Arriba el superdissabte d'ERC

Publicat el 06 de juny de 2008 a les 16:17
El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va avançar el 25è Congrés Nacional, previst per la tardor, arran de la davallada de vots i la conseqüent pèrdua d'escons a les eleccions generals del 9 de març. Puigcercós no va esperar gaire per anunciar que deixava la Conselleria de Governació per centrar-se en el partit.

Podran votar en aquest procés tots els militants d'ERC, que estan repartits entre Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya del Nord. Els col·legis obriran a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre.

Una de les característiques de la votació és que no s'ha de votar el tàndem, sinó que es pot optar per un aspirant a la presidència i una a la secretaria general de qualsevol de les candidatures. Aquest fet pot tenir com a resultat que les persones guanyadores siguin de llistes diferents. Això les obligaria a entendre's i acordar una executiva que s'haurà de ratificar al Congrés de l'altre dissabte, el dia 14. Serà el dia que es concretarà l'estratègia de futur del partit.

Les quatre candidatures

Joan Puigercós i Joan Ridao (Gent d'Esquerra)

Els candidats amb més avals (2.232) aposten per descentralitzar el model organitzatiu del partit perquè consideren "desfasat" l'actual, pensat per a una Esquerra amb menys militants i càrrecs polítics. També pensen que s'ha d'actuar més en equip perquè "massa sovint l'esquerra independentista s'ha vist afectada per les decisions individuals dels seus líders" o es comprometen a "sumar sensibilitats". Respecte del govern tripartit, Gent d'Esquerra creu que el partit hauria de marcar més l'agenda per guanyar rigor i es compromet a actualitzar el pacte de govern perquè sigui així.

Puigcercós ofereix l'experiència com a secretari general els últims quatre anys i es reivindica com a dirigent que ha treballat a Esquerra des de la base. Ridao, últim cap de cartell per a les eleccions generals, reivindica el pragmatisme i es desmarca dels que venen fulls de ruta que no es poden complir.

Uriel Bertran i Jaume Renyer (Esquerra Independentista)

Jaume Renyer, l'home que va acompanyar Carod-Rovira a Perpinyà, i Uriel Bertran, escindit del "sector Puigcercós", plantegen la priorització de l'eix nacional dins l'estratègia d'Esquerra. Resumeixen la seva proposta en una frase: "Que les prioritats de l'actual govern d'entesa es corresponguin amb les necessitats que avui té Catalunya, i en cap cas als interessos de Madrid." Representen, juntament amb Reagrupament.cat, els militants d'ERC descontents amb els resultats del govern tripartit. El concert econòmic i el rebuig frontal a la MAT i al Quart Cinturó són alguns dels eixos del programa que defensen.

Aquest corrent va aconseguir una demostració de força l'octubre passat, quan l'esmena que van presentar al Consell Nacional que demanava renegociar el pacte de govern va obtenir un 43% dels vots a favor.

Joan Carretero i Rut Carandell (Reagrupament.cat)

L'home que va definir el primer tripartit com un Dragon Khan i l'única dona aspirant a dirigir Esquerra coincideixen amb Esquerra Independentista a situar l'eix nacional per davant del social. Asseguren que ERC ha de recuperar la credibilitat i ser "referent de l'honestedat política", perquè actualment està "desorientada" i ha assumit "com a propis" discursos dels seus rivals polítics. De fet, el corrent es publicita identificant Joan Puigcercós com el candidat que tranquil·litza el PSOE.

Si inicialment Carretero deixava la porta oberta a trencar el tripartit si no es respectaven els objectius d'Esquerra, els últims dies hi ha introduït algun matís. L'exconseller de Governació ha fet gala sempre d'un estil directe, com quan va dir que "tant de bo" el Constitucional tombés l'Estatut.


Ernest Benach i Rafel Niubò (ERCFutur)

És el tàndem apadrinat per Josep-Lluís Carod-Rovira i també el que va recollir menys avals. La carta de presentació és la feina feta fins ara i també l'horitzó del 2014, amb el plantejament del referèndum d'autodeterminació. El president del Parlament i també home de confiança de Carod i "l'home de les seleccions catalanes", com es defineix Niubò, admeten que hi ha una desconnexió amb la militància. Per superar-la, proposen millorar la participació.

Volen "fer créixer l'esquerra nacional" i ja han configurat una executiva amb cares conegudes, com Marina Llansana, Marta Cid, Antoni Soy o Oriol Amorós. Tenen el suport de Jordi Portabella, l'home d'Esquerra a Barcelona.