Aragonès insta Junts a «accelerar» la negociació dels pressupostos

El president assegura a la CUP que tindrà resposta "immediata" a les demandes mentre els dos exsocis del Govern pressionen perquè ERC s'allunyi de reeditar l'acord amb el PSC i els comuns de cara als nous comptes

Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.
Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. | ACN
20 de desembre del 2023
Actualitzat a les 11:53h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat aquest dimecres Junts a "accelerar els treballs" per negociar els pressupostos per al 2024. Així ho ha assenyalat en l'última sessió de control de l'any al Parlament, durant la qual Albert Batet, cap de files de Junts a la cambra catalana, ha tornat a mostrar la predisposició del seu partit a parlar dels comptes. "Accelerem els treballs i mirem els acords possibles. Cal més voluntat de col·laboració al Parlament", ha remarcat Aragonès. Els pressupostos del 2023 van ser validats amb els vots del PSC i els comuns, i els grups independentistes a l'oposició es mobilitzer per evitar la reedició de l'aliança.

La CUP, de fet, ha optat per preguntar-li directament sobre l'estat dels pressupostos per al 2024, i li ha retret al Govern que no hagin fet arribar cap resposta sobre el document enviat fa dues setmanes amb mesures de cara a la negociació. "Celebrem la disposició del seu grup a parlar-ne. Amb caràcter immediat tindran resposta a les propostes que ens van traslladar, serà avui o demà mateix. Esperem que es pugui avançar. Calen bases sòlides per aplicar allò al qual ens comprometem", ha assenyalat el president. "Tenim la sensació que ens aixeca la camisa. L'està aixecant a tot el país. La sensació que tenim és que la negociació és d'intercanvis polítics, intercanviar cromos amb el PSOE per guanyar temps", han ressaltat els anticapitalistes.

Sobre la reunió amb Pedro Sánchez, Aragonès ha indicat en primer lloc -a instàncies de Carlos Carrizosa, de Ciutadans- que hi tractarà "moltes coses" que tenen a veure amb Catalunya. "El referèndum és il·legal perquè exclou els espanyols. Finançament i Rodalies sí que es poden parlar, però sempre des de la transparència i la fiabilitat tècnica", ha remarcat Carrizosa, que ha atacat amb duresa el PSC per les concessions a l'independentisme. "No crec que els votin. Els ciutadans valoraran qui menteix i qui no menteix. Són part del problema", ha indicat el dirigent espanyolista. El president ha remarcat que no es pactarà res "a les fosques", i ha indicat que continuarà insistint en "aconseguir fites per a la millora definitiva de la vida de la ciutadania".

Aragonès ha volgut remarcar que l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) aprova la tasca de l'executiu, i ha indicat que això els fa estar "satisfets". Jéssica Albiach, cap de files dels comuns, l'ha acusat de "triomfalisme". "Estem davant d'un Govern que és incapaç de planificar els problemes. Els costa una barbaritat explicar les mesures que prenen, i tenen incoherències", ha apuntat en relació al Hard Rock. També li ha retret que no hi hagi hagut cap reunió de la taula de partits per abordar l'horitzó del país. "Ens han aprovat votants de tots els partits menys Vox, Ciutadans i el PP. Avui no ho podem solucionar tot, però ens anticipem", ha remarcat Aragonès, que ha posat com a exemple les mesures adoptades per la sequera.

Alejandro Fernández, cap de files del PP, ha optat per carregar contra l'acció exterior del Govern perquè ha dut a terme accions "ridícules". "Vostès creuen que perjudiquen Espanya, i en això tenen raó. Però és que, en el concert internacional, Catalunya és Espanya. I així continuarà sent, encara que el PSOE vulgui legitimar els seus delictes", ha assenyalat el líder dels populars. Aragonès li ha retret que el PP vulgui una Catalunya "tancada", que només "miri cap a l'Estat" en lloc de mirar cap al món. "Les oficines a l'exterior fan una feina imprescindible", ha determinat el president de la Generalitat, que ha acusat els populars d'intentar "malparlar" de Catalunya. "Continuarem fent acció exterior, i aquesta legislatura s'han restablert les relacions amb la Comissió Europea", ha ressaltat el dirigent d'ERC en el primer tram de la sessió.