminent -la setmana que ve- es concretarà la gestió catalana de l'ingrés mínim vital, una de les carpetes que la Generalitat havia reclamat amb insistència. "Són acords per millorar la vida de la gent", ha resumit Sánchez.

La llei de garantia del plurilingüisme, segons ha destacat Aragonès, té l'objectiu de "protegir els drets" dels catalanoparlants, també en l'àmbit de la justícia, que és on hi ha més dificultats per a la llengua del país. A això s'hi suma la petició perquè el català sigui oficial a Europa, una carpeta que està encallada tot i que existia el compromís de fer-ho durant la presidència comunitària espanyola. Pel que fa al traspàs de l'ingrés mínim vital, el president ha indicat que serà compatible amb la renda garantida de ciutadania per fer front als problemes de pobresa.

En relació al traspàs de Rodalies, durant el primer trimestre del 2024 es posarà en marxa una comissió específica perquè la "infraestructura" canviï de titularitat, i Aragonès ha remarcat que en els pressupostos generals de l'Estat hi haurà recursos per aquesta qüestió. Els càlculs de la Generalitat estimen que la xifra necessària es podria acostar als 600 milions d'euros. Amb el pas dels mesos caldrà activar l'empresa mixta que gestionarà el funcionament del traspàs.

Pel que fa al finançament autonòmic, el president del govern espanyol ha remarcat que l'Estat assumirà el 20% del deute -en mans del fons de liquiditat- que té la Generalitat, com ja es va acordar en el marc de la investidura. També en aquesta clau, al gener començarà la feina per definir el nou model de finançament. Sánchez, que ha comparegut abans que Aragonès des de la Galeria Gòtica, ha indicat que es tractarà d'un debat "multilateral", però que hi haurà anàlisis "individuals" sobre com afrontar cadascuna de les circumstàncies autonòmiques. El president català ja ha encarregat a la conselleria d'Economia un model singular per poder negociar.
 

Negativa al referèndum

Preguntat sobre el referèndum, que ha estat plantejat per Aragonès, Sánchez no s'ha mogut de la negativa i ha apostat per millorar l'autogovern. "Dins de la Constitució es poden parlar de moltes coses, com ara el finançament i l'autogovern", ha remarcat el president del govern espanyol, que ha celebrat que s'hagi recuperat la "normalitat institucional". "Hem de donar-nos una oportunitat per al retrobament i el final del conflicte. La voluntat és total per part de la Generalitat. Ara hem de fer política", ha indicat el líder del PSOE, que demà divendres es reunirà al Congrés dels Diputats amb el cap de files del PP, Alberto Núñez Feijóo.

En la seva intervenció Sánchez també ha fet un al·legat a favor del diàleg. De fet, ha recordat la primera taula entre governs -celebrada el 26 de febrer de 2020 i amb la presència del llavors president Quim Torra- i ha assenyalat que aquella trobada va ser crucial per poder fer front a la crisi de la covid que esclataria poc després sense que els "ponts" estiguessin trencats. Aquella trobada, ha assegurat, va donar peu a què després fos possible "cogovernar". El diàleg ha de servir per això a partir d'ara, per poder "construir prosperitat" amb la col·laboració de totes dues administracions, però també per "superar el conflicte". Per això, ha considerat que la reunió d'aquest dijous a Barcelona ha servit per avançar en la "normalitat institucional".

Així mateix, s'ha mostrat convençut que el camí de l'entesa és el que vol la majoria de la societat catalana, sense renunciar a la "pluralitat política". "El camí és el diàleg, no n'hi ha altre", ha afegit. N
o només ha incidit en el conflicte polític, sinó que ha volgut remarcar que el diàleg serà crucial per afrontar reptes presents com l’emergència climàtica, la sequera o la crisi de l’habitatge. "Hem apostat pel retrobament total entre Catalunya i Espanya i ha arribat el moment d’avançar", ha afegit. Aragonès, en la compareixença posterior, ha indicat que el diàleg és l'únic camí "possible", i ha remarcat que no es mouran de la demanda de referèndum.
 

Una reunió menys "transcendent"

A les 10.30, els dos presidents han visitat el Barcelona Supercomputing Center, on han inaugurat el MareNostrum 5. Abans d'això, Sánchez ha passat pels micròfons de RAC1, on ha indicat que la reunió amb Carles Puigdemont se celebrarà després de l'amnistia. També ha aprofitat per treure-li importància. "Hem de restar transcendència a un acte polític que evidentment té significat", ha remarcat el president del govern espanyol, que ha obert mínimament la porta a un model de finançament singular si existeix una renúncia al referèndum. Un referèndum que el PSOE no està disposat a concedir a l'independentisme.

La cita de Palau ha arribat en un moment en què els socialistes ja han arrencat la taula de negociació amb Junts, que té un mediador salvadorenc i un equip de suport internacional. ERC també tindrà la seva particular mesa amb verificador, però encara no s'ha posat oficialment en marxa. A aquests dos mecanismes s'hi sumarà la mesa de diàleg entre governs, que no se cita des de finals del juliol del 2022. En aquell moment es va abonar el terreny de la reforma del codi penal, que va derogar la sedició i va permetre beneficis per a condemnats per l'1-O.
 

Els cinc acords de la reunió

- Convocatòria de la quarta taula reunió de la taula de diàleg durant el primer trimestre del 2024.

- Aprovació d'una llei orgànica de garantia del plurilingüisme que garanteixi el dret de la ciutadania a dirigir-se a l'administració general de l'Estat en català.

- Traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital que s'aprovarà al consell de ministres del proper 27 de desembre.

- Impuls i finançament del projecte per la instal·lació a Catalunya d'un centre tecnològic de producció de xips (Innofab).

- Desenvolupar a partir de gener l'acord i calendari per avançar en el traspàs de Rodalies.